Godina "lockouta", Eurobasketa i novog poniranja hrvatske košarke

ZAVRŠENA je još jedna  teška godina za hrvatsku košarku od kada joj je na čelu Danko Radić.

Košarkaško prvenstvo Hrvatske A1 liga zaživjelo je ponovo u proljeće kada su u Ligi za prvaka regionalni NLB-ligaši Cibona, Zadar, Zagreb i Cedevita igrali s Borikom, Alkarom, Zabokom i Splitom. Početak nije dobro sjeo Ciboni, posrnulom velikanu koji je u proljeće već neko vrijeme bio na putu prema ponoru, i financijski i rezultatski. S klupe je otišao Dražen Anzulović, a na nju je zasjeo tada još aktualni hrvatski izbornik Josip Vranković. Cibona je u jednoj od najgorih sezona u povijesti ostala bez Eurolige prvi put nakon 20 godina što je u žestoku borbu za naslov prvaka gurnulo preostale kandidate za Cibonino mjesto Zagreb i Cedevitu. Kruno Simon, Damir Mulaomerović, Luka Žorić i Mario Kasun vodili su "Mrave" do povijesnog prvog finala preko Zadra, u kojem im se pridružio još jedan debitant Cedevita. Projekt Emila Tedeschija poljuljala je Cibona svojim posljednjim trzajem u polufinalu koje je oblježio verbalni sukob Vrankovića i Ace Petrovića. Zagreb je pomeo Cedevitu i sa 3:0 u finalu uzeo prvi naslov prvaka Hrvatske.

Petrović je smijenjen, a Cedevita je unatoč porazu dobila pozivnicu za Eurokup. Cibona je također zahvaljujući naklonosti čelnika natjecanja dobila mjesto u kvalifikacijama za Euroligu.

Dodajmo i da su Zagrebovi juniori na krilima Daria Šarića osvojili naslov  prvaka Europe. Šarić je za novu sezonu, nakon odlaska Žorića, označen kao veliko pojačanje, ali je dolaskom Vladimira Androića na klupu ostao u drugom planu pored ljetnih inozemnih pojačanja kako bi momčad bila konkurentna u Euroligi. Šarić je ove zime preselio u Zadar gdje će igrati na posudbi do kraja sezone.

Novu sezonu u rujnu su otvorili Cedevita i Zagreb u finalu Kupa Dražena Petrovića, a momčad iz Podsuseda, sada pod vodstvom Dražena Anzulovića, uzela je prvi trofej i najavila novu veliku sezonu dok se Zagreb pokazao samo kao sjena momčadi prvaka. Cibona je u novu sezonu ušla s istim financijskim problemima uz konstantnu prijetnju stečaja, ali zahvaljujući Milanu Bandiću, ponekad i Zdravku Mamiću, uspješno levitiraju iznad ponora. 

Nekad NLB, danas ABA liga: Dominacija Partizana, povratak Maccabija i upropašteni Zadar

Niti jedan hrvatski predstavnik nije izborio Final Four regionalne lige. Na turniru u Ljubljani igrali su Olimpija, Krka, Partizan i Budućnost. Peti put zaredom "crno-beli" su se potvrdili kao najbolja momčad u regiji. Od regionalne lige nakon jedne sezone oprostio se češki Nymburk koji je prešao u baltičku ligu, a nakon 2003. vratio se Maccabi, finalist Eurolige prošlog ljeta.

Ispao je i Zadar kojeg je upropastila politika. Krizu zbog financijskog stanja, produbili su štrajkovi, ostavke, upad navijača na pressicu i optužbe da iza propasti kluba stoji HDZ i tadašnji ministar Kalmeta. Ništa nije moglo spasiti Zadrane koji se od jeseni natječu samo u domaćem prvenstvu.

Nova sezona ABA lige donijela je probeme Partizanu koji je, iako privremeno ojačan NBA pojačanjem, u Maccabiju dobio žestoku konkurenciju kakva mu je u regionalnoj ligi nedostajala proteklih godina. Maccabi je suvereno preuzeo i zadržao vrh, a vjerni pratitelj ostala mu je Cedevita koja ima imperativ nadmašiti prošlogodišnje sedmo mjesto i ući u borbu za naslov, naročito nakon ispadanja iz Eurokupa već u grupnoj fazi. Partizan je i dalje u vrhu iz kojeg je ispala slovenska Olimpija pogođena teškom financijskom situacijom. Zagreb je katastrofalno ušao u novu sezonu teškim porazima od Partizana, Hemofarma, Olimpije i Cedevite. Odlazak Žorića nisu uspjeli nadoknaditi niti četvoricom stranih pojačanja, ali cilj im je ionako bio ostaviti što bolji dojam u premijernoj euroligaškoj sezoni. S klupe je smijenjen Ivica Burić, a preuzeo je njegov pomoćnik Vladimir Androić. Cibona je ostala bez gotovo svih važnih igrača, ali su stigla i neka nova imena s kojima se uspješno drže u gornjem dijelu tablice. Vranković je otišao krajem studenog, a i dalje se čeka ime novog trenera dok momčad već nekoliko kola vodi pomoćni trener Daniel Lutz.

Na regionalnu ligu utjecao je ove sezone i "lockout" u NBA ligi iz koje su mnogiigrači pobjegli u Europu kako bi zadržali natjecateljsku formu. Dogovorom igrača i vlasnika klubova, pred Božić su se ti igrači vratili preko Atlantica. Bio je to razlog zbog kojega su neki glasovi govorili i o neregularnosti ABA lige koju je ugrozila i teška financijska kriza te vijesti o štrajkovima igrača u nekoliko klubova.

