Gdje su danas posljednja 11-orica koje je Wenger izveo na teren kao trener Arsenala?

Foto: EPA

ARSENAL i Arsene bili su nebeski spoj, ne samo zato što su ih razlikovala tek dva slova u imenu. Pridruživši se Arsenalu 1996. godine, Wenger je uživao u prilično dugotrajnom medenom mjesecu u sjevernom Londonu, a suradnja je u prvih devet godina iznjedrila tri naslova u Premier ligi i četiri FA kupa.

Unatoč tome što se redovito kvalificirao za Europu i stigao do finala Lige prvaka 2006. godine, dobra vremena su pomalo izblijedjela, a njegova je karijera u Arsenalu, poput nogometne utakmice, bila priča o dva poluvremena. Veza Arsenala i Arsenea završila je razvodom. Iako nije bilo ogorčenosti, bilo je jasno da su dani slave u Islingtonu davno prošli, piše GiveMeSport.

Prijateljski rastanak došao je 2018. godine zbog djece, ili u ovom slučaju zbog fanova Arsenala, ali ljubav, snovi i sjećanja živjet će zauvijek. Ono što savršeno oslikava kontrast između početka i kraja Wengerova mandata su momčadi koje je vodio. Njegova posljednja početna 11-orica u gostima na stadionu John Smith u Huddersfieldu nalikovala je zbunjujućem spoju neprilagođenih.

Od momčadi koja je započela u West Yorkshireu u nedjelju 13. svibnja 2018. do 2023. godine ostao je samo jedan igrač. To otvara pitanje gdje je sada Wengerova klasa iz 2018. godine?

Vratar - David Ospina

Nevjerojatno, unatoč tome što se čini kao da je tu otkako je svijeta i vijeka, David Ospina još uvijek ima samo 34 godine i trenutno igra za saudijski Al Nassr zajedno s Cristianom Ronaldom. Kolumbijski vratar upisao je 70 nastupa za Arsenal prije nego što je otišao u Italiju, gdje je proveo četiri godine u Napoliju.

Desni branič - Hector Bellerin

Govoreći nakon što je Bellerin potpisao novi šestogodišnji ugovor 2016. godine, Wenger je izjavio: "On je integrirao vrijednosti koje su važne i budući da je nositelj vrijednosti koje su važne za klub, mislim da će biti jedan od snažnih pripadnika ovog kluba u budućnosti."

Čak i najmudriji mogu pogriješiti kad predviđaju budućnost, a pet godina nakon te posljednje utakmice, španjolski cockney ponovno se nalazi u svojoj domovini, noseći zeleno-bijele boje Real Betisa. Nakon što je 2022. zauvijek otišao iz Arsenala u Barcelonu, igrač je pao u nemilost novog šefa Mikela Artete i sada želi oživjeti svoju karijeru.

Igračev stav o okolišu, ratu, jednakim pravima i homofobiji dobro je dokumentiran, a iako njegova nogometna karijera nije krenula kako se predviđalo, njegova je savjest nešto na što treba biti posebno ponosan.

Središnji branič - Shkodran Mustafi

Shkodran Mustafi bio je poznat po svom izrazitom nedostatku tempa i podložnosti obrambenim pogreškama. Međutim, veliki Nijemac nastupio je 20 puta za svoju zemlju i bio je u momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Napustivši Arsenal tijekom prijelaznog roka u siječnju 2021. godine, Mustafi je igrao za Schalke, kao i za španjolski klub Levante. U vrijeme pisanja ovog teksta imao je 31 godinu i bio bez kluba.

Središnji branič - Rob Holding

Jedini preostali član momčadi koji je nastupio u posljednjoj Wengerovoj utakmici. Posljednjih pet godina za Roba Holdinga bilo je relativno nespektakularno. Središnji branič nije mnogo napredovao pa su krenule glasine koje upućuju na mogući izlaz.

