Gluposti Dinamovih zvijezda i nesuvisli Bišćan sakrili su Lekin kukavičluk

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HAJDUK je na otvaranju SuperSport HNL-a svladao Dinamo s 2:1 u dramatičnoj završnici. Plavi su došli u vodstvo preko Brune Petkovića, a istom igraču je Ivan Lučić obranio penal za 2:0. Marko Livaja smanjio je nakon kardinalne greške Dominika Livakovića, a Rokas Pukštas je u nadoknadi donio sva tri boda Bijelima i najbolji mogući start sezone.

Bila je ovo po mnogočemu slična utakmica onoj u Superkupu. Dinamo je dominirao do 60. minute, a Hajduk se probudio i pritisnuo tek posljednjih pola sata. I Igor Bišćan i Ivan Leko napravili su iste greške, samo je sreća jučer drugačije presudila u odnosu na prvi derbi sezone. No ono što radi trener Plavih i ono što stalno komunicira prema van je nešto što se pod hitno mora promijeniti.

Livaja je genijalac. Ali osim gola je bio igrač manje

Za razliku od Superkupa, u jučerašnjem dvoboju na Maksimiru se igrao puno bolji nogomet. Intenzitet je bio na razini puno boljih liga, igra se rijetko prekidala i obje momčadi su u većini faza igre uspješno provodile ono što su zamislile.

Dinamo je u odnosu na prošli tjedan kvalitetnije i brže razvukao linije, imao je puno bolju distribuciju i s lakoćom je izbjegao prvi val Hajdukovog pritiska koji mu je omogućavao da drži kontrolu nad posjedom i utakmicom. 

Uz poneka odstupanja, tako je susret izgledao sve do zadnjih pola sata i iz te perspektive se može pod upitnik staviti Lekina početna ideja. Ako je već prva utakmica pokazala da je Dinamo ranjiv kad mu Hajduk optereti zadnju liniju viškom igrača, zašto je tako voljno prepustio posjed Dinamu koji je radio što je htio?

Ključan igrač za započinjanje Dinamovih napada je Josip Mišić i suparnik ga jednostavno mora pritisnuti ako želi poremetiti ritam Dinamove utakmice. Ta zadaća po prirodi pozicije pripada Livaji, ali on je još jednom dobio slobodu da ne igra obranu.

Osim gola, u kojem je pokazao svu igračku genijalnost i dodir koji ga je učinio najefikasnijim igračem lige, Livaja je bio igrač manje u oba smjera, a Hajduk je posebno defenzivno patio. Lekina ideja je u tom smislu bila vrlo banalna, a graničila je s kukavičlukom - nazad ćemo se već nekako obraniti, naprijed će Livaja nešto smisliti.

"Po meni je ovo bio lošiji Hajduk nego u Superkupu. Ali po statistici smo imali više šuteva, čak i šansi za ranije riješiti utakmicu. Ovo je na tragu nečega", korektno je zaključio trener Hajduka nakon utakmice.

Da je Petković normalnije izveo penal, Dinamo bi otišao na teško dostižnih 2:0 i epilog derbija bio bi bitno drugačiji. No to se nije dogodilo. Dio odgovornosti ide na dušu igračima koji ne izgledaju kao da su glavom i srcem prisutni u Maksimiru, a dio na Bišćanu koji ponavlja greške u vođenju utakmice.

Gluposti nositelja igre koji djeluju kao da ne žele biti tu

Pomalo je simbolično da su tri gol-greške po Dinamo napravila tri igrača za koje se zadnjih tjedana i mjeseci špekulira da će otići iz kluba. Petković je izveo penal kao da je na plaži i čini se da od crvenog kartona u Puli i promjene stila izvođenja više nema sigurnost.

