GEJMERI ZA STEM REVOLUCIJU Uče mlade više nego bilo koja Vlada

Foto: Good Game Global 
 
GOOD GAME ZAGREB 2017 je humanitarni B2B esport turnir u igri Counter-Strike: Global Offensive koji se po drugi puta održava u Zagrebu, ali on je i puno više od toga. Kako je jedna inovativna ideja otprije četiri godine, ukomponirana u novu brzorastuću industriju, uspjela okupiti vodeće tvrtke u tehnološkom i drugim srodnim područjima oko cilja iza kojeg treba stati cijelo društvo; STEM Revolucije Croatian Makersa.
 
Good Game Zagreb 2017 održava se 13. i 14. svibnja u prostorijama HUB385. Za Counter-Strike: Global Offensive turnir ostala su još tri slobodna mjesta, ali požurite, pošto prijave traju do srijede 10. svibnja. Kotizacija za tvrtke iznosi 1000 eura, a prikupljena sredstva bit će donirana Croatian Makersima (prikupljeno je 10.000 eura).
 
 
Posjetitelji će moći uživati u EXPO dijelu u kojemu će se moći igrati casual turniri u Rocket Leagueu i Overwatchu, ali i testirati najnovije tehnologije poput AR-a i VR-a. Bit će tu još craft pivi i nešto za prizalogajiti, a sve detalje možete pronaći na službenoj Good Game stranici. Računala i periferiju za turnir osigurao je M SAN preko svojih gaming brandova MSGW i MS Pro.
  
Što je zapravo Good Game pojasnio nam je prvi čovjek projekta, Nikola Stolnik, u jednom vrlo ležernom i inspirativnom razgovoru. Kao direktor marketinga Nanobita, najvećeg studija za razvoj videoigara u Hrvatskoj te kao gejmer, Nikola je više nego dobro upoznat sa svijetom videoigara, međutim kroz projekt Good Game okrenuo se u jednom drugom smjeru, za koji sam smatra da je više nego vrijedan pozornosti.
 
"Meni je esports jako zanimljiv jer vjerujem da ima puno veći (monetarni) potencijal od dobrog dijela novih industrija koje mediji promoviraju, a ovo se nekako krije te ide skrovitijim putovima prema mainstreamu. Još smo uvijek u stanju niske cijene ulaska na tržište i visoke profitabilnosti, što uskoro, kada se tržište formira, neće biti tako", kaže Stolnik.
 
Uz podršku prijatelja krenuo u realizaciju projekta
 
U želji da napravi još nešto u gejmingu iz jedne ideje koja se i njemu samom u početku činila blesava, nakon što je dobio podršku dvojice prijatelja, odlučio je realizirati projekt. Kako se sam kreće i odlično snalazi u tehnološkim krugovima, odlučio je uzeti telefon i početi razgovarati s potencijalnim sudionicima, tehnološkim tvrtkama. Iskustvo u marketingu zasigurno je pomoglo, a strategija je bila jasna:
 
"Puno mi je lakše bilo kontaktirati te firme. Te firme su, između ostalog, puno otvorenije za nove pristupe i ideje. Kako i ne bi bile kada njihov opstanak i napredak u poslovanju ovisi o inovativnosti i testiranju novih pristupa. Njih bi puno lakše pridobio nego možda tradicionalniju korporaciju. Kada ti takve privlačne firme pristanu na sudjelovanje, druge je puno lakše pridobiti", kaže Nikola.
 
Foto: Good Game Global 
 
Prošlogodišnji Good Game Zagreb bio je testiranje koncepta. Prikupljao se novac za opremanje dječjih odjela u bolnicama igraćim konzolama. Na turniru je sudjelovalo 16 timova, a pobjedu je odnijela ekipa Rimac Automobili d.o.o. Međutim, bez obzira na uspjeh događaja, Nikola nije bio sasvim siguran da je koncept uspješan te ga je odlučio testirati van granica Hrvatske. Lokacija je bila Prag, Češka. Iako je događaj odgođen nekoliko mjeseci, ipak se održao. Pogađate, vrlo uspješno.
 
