Gazzetta: Hrvatska je ratni brod, najgori mogući protivnik svakoj reprezentaciji

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

POBJEDA Hrvatske na penale (4:2, 1:1) protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva glavna je sportska tema u svim svjetskim medijima. Oni najveći nahvalili su disciplinu i neviđenu mentalnu snagu Dalićeve momčadi, a Gazzetta dello Sport je posvetila poseban tekst duhu i mentalnoj snazi hrvatske reprezentacije.

Ratni brod

"Više nije ni iznenađenje. "Stariji su četiri godine nego 2018.", "igraju bez napadača", "nisu smijenili generacije"... Hrvatska, zemlja s manje od četiri milijuna ljudi, najgori je mogući protivnik svakome tko želi osvojiti Svjetsko prvenstvo. Osobito u nokaut fazi jer u toj fazi natjecanja Hrvatska postaje ratni brod", piše Gazzetta i nastavlja:

"Ratni brod koji je u stanju izbaciti Neymara i ostale umjetnike koji 120 minuta pjevuše na drvetu i onda se u jako kratkom vremenu nađu na avionu za Rio. Hrvatska, s druge strane, nije na avionu. Mala i ponosna zemlja ne pjeva, nego trči. Drugu utakmicu zaredom odvukla je u produžetak. 

To su ljudi koji puno napornije rade, ali se bolje zabavljaju. Penali protiv Brazila su trijumf smirenosti i preciznosti unatoč ogromnom umoru. Modrić i društvo su kao dizel motor kojemu treba da se zagrije.

Sad je na Hrvatskoj red da pleše

Od SP-a 1998. godine Hrvatska je deset puta igrala eliminacijske utakmice, a u pet ih je otišla u produžetke. Svih pet puta Hrvati su prošli. To je pravo iskupljenje za reprezentaciju bivše Jugoslavije, koja je uvijek bila korak do slave.

Hrvatska je hladne glave i lucidna. Ludi put Balkanaca do kraja oba puta zaustavili su Francuzi. U Francuskoj 1998. i u finalu u Rusiji 2018. godine. Ovaj put je Mbappe daleko, mogu ga sresti tek u finalu. Još je rano o tome razmišljati. Hrvatska je ugasila ples Brazilaca. Sad je njezin red za ples".

Pročitajte više