HNL

GORICA - HAJDUK 2:1 Infarktna utakmica. Jairo promašio penal u 100. minuti

Foto: Pixsell

GORICA je u jednoj od najluđih utakmica u novijoj povijesti HNL-a pobijedila Hajduk 2:1 i, barem do sutra, izbila na prvo mjesto HNL-a.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

U infarktnom susretu Hajduk je poveo u 44. minuti golom Mije Caktaša iz penala, da bi Gorica u ludom nastavku okrenula susret. Kristijan Lovrić je izjednačio iz ponovljenog penala u 62. minuti, a pobjedu domaćinima donio je Jiloan Hamad u 79. minuti nakon intervencije VAR-a koji je priznao njegov gol. Hajduk je mogao do boda u 100. minuti susreta, ali je Kristijan Kahlina obranio penal Jairu.

Hajduk promašivao u prvom poluvremenu

Hajduk je na stadion na kojem nikad nije pobijedio Goricu došao s odličnim gardom i postavio se potpuno napadački. Da je imao samo malo više kvalitete u završnici, do poluvremena je doslovno mogao natrpati Goricu, ali je teško objašnjivo što su sve gosti promašili.

Već u 4. minuti Diamantakos je izbio sam pred Kahlinu koji spašava siguran gol, a u sljedećem napadu Jairo se probio po desnoj strani i pucao, ali je Kahlina obranio i njegov udarac. Gorica nije uspijevala organizirano prijeći centar, a kamoli zaprijetiti Hajduku koji je bio opasan u svakom ozbiljnijem prelasku centra.

U 19. minuti nakon ubačaja iz kornera Dimitrov je u velikoj šansi, no Kahlina brani njegov udarac glavom. Lopta se odbila nazad u noge Hajdukova stopera, ali je iz drugog pokušaja pogodio blok. Četiri minute kasnije večeras odlični Jakoliš prošao je po desnoj strani, ali je iskosa pogodio gredu da bi u nastavku akcije Jradi povratnu loptu s ruba kaznenog prostora poslao malo pokraj gola.

U 31. minuti vidjeli smo prvu od nekoliko intervencija VAR-a. Špikić je probio desnu stranu i želio ubaciti u sredinu, no Dimitrov je uklizao i rukom zaustavio loptu. VAR je pregledavao snimku i javio sucu Damiru Batiniću da nema penala. Hajduk je nastavio s napadima pa je u 37. minuti Caktaš krasno nabacio na drugu stativu gdje je Diamantakos nadskočio Jovičića, ali je iz idealne pozicije glavom pucao pokraj gola.

Zasluženo vodstvo iz penala

U 42. minuti Hamad je očajno pucao na dobru povratnu loptu Špikića, a dvije minute kasnije Hajduk je poveo. Gyurcso je protutnjao po lijevoj strani, a na ulasku u šesnaesterac srušio ga je Muhamed. Sve je bilo čisto, a Caktaš je strašnim udarcem pogodio rašlje za potpuno zasluženo vodstvo Hajduka.

Malo tko je očekivao ono što će se događati u drugom poluvremenu, ali Dambrauskas je u svlačionici ostavio Špikića i Kalika te ubacio Dvornekovića i Čanađiju i Gorica se probudila. Domaćini su počeli bolje igrati, ali i dalje nisu uspjeli složiti pravu šansu, a u 55. minuti Jakoliš je ubacio, a Caktaš na drugoj stativi, baš kao i Diamantakos, glavom pucao pokraj gola. U 56. minuti Vukas je izvadio Stanka Jurića i ubacio Nejašmića što se pokazalo katastrofalnim rješenjem kao što je slučaj bio i protiv Galatasaraya.

VAR okrenuo utakmicu

Tek što je ušao u igru, Nejašmić je loše reagirao kod jedne mrtve lopte koja je išla prema Čanađiji. Točno u trenutku udarca, Nejašmić je udario Čanađiju po nozi i Batinić je dosudio slobodan udarac. No nakon intervencije VAR-a shvatio je da se prekršaj dogodio na liniji šesnaesterca, što je sastavni dio kaznenog prostora i dosudio je penal. 

