FSS se ne plaši hrvatskog scenarija: "Srbija nije među zemljama u kojima su namještane utakmice"

ISTRAGA o namještanju nogometnih utakmica uzele su maha nakon otkrića iz afere "Offside" iz 2009. godine, a nakon posljednjih otkrića i uhićenja Željka Širića i Stjepana Djedovića javnost se pita koliko visoko seže "koruptivna hobotnica". S razlogom ili ne, počeli su strahovati i susjedi.

Najbolji slovenski sudac ovih je dana poručio kako se u "Deželi" ne trebaju plašiti hrvatskog scenarija jer je njihov nogomet čist, ali iskusni stručnjak Branko Oblak priznao je kako i u Sloveniji ima namještanja "samo što se tamo sve zataška".

Oglasili su se i vodeći ljudi srpskog nogometa. Glavni tajnik FSS-a Zoran Laković tvrdi kako nema straha da bi utakmice u Srbiji mogle biti namještene.

"Savez do sada nije imao ozbiljnije optužbe ili argumente za vođenje nekog postupka, osim nekih sporednih sumnji. Možemo biti ponosni što Srbije nema na karti zemalja koje su namještale utakmice, ali ne smije nas to uspavati. Moramo biti oprezni jer ove stvari rade pojedinci, a šteta može biti ogromna. Trpe svi, i savezi i klubovi", kaže Laković za srpski Sport.

"Fifa i Uefa su formirale posebne službe za otkrivanje sumnjivih utakmica i rezultata. Sistem praćenja je vrlo razvijen i prati trag svih kladioničarskih uplata širom svijeta. Kad dođe do sumnjive uplate, Fifa daje uputstva savezu i policiji da djeluju", pojasnio je Laković sustav kojim se koriste krovne nogometne organizacije pa dodao:

"Niti jedan savez nije osbosobljen za otkrivanje takvih stvari. Na nama je da budemo oprezni".

Pročitajte više