Furija starta protiv Švicarske, domaćin i Urugvaj otvaraju drugo kolo

REPREZENTACIJE Hondurasa i Čile otvaraju šesti dan Svjetskog prvenstva dvobojem u Nelspruitu (13:30, a program se nastavlja drugom utakmicom prvog kola skupine H, u kojoj će se u Durbanu (16:00) sastati Španjolska i Švicarska. Dvobojem Južne Afrike i Urugvaja (20:30 u Pretoriji) počinje drugo kolo natjecanja po skupinama.

Čileanci u ovaj dvoboj ulaze s aureolom favorita, kao momčad koja je u južnoameričkim kvalifikacijama igrala ljepši nogomet i od Argentine i od Brazila, iza kojeg su sa samo bodom zaostatka zauzeli drugo mjesto na ljestvici. Izbornik Marcelo Bielsa preporodio je i pomladio nacionalnu momčad, a svoje je igrače složio u ne baš učestalih 3-3-1-3, a ambicijom da što više vremena provode u suparničkoj polovici terena. Čilea na Svjetskom prvenstvu nije bilo od 1998. i sjajne generacije koju su predvodili Marcelo Salas i Ivan Zamorano, a na pobjedu na smotrama najboljih svjetskih reprezentacija čekaju punih 48 godina, budući da su se u Francuskoj prije 12 godina osmine finala domogli trima remijima.

Što će o želji Čilea da prekine taj post reći Honduras? Njima je ovo drugi nastup na Mundijalu, a jedini su se put natjecali 1982. u Španjolskoj, gdje su remizirali s domaćinima i Sjevernom Irskom, a od turnira se oprostili porazom od Jugoslavije. Hondurašani su ponovno pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu izborili kao treća reprezentacija u Concacaf zoni, ispred Kostarike, a iza SAD-a i Meksika. U današnjem ogledu, kao i u sva tri, kladionice im ne daju baš previše šansi, i upravo bi činjenica da su lišeni rezultatskog imperativa mogla biti njihov najveći adut.

Honduras: Valladares, Sabillon, Figueroa, Chavez, Izaguirre, Palacios, Turcios, Guevara, De Leon, Pavon, Suazo

Čile: Bravo, Ponce, Isla, Medel, Vidal, Millar, Valdivia, Carmona, Fernandez, Beausejour, Sanchez

Šesti dan prvenstva svoj prvi nastup u Južnoj Africi imat će i glavni favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka - Španjolska. Aktualni europski prvaci na jug Afrike došli su s velikim ambicijama, da se nakon europskog konačno popnu i na svjetski tron. Nema tog istinskog nogometnog stručnjaka koji nije Španjolce označio kao glavne favorite što nikoga ne čudi obzirom na strašne pojedince koje na raspolaganju ima Vicente del Bosque, čovjek koji je osvajanjem trofeja s Realom već dokazao kako mu nije problem uklopiti veliki broj sjajnih individualaca u odličan tim. Tradicija je debelo na strani Španjolaca, koji u 18 utakmica sa Švicarcima nikad nisu izgubili (upisali su 15 pobjeda i tri remija), a pomalo nestvarno zvuči podatak da su u zadnjih 28 utakmica slavili čak 27 puta (jedini poraz bio je onaj od SAD-a u polufinalu Kupa Konfederacija).

Najviše nade da se mogu domoći drugog kruga Švicarci polažu u svog izbornika Ottmara Hitzfelda, uzdajući se kako bi njegovo iskustvo moglo ih dovesti do priželjkivanog drugog mjesta u skupini. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj Švicarska je ispala bez da je primila ijedan pogodak (to se nikad nije desilo nijednoj reprezentaciji), a s obzirom na ime današnjeg protivnika bili bi prezadovoljni da nakon 90 minuta bitke u Durbanu nula ponovno bude kraj njihova imena na semaforu. Prvu utakmicu na Svjetskim prvenstvima Švicarska nije pobijedila još od 1954., kada su kao domaćini bili bolji od Talijana. Ne treba posebno napominjati kako bi današnji bod bio ravan pobjedi.

Španjolska: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pique, Capdevila - Busquets - Xavi, Xabi Alonso, David Silva - Torres, David Villa

Švicarska: Benaglio - Lichtsteiner, Senderos, Grichting, Magnin - Barnetta, Yakin, Inler, Gelson Fernandes - Nkufo, Derdiyok

Južna Afrika i Urugvaj otvaraju danas drugo kolo natjecanja po skupinama, nakon što su obje reprezentacije remizirale u prvom nastupu. Južnoafrikanci su s Meksikom odigrali 1:1, u utakmici u kojoj su Meksikanci bili puno bolja momčad, ali su na kraju bili puno zadovoljniji remijem, obzirom da su domaćini poveli u nastavku, a u posljednjim trenucima stativa je spriječila veliko slavlje Južnoafrikanaca. Zanimljivo, Južna Afrika u pet utakmica igranih u Pretoriji nikad nije izgubila - tri puta su pobijedili, a dvaput odigrali neriješeno. S druge strane, Urugvajci nisu izgubili u oba dosadašnja susreta kontra JAR-a (1997. na Kupu Konfederacija u Francuskoj s 4:3, a prije tri godine u prijateljskoj utakmici u Johannesburgu bilo je 0:0). U nizu zanimljivosti vezanih za ovaj susret vrijedi izdvojiti i onaj kako Urugvaj nikad u povijesti nije slavio protiv domaćina prvenstva.

Južna Afrika: Khune, Gaxa, Khumalo, Mokoena, Thwala, Letsholonyane, Dikgacoi, Modise, Pienaar, Tshabalala, Mphela

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Victorino, Pereira, Perez, Rios, Pereira, Forlan, Suarez, Cavani

Pročitajte više