Gorak okus će nestati, ne i činjenica da košarka opet živi u Zagrebu



KOŠARKA se ovog vikenda po prvi put igrala u Areni, a taj spektakl ostat će dugo upamćen ponajviše zbog raspleta finala. Dušan Kecman, iskusni igrač Partizana, zavio je Cibonu u crno tricom u zadnjoj stotinki utakmice, a nakon obrane naslova sam je izjavio:











"Nevjerojatno, ovakav koš, u ovakvom spektaklu, zabija se jednom od tisuću puta". Ništa ne može umanjiti pobjedu Partizana, ostvarenu na majstorski način, a o događaju kad Kecman zabija dok su se na terenu nalazili ozlijeđeni Rozić i pola stručnog stožera Cibone bit će još priče. Prema jednostavnom pravilu, suci u takvim okolnostima nisu mogli dopustiti igru, malo će simpatizere Cibosa utješiti što oni to - nisu vidjeli. Pogotovo kad se zna da su svi koji su uletjeli u teren trebali dobiti tehničku. U tom slučaju Partizan bio imao niz slobodnih bacanja i loptu te isto tako slavio.

Cibona u depresiji: "Mislili smo da je gotovo"

Kecman je tim kontroverznim košem donio Partizanu četvrti NLB naslov, a domaće igrače i navijače usmjerio u nevjericu. Netom nakon pravog kraja, a ne kad su oni to mislili, sjeli smo s Markom Tomasom i ozlijeđenim kapetanom Marinom Rozićem na klupu Cibone. Nisu imali snage izustiti jednu riječ, ostali igrači Cibone zbunjeno su se kretali terenom.


Za zapisničkim stolom Dalibor Bagarić se trudio objasniti o čemu se radi, no suci su već uz veliko osiguranje otišli u svlačionicu, a partizanovci čekali trenutak da im se uruči trofej. Bilo je gotovo, na kraju se ne može reći da igrači nisu sami krivi. Mladi Bogdanović je nakon "pobjedničke" trice pohitao prema klupi, pratili su ga svi.

"Mislili smo da je gotovo, što da kažem. Ovo je bilo nevjerojatno, još od table...", pokušao je Samo Udrih objasniti kraj utakmice, no teško je išlo i njemu. Upitan bi li imao hrabrosti napisati ovakav scenarij da radi film, Udrih je uspio tek iscijediti osmijeh. Nitko ne bi pisao takav scenarij, bilo bi nerealno.

Košarkaški vikend za pamćenje u Areni

Cibosi su puni gorčine napustili Arenu, Partizan je otišao slaviti u noć. No nije taj turnir trajao spornih 0,6 sekundi. Sve dotad bilo je sjajno, 15.000 ljudi svjedočilo je u dvorani tvrdoj i teškoj utakmici, izostalo je atraktivnih poteza, no u velikoj bitci nitko nije mislio na atrakciju. Na kraju je kraj odgođen produžetkom, a Partizan zasluženo slavio. Nastavljaju svoju dominaciju NLB ligom, a što će biti s Cibonom, tek će se vidjeti.

Od prvog dana Final Four je ispunio očekivanja, već protiv Olimpije Cibonu je bodrilo više od 10.000 ljudi, pokazalo se da u Areni ima mjesta za košarku. Jedini incident zbio se u finalu kad je napadnut "Grobar provokator", no to nije uspjelo zasjeniti turnir.
Štoviše, nakon što je situacija u Areni smirena, to kao da je dalo dodatni poticaj navijačima, koji su na kraju imali što vidjeti. Iako nije pobijedila domaća momčad, u Zagrebu je ponovno bila košarkaška nedjelja koja se godinama ne pamti. I zbog ovakvih okolnosti, o zagrebačkom Final Fouru pričat će se još dugo.

Kecman je ubojica zadnje sekunde

Dušan Kecman heroj je Partizana, a nije mu to bio prvi put da je zabio takav koš. Zabio ih je u karijeri podosta, prisjetimo se samo kako je lani u dresu Panathinaikosa sa sirenom pogodio protiv Rome. No, isto tako, niti jedan od tih koševa nije bio bitan kao onaj u Areni.

Pročitajte više