Lijevi branič – Sead Kolašinac

Najimpresivnija stvar koju je Sead Kolašinac postigao u Arsenalu bilo je neustrašivo suočavanje s naoružanim pljačkašima koji su napali njega i bivšeg suigrača Mesuta Özila. Iako nije osvojio medalju za hrabrost, ipak je osvojio FA kup 2020. godine, prvi klupski trofej nakon Wengera. Lijevi branič otišao je iz Arsenala 2021. u francuski Marseille. Trenutačno je u Atalanti. 

Središnji veznjak - Granit Xhaka

Navijači Arsenala imali su odnos prepun ljubavi i mržnje s igračem sredine terena Granitom Xhakom. Karijera švicarskog reprezentativca u sjevernom Londonu činila se mrtvom i sahranjenom kad je zamijenjen nakon eksplicitnog ispada.

Međutim, bivši kapetan postupno je pridobio svoje kritičare i unatoč svom usijanom temperamentu uvelike se istaknuo u dresu Arsenala u prošloj sezoni. Uz mnogo nagađanja oko njegove budućnosti u klubu, ovog je ljeta objavljeno da će otići i pridružiti se Bayeru iz Leverkusena Xabija Alonsa.

Središnji veznjak - Aaron Ramsey

Od Wengerova odlaska velškom čarobnjaku nije uopće bilo dosadno. Kvalificirajući se i igrajući na još jednom Europskom prvenstvu za Wales, kao i na Svjetskom prvenstvu, međunarodni uspjeh Aarona Ramseyja bio je zapažen, međutim, njegova kasnija klupska karijera daje drugačiju sliku.

Središnji veznjak napustio je Emirates 2019. i otišao u Juventus, a nakon razdoblja opterećenog ozljedama i lošijim igrama velikan Serie A poslao ga je u Rangers gdje je slavno promašio jedanaesterac u porazu kluba od Eintrachta u finalu Europske lige.

Nakon nezaboravnog boravka u Nici u Ligue 1 prošle sezone, vratio se tamo gdje je sve počelo; Cardiff Cityju u Championshipu i nastojat će završiti svoju karijeru na visokoj razini.

Središnji veznjak - Alex Iwobi

Proizvod Arsenalove prestižne akademije, velike su se stvari očekivale od ofenzivnog veznjaka Alexa Iwobija. Nakon što je Wenger otišao, Iwobi je smatran viškom i prodan je Evertonu za 35 milijuna funti. Ulazeći sada u svoju petu sezonu na Goodison Parku, nigerijski internacionalac napravio je solidnu karijeru u Premier ligi za sebe, skupivši 138 nastupa za Toffeese.

Desno krilo - Henrih Mhitarjan

Henrih Mhitarjan u Arsenalu se nije proslavio gotovo jednako kao i u Manchester Unitedu. Izdržao je samo 18 mjeseci u klubu prije nego što je otišao u Romu. Sada igra za milanski Inter. Ovaj 34-godišnji krilni napadač bio je glasni zagovornik Artsaha i istupao je protiv granatiranja svojih sunarodnjaka tijekom rata u Nagorno-Karabahu.

Lijevo krilo - Pierre-Emerick Aubameyang

Gabonski internacionalac podijelio je mišljenja na Emiratesu, a navodno je bio i figura koja je izazivala podjele u svlačionici, posebno s trenerom Mikelom Artetom. Budući da nije bio u prvoj momčadi Arsenala, plodni je napadač službeno napustio Sjeverni London u siječnju 2022. i otišao u Barcelonu.

Nakon šest mjeseci u Kataloniji, vratio se na britansku obalu, pridruživši se Chelseaju Thomasa Tuchela u sezoni 2022./2023. Ovaj potez bio je nepopularan među navijačima Arsenala. Sada je u Marseilleu, ali ovaj 34-godišnjak uskoro bi mogao u mirovinu.

Centarfor - Alexandre Lacazette

Francuz je bio među nekoliko posljednjih pojačanja Arsenea Wengera kao trenera Arsenala. Stigao je 2017. godine. U klubu je proveo ukupno pet godina, upisao je 158 nastupa i zabilježio ukupno 84 pogotka i asistencija. U srpnju 2022. vratio se u rodnu Francusku i pridružio se svom starom klubu Lyonu.

Pročitajte više