HOMOFOBIJA U SPORTU

Gay vaterpolisti se ljube na povijesnoj naslovnici L'equipea

Foto: L'equipe

"POLJUBI koga god želiš", poruka je današnje naslovnice L'equipea, najvažnijeg sportskog dnevnika u Europi. Francuski list novo izdanje posvetio je podizanju svijesti protiv homofobije u sportu. Na naslovnici je velika fotografija vaterpolista koji se ljube u bazenu. 

Riječ je o sceni iz filma "Les Crevettes Pailletée" (Shiny Schrimps) koji prati vaterpolo momčad tijekom priprema za Gay olimpijske igre. Prema scenariju, Gay igre održavaju se u Hrvatskoj, gdje je nagrađivana francuska ekipa snimala dio filma. Osim u Hrvatskoj, snimali su u Francuskoj, a dio materijala originalni su video zapisi s Gay igara koje su prošle godine održane u Parizu. Radnju nosi glavni lik Matthias Le Goff, olimpijski pobjednik koji je na zalasku karijere dao homofobnu izjavu. Umjesto kazne, dobio je posao izbornika gay reprezentacije koju treba spremiti za veliko natjecanje.


Prikazivanje filma prati kampanja protiv homofobije u koju se uključio i L'equipe. Naslovnicom ne žele šokirati, već potaknuti raspravu o tabu temi, poručili su iz uredništva. 

U novom broju L'equipea mogu se pročitati svjedočanstva osoba koje su iz prve ruke svjedočile homofobiji u sportu i životu gay profesionalaca. Među njima je i priča Justina Fashanua, britanskog nogometaša koji je prvi javno priznao da je homoseksualac. Osam godina borio se sa stigmama, optužbama i napadima, a 1998. godine počinio je samoubojstvo. 

Muški poljubac na naslovnici L'equipea najhrabriji je potez velikih sportskih medija u Europi u izvještavanju o homofobiji. Mediji u SAD-u, Australiji i Kanadi napravili su taj korak ranije. ESPN je nedavno posvetio naslovnicu životnoj priči Simona Dunna, australskog igrača rugbyja koji se natjecao u bobu na Olimpijskim igrama 2014. godine i otvoreno je pričao o svojoj seksualnosti.

Pročitajte više