Generacija za povijest vaterpola. Sedmorica zlatnih zadnji put su igrala za Srbiju

Foto: Epa

VATERPOLISTI Srbije su u finalu Igara u Tokiju s 13:10 pobijedili Grčku i obranili naslov olimpijskog pobjednika.

Bio je ovo posljednji ples možda i najbolje generacije u povijesti vaterpola jer čak sedmorica zlatnih nakon Tokija više nikad neće igrati za reprezentaciju.

To su kapetan Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Gojko i Duško Pijetlović, Stefan i Branislav Mitrović. Oni su svoje sjajne reprezentativne karijere završili sa zlatom na prsima.

Kapetan Filipović je te davne 2003. godine, još kao 16-godišnjak, bio član selekcije Srbije i Crne Gore na Europskom prvenstvu.

Nije ulazio u igru, ali je u godinama koje su dolazile, zajedno sa spomenutim momcima, donosio brojne medalje i postao najtrofejniji srpski sportaš.

Na OI je sudjelovao četiri puta i ima dvije bronce i dva zlata, na SP ima dva zlata, srebro i broncu, dok je sa Srbijom šest puta bio prvak Europe - uz po jedno srebro i broncu. Ima i deset zlatnih medalja u Svjetskoj ligi.

Duško Pijetlović je imao identičnu karijeru kao i Filipović, baš kao i Andrija Prlainović koji je raspadom Srbije i Crne Gore odlučio nastupati za Srbiju. Njih trojica su zajedno osvojila sve što se može osvojiti.

U stopu ih je pratio Milan Aleksić koji je 2007. zaigrao za Srbiju, kao i Stefan Mitrović. Golman Branislav Mitrović je od 2012. godine krenuo u sjajan niz osvajanja medalja, dok je Gojko Pijetlović za Srbiju branio od 2010.

Prlainović i Filipović imaju po 33 medalje, Duško Pijetlović dvije manje, Stefan Mitrović 24, Gojko Pijetlović i Milan Aleksić 23, a Branislav Mitrović 16.

Pročitajte više