Esport

Gamer drakonski kažnjen zbog gas maske i povika "Oslobodimo Hong Kong"

Screenshot: Twitch.tv/Blizzard

BLIZZARD je na sebe ponovno navukao bijes gamera, a ovoga puta razlog je mnogo ozbiljniji nego to što novi Diablo izlazi za mobilne telefone. Profesionalni Hearthstone igrač Ng Wai Chung dobio je zabranu natjecanja od godinu dana i oduzete su mu novčane nagrade nakon što je poslije svog meča u intervjuu u tajvanskom prijenosu povikao: "Oslobodimo Hong Kong, revolucija našeg vremena!"

Nakon svakog meča u Hearthstone Grandmastersu komentatori razgovaraju s pobjednikom. Ng "Blitzchung" Wai Chung je iskoristio priliku nakon pobjede u svom meču u utorak. Stavio je zaštitne naočale i gas masku te u javljanju za intervju izrekao parolu koju prosvjednici u Hong Kongu koriste u borbi protiv kineskih vlasti. 

U Blizzardu su naveli kako je Blitzchung time prekršio pravila natjecanja, odnosno dio u kojem piše da će igrač, ako na vlastitu odgovornost uvrijedi dio ili grupu javnosti ili na bilo koji način ošteti imidž Blizzada, biti izbačen iz natjecanja i neće primiti nikakvu novčanu naknadu. Uz navedeno, Blitzchung je dobio i zabranu igranja koja traje do 5. listopada 2020. Komentatori koji su radili intervju dobili su otkaz, a jedan je naknadno obavijestio javnost i da je dobio zabranu igranja Overwatcha, još jedne Blizzardove igre. 

Nakon što je slučaj dospio u širu javnost, na Redditu je pokrenuta inicijativa #liberatehongkong koju je podržalo više od 125 tisuća ljudi, a u kojoj se igrači pozivaju da prestanu plaćati pretplate za Blizzardove igre i suzdrže se od igranja tih igara i kupovine proizvoda iste kompanije. Službeni subreddit Blizzarda također je preplavljen sličnim inicijativama i memovima. 

U službenom Hearthstone natjecanju za američke koledže tim American Universityja je tijekom prijenosa meča podigao natpis: "Oslobodimo Hong Kong. Bojkotirajmo Blizzard." Međutim, režija je brzo reagirala i ugasila kameru tog tima iz prijenosa. 

Screenshot: Twitch.tv/Blizzard

Iako je poprilično jasno da ako igrač prekrši pravila slijedi kazna, gameri su i dalje bijesni na odluku američke kompanije. Smatraju da je Blizzard u strahu od Kine i gubitka kineskog tržišta, odnosno profita, kaznio igrača i uskratio mu slobodu. Žrtvovali su time vlastite temelje i stavove kako bi zaštitili poslovanje u Kini. U tijeku su brojne rasprave o kontroverznoj odluci, ali čini se kako je većina gamera stala na stranu igrača te se protivi kontroli i cenzuri. 

Ispred Blizzardovog sjedišta u Kaliforniji je kip ispod kojeg su ispisane temeljne vrijednosti tvrtke, a nedugo nakon incidenta netko je prekrio one koje su iz kompanije prekršili spornom odlukom: "Razmišljaj globalno" te "Svaki glas je važan". Uz fotografiju piše i da se svi Blizzardovi zaposlenici ne slažu sa stavom kompanije u tom slučaju.

CNN Business je uspio razgovarati s Blitzchungom koji je rekao kako je slogan povikao da svim prosvjednicima da do znanja da je uz njih te poslao moćnu poruku: "Danas, gubitkom Hearthstonea, izgubio sam samo četiri godine. Izgubi li Hong Kong, to će biti doživotno."

Blizzard posljednjih godina ima velikih problema s esportom. Njihove igre ili stagniraju ili padaju, a nove ne generiraju ni približno velik interes kako se očekivalo. Overwatch League je već optužen za lažno prikazivanje podataka o gledanosti i popularnosti. StarCraft II se gotovo ne miče s mjesta ili polagano propada već godinama. Heroes of the Storm su napustili. Novi sustav natjecanja u Hearthstoneu, koji uključuje Grandmasters kao vrhovno natjecanje, nije dobro prihvaćen od mnogih igrača i publike zbog restrikcija i formata natjecanja. 

Tako kompanija koja je nekad imala vjerojatno i najodaniju bazu fanova iz godine u godinu uspijeva izazvati samo njihov bijes. Nakon objave da će novi Diablo biti mobilna igra, pale su cijene dionica, a posljedice ove odluke doznat ćemo u narednom periodu. 

Na temu prosvjeda u Hong Kongu već su ukazivali i u NBA ligi, ali i u popularnoj američkom seriji "South Park". Bilo je pitanje vremena kada će politika i u kojem obliku stići u esport.

 

Pročitajte više