Livaković je katastrofalnom reakcijom na visoku loptu pokazao što je najveća skepsa stranih klubova koji ga žele kupiti, a Ivanušec je bez veze napustio stativu na koju je Pukštas zabio gol. Dojam je da glavom nisu sto posto unutra i to se pod hitno mora riješiti. Netko može biti igrač Dinama ili neigrač Dinama. Ne može biti igrač Dinama u prolazu i na odlasku.

Možda je riječ o simptomu, a možda samo o umoru i greškama koje se neće ponavljati. Klub koji već godinama odlikuje neopisiva lakoća pobjeđivanja dvaput je u tjedan dana drastično pao protiv Hajduka kod kuće.

U prvoj nije kažnjen, a u drugoj je. Europa se igra u utorak, a tamo Dinamo, za razliku od prvenstva, nema pravo na grešku i ona će dati jasniji odgovor na pitanje jesu li nositelji igre u pravoj formi u najvažnijem dijelu sezone.

Bišćan radi jedno, a priča drugo

Bišćan ima puno pravo na svoju viziju ekipe. U Dinamo je stigao kada su se i momčad i tribine zasitile Čačića i spasio je prvenstvo koje je vrlo lako moglo postati neizvjesno. Ima pravo i pritiskati upravu Dinama da mu dovede pojačanja, ali to se kosi s onim što radi.

Naime, drugu utakmicu zaredom Bišćan je potpuno marginalizirao Josipa Drmića koji je izuzev Petkovića i Livaje najbolji napadač lige. Da stvar bude gora, uporno mu je pretpostavljao mladog Topića, a onda je u deset zadnjih minuta panično tražio gol i ubacio Drmića. Što zapravo želi od svojih napadača i kakva je hijerarhija?

Na klupi je ostao i Petar Bočkaj, čovjek za specijalne zadatke koji ima udarac i centaršut na razini najboljih u ligi. Nije zaigrao ni Emreli koji može driblingom stvoriti višak. Ne možeš s jedne strane tražiti pojačanja, a s druge zakucati tri sjajne HNL zamjene za klupu.

Trener Plavih je dobro pripremio utakmicu. Detalj iz prvog poluvremena u kojem cijela momčad na korneru odvlači Hajduk na prvu stativu, a Ivanušec ostaje sam na drugoj govori da je Bišćan studiozan trener. No po pitanju vođenja utakmice i suradnje s upravom oko onog što mu treba tek treba pokazati je li kapacitet za Dinamo.

Hajduk je solidan, a može biti i puno bolji. Dinamu je ovo bolan šamar, ali nije presudan

Iz Dinamove perspektive, poraz od rivala kod kuće na otvaranju prvenstva, u vrijeme najveće euforije na nogometnom jugu, jako boli. I pokazuje kako ni HNL više nije šetnja od lige i kako se svako opuštanje kažnjava. Koliko je dojam iz prve dvije utakmice stvaran fenomen, a koliko stvar nepredvidivih faktora, saznat ćemo već u idućih par kola i na prvim europskim preprekama.

S druge strane, ova pobjeda je ogromna premija za Hajduk. Slijedi im Rijeka kod kuće i, u slučaju da je pobijede, samopouzdanje će im uoči gostovanja u Osijeku porasti do vrhunca. Prinove su zasad odigrale premalo minuta, ali već prvih par dodira s loptom pokazuju koliko je Vadis Odjidja-Ofoe klasan igrač i mogao bi biti ogromno pojačanje ako ostane zdrav.

Europske utakmice poremetit će im ritam, ali Hajduk je u dva derbija pokazao da je opasan čak i kad ne igra najbolje. Prvi susret igrao je bez Livaje, a u drugom je bio možda i najslabiji igrač Bijelih.

Povučeni Hajduk nije nešto što ćemo gledati na drugim utakmicama i tek treba vidjeti kako će momčad reagirati u utakmicama kakve će Hajduku biti najčešće, one u kojima nije dovoljno pola sata ludila nego kontinuirana kontrola i traženje gola.

Pročitajte više