LOVRO ZVONAREK

Goal: Bayern je uzeo najboljeg tinejdžera HNL-a. Najisplativija kupovina ikad?

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

LOVRO ZVONAREK jedan je od najvećih talenata hrvatskog nogometa. Riječ je o 17-godišnjem ofenzivnom veznjaku koji je potpisao ugovor s Bayernom, da bi ga jedan od najvećih klubova na svijetu ostavio u Slaven Belupu kako bi se razvijao pod trenerom Zoranom Zekićem.

Goal je o Zvonareku, s kojim je Index krajem travnja napravio veliki intervju koji možete pročitati ovdje, napisao veliki tekst. "Hrvatska će na Svjetsko prvenstvo u Kataru doći kao poraženi finalist, a njihova će momčad izgledati puno drugačije. Otišli su Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i Danijel Subašić. Iako su Luka Modrić, Ivan Perišić i Mateo Kovačić i dalje tu, reprezentacija se priprema za daljnje promjene", započinje Goal.

Ističu kako iz Dinama izlaze najbolji mladi igrači u Hrvatskoj pa navode Joška Gvardiola, Josipa Brekala i Bornu Sosu. "No ne proizvodi više samo Dinamo potencijalne elitne nogometaše. Zapravo, možda je najbolji tinejdžer u zemlji Lovro Zvonarek iz Slaven Belupa, koji je vjerojatno odigrao zadnju utakmicu u Hrvatskoj."

Najmlađi kapetan ikad

Podsjećaju kako ga je minhenski klub krajem prošle godine platio dva milijuna eura. "Bayern može biti oduševljen napretkom koji je Zvonarek pokazao u prvoj sezoni u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Postao je glavni igrač prve postave unatoč manjim ozljedama. Toliko je impresivan da je dobio kapetansku traku u posljednjih nekoliko kola", nastavlja Goal.

Zekić je za Goal rekao da mu ulogu kapetana nije dao iz šale, već zato što ju je zaslužio. "Razgovarao sam s Goranom Parackim, 35-godišnjim igračem koji je bio kapetan. Rekao sam mu kako mislim da je pravo vrijeme za Lovru da dobije kapetansku traku. Složio se sa mnom", objasnio je Zekić.

Goal napominje kako je Zvonarek tako, sa 16 godina i 351 danom, postao najmlađi kapetan nekog europskog kluba koji se natječe na najvišoj razini. Podsjećaju i kako je golom protiv Varaždina postao najmlađi strijelac HNL-a ikad, što je dotad bilo priznanje koje je pripadalo Alenu Haliloviću.

"Trudim se pronaći riječi kojima bih ga opisao"

U 20 ovosezonskih nastupa zabio je tri i asistirao za dva gola. "Iako je 8. svibnja napunio tek 17 godina, ključni je igrač momčadi koja je bez problema osigurala ostanak u ligi. Impresivno je kakvu je suradnju ostvario s 39-godišnjim Ivanom Krstanovićem. Zvonarek uopće nije bio impresioniran situacijom u kojoj se nalazio", piše Goal. 

"Jasno je da je zreo i spreman igrati na najvišoj razini, no posjeduje li Zvonarek talent?" pita se Goal. "Visok je za poziciju desetke, ali sposoban iskoristiti fizičke sposobnosti kako bi probio suparničku obranu. Također, izvrstan je dodavač", opisali su ga.

Zekić je izjavio kako je Zvonareka koristio na više pozicija kako bi bio spreman igrati u jačim ligama. "Igrao je kao desetka, ali može pokriti bilo koju poziciju. Iskušali smo ga u veznom redu, pa čak i kao drugog napadača.

Vrlo dobro se kreće bez lopte, a kada je ima, uvijek zna što činiti. Ima nevjerojatan tajming za dodavanje. Uvijek igra okomito. Trudim se pronaći riječi kojima bih ga opisao. Talentiran je i inteligentan, iznimno profesionalan i sve odlično razumije. Odabrao je velik klub. Možda još nije spreman za prvu momčad, ali bit će za godinu-dvije", dodao je Zekić.

"Mogao bi biti najisplativija kupnja Bayerna ikad"

"Iako je drugačiji, već su ga usporedili s Lukom Modrićem. Od Zvonareka se u najmanju ruku očekuje da postane vođa reprezentacije na isti način na koji je zvijezda Real Madrida vođa posljednjih deset godina. Da bi to uspio, morat će se nastaviti razvijati u Bayernu. Pretpostavlja se kako će prvu godinu igrati za drugu momčad u četvrtom rangu njemačkog nogometa", smatra Goal.

Zekić se, kaže, nadao da će ostati u koprivničkom prvoligašu još godinu dana. No to ovisi o Bayernu. "Neovisno o tome gdje će Zvonarek igrati iduće sezone, stvoreni su temelji da postane zvijezda sljedeće hrvatske generacije. Bude li na razini poput nekih od svojih prethodnika, Bayernova kupnja od dva milijuna eura bit će jedna od najisplativijih svih vremena", zaključuje Goal.

Pročitajte više