"U Pragu smo organizirali event da potvrdimo koncept. Opet, ne mislim da sam ja niti itko s kime radim najpametniji čovjek na svijetu sam za sebe te je moguće da nam sa omakla greška u smislu sreće. Lako moguće da je event u Zagrebu prošao dobro radi trenutka ili senzualnosti, tako da smo htjeli istestirati koncept van granica Hrvatske, čisto kako bismo vidjeli je li to stvarno funkcionira. Postoji li stvaran interes ili se samo okupilo par frendova koji vole gaming, pa je nama to izgledalo wow ili uspješno"
 
Uskoro dolaze najveće svjetske tvrtke
 
Nakon što su na Praškom izdanju Good Gamea sudjelovale tvrtke poput Microsofta, ASUS-a, Della, HP-a i Intela, cijela ekipa iza projekta dobila je potvrdu kako se radi o uspješnom konceptu koji će nastaviti razvijati. Što nas dovodi do Good Game Zagreb 2017: Powered by Vipnet eventa. Inovativne firme na esport turniru okupljene oko cilja prikupljanja sredstava za Croatian Makerse.
 
Događaj koji omogućava bolje povezivanje zaposlenika i tvrtki koje se nalaze u istom ili srodnom sektoru, čija je međusobna povezanost i razvoj trenutno možda i najsvjetlija točka Hrvatskog gospodarstva. Kroz esport koji je sam često neshvaćen od šire javnosti, ali i ključnih faktora u Hrvatskoj koji bi ga trebali plasirati ravno u mainstream.
 
Za cilj, koji dugoročno može promijeniti Hrvatsku kao što vjerojatno niti jedna Vlada ne može. Kao dio tvrtke koja je odlučila svoje poslovanje zadržati u Hrvatskoj te ovisi o kvalitetnom i adekvatno obrazovanom kadru, Nikola ima jasan stav u vezi sa STEM Revolucijom i Croatian Makersima:
 
"Inicijative kao što su STEM Revolucija i slične su, malo je reći, genijalne. Takve stvari nam trebaju krucijalno koliko nam treba i čista voda. Zato što mi nećemo biti kompetentni kroz nekoliko godina ukoliko naši mladi ne odluče krenuti u smjeru višeg obrazovanja, pogotovo u tehnološkom smislu."
 
Jasan pogled u budućnost
 
Tvrtke koje ovise o budućim naraštajima tako su dobile priliku pomoći ono što bi te naraštaje trebalo obogatiti i pružiti im priliku da bez obzira na sve budu konkurentni na globalnom tržištu rada u najbrže rastućim industrijama na svijetu. Tako to rade seksi firme, inovativno, prateći trendove i prihvaćajući nove ideje, s jasnim pogledom u budućnost.
 
 
Nemojte misliti da tvrtke koje se natječu turnir shvaćaju olako, navodno se ekipe u nekima od njih aktivno pripremaju, a Vipnet je čak održao i kvalifikacije među zaposlenicima kako bi okupili najbolji mogući tim. Zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla, a sigurni smo da tvrtke neće imati problema s pronalaskom gejmera u svojim redovima. Za kraj smo pitali Nikolu možemo li očekivati neku od državnih tvrtki na budućim Good Game događajima, kojih će zasigurno biti, na što je odgovorio:
 
"Ne znam. Pošto je on the record, neka bude - ne znam."
 
Što se Good Gamea tiče, predviđamo mu svijetlu budućnost, a Nikola ne skriva svoje ambiciozne planove. Tako bi u budućnosti mogli vidjeti Good Game svjetsko prvenstvo, koje će najbolje ekipe različitih regija dovesti na finale, naravno, u Hrvatsku. Zamislite paradoks: Nakon što su mnogi obećavali dovođenje vodećih IT tvrtki u Hrvatsku: Microsoft, Dell, Intel, HP i slični će vjerojatno doći kod nas... I igrati videoigre.

Pročitajte više