Goluža: Od Červara sam u nekoliko godina naučio više no u čitavoj karijeri

TRAKAVICA oko odlaska, odnosno ostanka Line Červara na klupi hrvatske reprezentacije svaki dan poprima sve veće razmjere. U tom svjetlu i makedonski novinari prenose njegove oštre opservacije o pojedinim reprezentativcima te ga povezuju s preuzimanjem makedonske rukometne reprezentacije, za što mu nude pozamašnu svotu novaca, navodno triput veću no što Lino zarađuje vodeći Kauboje posljednjih osam godina.

Kao što je poznato Červar je spektakularan ali i osjetljiv pojedinac, baš kao što je to gotovo svaki vizionar, iako mu taj epitet mnogi osporavaju. Lino je u tom svjetlu nekoliko puta u prošlosti najavljivao svoj odlazak iz reprezentacije, a na koncu bi samo ustvrdio kako mu se jako teško emocionalno odvojiti od njegovih pulena.

Linija radnje u svakoj toj priči vrlo je slična. Dođe veliko natjecanje, Lino je nezadovoljan odnosom i kritikom novinara, ne razumije zašto se nema razumijevanja prema njegovim ideja, najavi odlazak pa na koncu osokoljen medaljom ipak odluči ostati. Do sada je bilo tako, pa jednostavnom analogijom nema razloga da i ovaj put ne bude isto.

Naravno, svaki od tih pojedinačnih slučajeva mi se zapitamo nije li to zaista kraj "Maga di Umaga" pa krenemo ispisivati stotine kartica eventualnih raspleta, koje na koncu završe kao bezvrijedni materijal. Ipak, u trenutku kada se špekulira, tema je vruća i jako velikog potencijala stoga i nezanemariva.

Često se u javnosti čuju priče o nestručnosti Line Červara, koji je "kao i Ćiro tek dobar motivator". Ove priče potaknuo je nekadašnji reprezentativac i Linov bivši pomoćnik Irfan Smajlagić, koji je u velikom intervju nakon odlaska iz reprezentacije istaknuo kako je zapravo on sve ove godine bio prvi čovjek i realni vođa Kauboja, dok je Lino bio samo figura.

Goluža: Smiješne su mi priče da je Červar nestručan, više sam naučio s njim, nego u cijeloj karijeri

Na ove teze kivni su svi u reprezentaciji pa i aktualni pomoćnik Slavko Goluža, koji će potiho opsovati na spomen Smajlagića ili ukoliko pojedinac dirne u Červarovu stručnost. Kada Goluža priča o Červaru, priča s velikim poštovanjem...

"Smiješne su mi priče da je Červar nestručan, Iskreno, više sam naučio o rukometu u ovo vrijeme otkada kada sam radio kao Linov pomoćnik, nego u cijeloj rukometnoj karijeri uopće. Lino je znalac, vizionar i nitko ne treba sumnjati u to", rekao je u razgovoru za Index aktualni Červarov pomoćnik i nekadašnji kapetan hrvatske reprezentacije Slavko Goluža.

Ovaj put priče o izbornikovom odlasku s reprezentativne klupe uvukle su u tematiku i Golužu, kojeg novinari posljednjih dana opsjedaju pitanjima o njegovom preuzimanju seniorske rukometne selekcije. Goluža nije decidirano odbio takovu ideju, ali ističe kako nema namjeru govoriti o nećemo što je prema njegovim viđenima za sada neostvarivo.

"Koliko ja znam, Lino Červar ima važeći ugovor, a isto tako ima i želju da ostane izbornik ove reprezentacije. Samim time glupo je pričati o onom što će biti dalje. Općenito, moj stav je poznat. Ja sam spreman preuzeti reprezentaciju, ali jedino u slučaju da Lino ode. A to je uostalom i nekakav logičan slijed događaja," istaknuo je Goluža.

"Između Červara i Balića nikada nije bilo sukoba"

Realno, smjena izbornika nakon srebra u Austriji bila bi isforsirana i nepotrebna. Hrvatski rukometaši su postigli velik i zapažen uspjeh, kojeg 90 posto rukometnih zaljubljenika nije ni sanjalo, a kamoli mu se nadalo.

Što se tiče navodnog sukoba na relaciji Balić - Červar, koju je makedonski novinar tako brižno iščeprkao iz Lina na letu za Skopje, Goluža tvrdi da isti nema nikakvih realnih osnova.

"Srebro je fenomenalan rezultat. Jesmo li mogli više? To samo Bog zna. Reći ću samo da me smetaju kritike koje se provlače po novinama. Između Červara i Balića nikada nije bilo sukoba. Njihov odnos je fenomenalan i šteta je što neki ljudi potenciraju to", za kraj će Slavko Goluža.

No, s druge strane nitko nije ni očekivao da će Goluža takvo što priznati. Rukometaši su jedna mala i zatvorena zajednica, a ono što se dešava unutar zidova svlačionice sigurnije je od "svjetla dana" no svakodnevica karmelićanki.

Pročitajte više