Kristijan Lovrić obično je sigurna oklada za kaznene udarce, no ovaj put pucao je loše i po sredini, Posavec se nije ni pomaknuo i obranio je njegov udarac. Hajdukovi igrači su slavili, ali javio se VAR koji je dojavio Batiniću da je Posavec izašao sa svoje linije i penal se morao ponoviti. Izvođač je ponovno bio Lovrić koji je ovaj put bio puno precizniji i snažnim udarcem pogodio je malu mrežicu za 1:1.

Silni promašaji osvetili su se Hajduku koji je u 68. minuti mogao izjednačiti da Caktaš iz dobre pozicije nije pucao ravno u Kahlinu, a dvije minute kasnije gosti su ostali s desetoricom. Kahlina je bacio dugu loptu na Hamada kojeg Čolina povlači s leđa i dobiva drugi žuti karton. Batinić mu je prvo pokazao izravni crveni karton, ali se javio VAR pa je sudac odluku promijenio u drugi žuti karton što je Hajduku malo značilo - ostali su s desetoricom.

Hajduk stao izlaskom Jurića

Hajduk je sve više ostajao bez snage, a vidno mu je nedostajala i energija Stanka Jurića. U 74. minuti Lovrić je izvrtio Nejašmića i dobro puca, ali Posavec je obranio i onda spretno nogama u zraku odbijenu loptu ispucao iz šesnaesterca. Gorica je postala sve opasnija i u 79. minuti došla je do potpunog preokreta.

Lovrić je ubacio iz slobodnog udarca, a Mudrinski je glavom prebacio loptu prema Hamadu koji je bio sam na vrhu peterca. Iračaninu nije bilo teško spremiti loptu u prazan gol, ali je linijski sudac označio zaleđe koje je, na prvi pogled, bilo čisto. Svi su to mislili, no opet se u igru uključio VAR. Pregledom snimke ustanovljeno je da je u trenutku dodavanja Mudrinskog noga Dimitrova bila ispred Hamada i gol je na očaj gostiju priznat.

U tim trenucima krenuo je prolom oblaka i prava oluja na stadionu Velike Gorice, a u 84. minuti Hajduk je uz pomoć vjetra umalo izjednačio. Jakoliš je centrirao, a vjetar je otpuhao loptu ravno na - gredu. Hajduk je krenuo prema naprijed, ali nije imao snage ni previše kreacije. Označeno je osam minuta sudačke nadoknade, a u sedmoj je Jario bio u odličnoj prilici. Nakon ubačaja iz kornera spretno se izborio za udarac i pucao pokraj gola.

Nevjerojatni Kahlina junak Gorice

Kahlina se sprema izvesti gol-aut, ali se opet javio VAR koji je pozvao Batinića da provjeri situaciju. Na snimci su jasno vidjeli da je Mudrinski udario Jaira po nozi u trenutku njegova šuta i Batinić je na nevjericu svih na stadionu u desetoj minuti sudačke nadoknade dosudio penal. Loptu je uzeo Jairo, pucao je u malu mrežicu, ali je Kahlina fantastičnom reakcijom obranio njegov udarac i spasio Goricu.

Da spektakl bude potpun, VAR je pregledavao i taj penal jer se sumnjalo da je netko prerano utrčao u šesnaesterac, ali Batinić je pokazao da je sve čisto i nakon loše izvedenog kornera Hajduka dosudio je kraj.

Gorica je ovom pobjedom skočila na prvo mjesto HNL-a s tri boda, ali i dvije utakmice više od Dinama koji sutra gostuje u Varaždinu. Hajduk je ostao na četvrtom mjestu sa šest bodova manje.

Igrači Gorice su nakon utamice burno slavili pobjedu sa svojim navijačima, apsolutni junak bio je Kristijan Kahlina, a Mario Stanić nije mogao doći k sebi od šoka.

 

Pročitajte više