Cedevitino čudo u Eurokupu, Zagreb nadmašio Cibonu u Euroligi

Kako se Cibona prošle jeseni osramotila sa deset poraza u skupini, na proljeće nije bilo hrvatskog kluba u Euroligi, ali u Eurokupu jest. Petrovićeva Cedevita u debitantskoj sezoni je nanizala skalpove puno uglednijih protivnika i izborila Final Four u Trevisu. Aco je proglašen najboljim trenerom, a najveća zvijezda Dontaye Draper najkorisnijim igračem regularnog dijela sezone. Naslov je na kraju pripao Uniksu iz Kazana, a Marko Popović proglašen je najboljim igračem turnira.

U novoj sezoni Cedevita je razočarala oprostivši se već u skupini sa samo jednom pobjedom, protiv Bayerna. U kvalifikacijama su izbacili Chalon. Momčad je pojačalo nekoliko novih imena, a Draper je ostao. U skupinu Eurokupa porazom u kvalifikacijama za Euroligu ušla je i Cibona, ali "vukovi" su nastavili seriju od prošle sezone i upisali novih šest poraza.

Krka je osvojila Eurochallenge cup.

U Euroligi nije bilo naših klubova, ali hrvatski su košarkaši igrali značajne uloge. Ante Tomić stigao je do polufinala sa svojim Real Madridom, a on je zajedno s Bojanom Bogdanovićem, Stankom Baraćem iz Caje Laboral i Rokom Ukićem iz Fenerbahčea bio jedan od najboljih igrača natjecanja. Panathinaikos je na Final Four turniru u Barceloni šesti put u povijesti postao prvak Europe pobjedom protiv Maccabija. U borbi za treće mjesto Montepaschi je svladao Real.

Završni turnir 2012 igrat će se u Istanbulu, a za najbolje četiri ekipe i ove sezone kandidiraju manje-više isti klubovi. Protekla jesen bila je zaista posebna za europsku košarku jer je na kratko vrijeme Euroliga bila najjače košarkaško natjecanje na svijetu zbog "lockouta" u NBa ligi i transfera većeg broja igrača u europske klubove. Tony Parker stigao je u Francusku, Andrej Kirilenko u Moskvu, TJ Ford u Zagreb, milijune dolara isplatili su Amerikancima turski klubovi, a Talijani su koketirali i sa Kobeom Bryantom. Ipak, zima je vratila stvari u normalu.

Hrvatski je prvak nadmašio prošlogodišnji neuspjeh Cibone i ostvario dvije pobjede u skupini protiv Žalgirisa i Brose Basketsa, a u ostalim susretima doživjeli su većinom teške poraze u konkurenciji s CSKA Moskvom, Panathinaikosom i Unicajom. U TOP 16 prošli su Fenerbahče, CSKA Moskva, Real Madrid, Barcelona, Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi, Montepaschi, Cantu, Unicaja, Efes, UNIKS, Gescrap, Žalgiris, Armani, GS Medical Park.

Sramota na Eurobasketu

Hrvatska košarka novu je katastrofu doživjela na Eurobasketu u Litvi. Pod vostvom Joke Vrankovića u reprezentaciji je debitirao Dontaye Draper čiji status velikog pojačanja nije pomogao momčadi izboriti više od dvije pobjede, nad Finskom i Crnom Gorom. Porazima od Grčke, Makedonije i BiH Hrvatska je ispala s EP-a u najlakšoj skupini ikada. Negodovanje javnosti, kritike medija, navijača i pojedinih igrača i stručnjaka dovele su do smjene izbornika, ali čelnici HKS-a i dalje su sjede na svojim pozicijama dok predsjednik Danko Radić uporno odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost dok hrvatska košarka tone prema dnu.

Zvijezde Eurobasketa bili su NBA igrači Nowitzki i Parker te braća Gasol, a senzaciju su priredili Makedonci plasiravši se u polufinale pobjedom protiv domaćina turnira, no onda su ih zaustavili novi stari prvaci Španjolci koji su u finalu pregazili Francusku.

"Lockout" u NBA i godina za pamćenje Dallasu i Dirku Nowitzkom

Protekla sezona u NBA ligi završila je spektakularnom finalnom serijom između Dallasa i Miamija. Mavericksi predvođeni sjajnim Dirkom Nowitzkim i Jasonom Kiddom u šestoj su utakmici finala osvojili svoj prvi naslov prvaka i osvetili se Miamiju za poraz iz 2006. godine.

Prvog dana srpnja u NBA ligi je objavljen "lockout", zabrana rada zbog sukoba košarkaša i vlasnika klubova oko podjele zarade na tržištu oko kojega se okreću milijarde dolara. Niti jedna strana nije htjela popustiti i pregovori su trajali mjesecima sve dok prije dva tjedna nije postignut dogovor, a prvenstvo je počelo na sam Božić reprizom prošlogodišnjeg finala. Navijače i američku javnost svađa oko novca prebogatih igrača i biznismena nije niti najmanje zanimala u sveopćoj krizi i recesiji, a kada su sukobljene strane shvatile da svađom svakim danom gube milijune, angažirali su odvjetnike koji su brzo riješili problem.

Pročitajte više