Gazzetta dello sport: Tomislav Ivić je najuspješniji trener u povijesti

NEKI će reći da je najbolji trener svijeta Bob Paisley koji je harao s Liverpoolom od 1975. do 1982. osvajajući pritom tri puta Ligu prvaka, jednom kup UEFA i čak šest puta naslov najbolje momčadi na Otoku.

S druge strane neki se kunu da je najbolji Alex Ferguson sa tri osvojena prvenstva Škotske, dva Kupa kupova, Ligom prvaka, osam prvenstava Engleske i devet nacionalnih kupova(pet s Manchesterom i četiri s Aberdeenom).

Naravno tu su također i ljubitelji Fabia Capella, koji u svojoj riznici ima četiri domaća naslova s Milanom i Ligu prvaka, dva domaća naslova s Juventuson i po jedan s Realom i Romom.

Nije loš ni Ottmar Hitzfeld sa dva naslova prvaka Švicarske, dva Njemačke s Borussiom Dortmund i četiri s Bayernom, uz to naravno i dva trijumfa u Ligi prvaka, a ni Marcelo Lippi sa pet naslova prvaka Italije, Ligom prvaka, kupom UEFA i nedavno osvojenim Svjetskim prvenstvom s Italijom.

No, prema pisanju talijanskog lista Gazzetta dello sport bitka za najuspješnijeg trenera svijeta vodi se između Tomislava Ivića i Giovannia Trapattonia.

Giovanni Trapattoni ima šest naslova prvaka Italije, kup UEFA, Ligu prvaka i Kup kupova s Juventusom, zatim naslov prvaka i kup UEFA s Interom pa naslov prvaka Njemačke s Bayernom, naslov prvaka Portugala s Benficom i naslov prvaka Austrije s Red Bull Salzburgom.

Međutim, kako piše talijanski list, Tomislav Ivić je u maloj prednosti jer je osvojio svojih osam naslova prvaka u čak šest  zemalja, u odnosu na pet Trapattonija. Naime, pripisuje mu se i onaj iz Marseilla, kada je bio bliski savjetnik Raymonda Goethalsa.

Trofeji Ivićeve riznice su: prvak Jugoslavije(Hajduk), prvak Nizozemske(Ajax), prvak Belgije(Anderlecht), prvak Grčke(Panathinaikos), prvak Portugala(Porto) i prvak Francuske(Marseille). Uz to osvojio je pet nacionalnih kupova s Hajdukom, jedan s Galatasarayem, jedan s Portom i jedan s Atleticom.

Koliko je reprezentativan ovaj izbor ne znamo, ali jedno je sigurno: Ako i nije najuspješniji trener svih vremena, sigurno je najsvestraniji.

V.B.
Foto:AFP

Pročitajte više