hnl

"Gorica je dovela fanatika. Živi samo nogomet 24 sata dnevno"

Foto: RFS, Istra 1961

"ON ŽIVI nogomet, u njemu je 24 sata, možda i više. S njim kad ideš na kavu ne možeš pričati o drugim stvarima osim o nogometu. Jednom smo sjedili na kavi, ja sam mu pričao nešto nevezano o nogometu, a on samo promijeni temu i krene u raspravu kako ćemo se postaviti protiv idućeg protivnika", rekao nam je Slavko Blagojević o novom treneru Gorice Valdasu Dambrauskasu. 

Veznjak Istre 1961 dva puta u karijeri imao je prigodu biti u momčadi koju je vodio prvi Litvanac u povijesti HNL-a. Blagojević je 2016. godine iz RNK Splita na poziv današnjeg sportskog direktora Gorice, a tada Žalgirisa, otišao u Litvu, a trener mu je bio upravo Dambrauskas.

"Donijet će HNL-u kvalitetu više, studiozan je i moderan trener koji voli napadački nogomet"

"Vrhunski trener, prva liga, nemam što nego reći samo pozitivne stvari o njemu. Mlad je i moderan trener. Voli napadački nogomet, voli da se igra s puno dodavanja, fluidno. Dosta je mijenjao sustave, prilagođavao se protivnicima, taktički je vrlo fleksibilan. Dosta dobro zna analizirati protivnika pa ne igra uvijek u istom sustavu. Znao je igrati 4-2-3-1, 4-4-2, s trojicom u obrani...

Najčešće prilagođava sustav kadru koji ima na raspolaganju, a onda i protivniku. Što se tiče analize protivnika i taktičke potkovanosti, odličan je u tom segmentu. 

Studiozan je, nije divljak i ima odličan odnos s igračima. HNL-u će donijeti kvalitetu više. Treninzi su mu odlični. Analizira sve do posljednjeg detalja. Igrao sam prije u HNL-u, ali takvo nešto što sam imao kod njega nisam nikad doživio", govori nam iskusni veznjak u dahu ne prestajući sipati komplimente na račun 43-godišnjeg stručnjaka.

Prisjetio se potom Blagojević vremena kad je na zahtjev Dambrauskasa u Litvu došao prvi put.

"Kad sam došao u Žalgiris, osvojili smo odmah sve - kup i prvenstvo. Iduće sezone smo osvojili samo kup, dok je prvenstvo bilo gusto do samoga kraja, ali je na koncu Suduva ipak bila prvak. On je poslije toga otišao u RFS i mene poveo sa sobom.

Ja sam stigao s njim i tamo smo opet napravili čudo. Kad smo došli, ta ekipa je bila peta-šesta po jačini u prvenstvu, a odmah prve sezone smo završili drugi, borili se za prvo mjesto i osvojili smo kup. Bio je to prvi trofej u povijesti tog kluba", kazao je za Index veznjak koji je ponikao u omladinskom pogonu Cibalije iz Vinkovaca.

Znači li to da u sljedećem prijelaznom roku možemo očekivati transfer Blagojevića u Goricu?

"Nikad se ne zna, ja imam ovdje ugovor do ljeta pa ćemo vidjeti dalje", rekao je kroz smijeh.

"Odavno je prerastao Litvu i Latviju, govorio sam mu da je spreman za veći izazov"

Zanimalo nas je kakav je Valdas u odnosu prema igračima i što u Gorici može očekivati ekipa koja je oduševljavala HNL prethodne dvije godine.

"Gaji prijateljski odnos s igračima, nije neki galamdžija. Sve rješava razgovorom, odličan je psiholog. Opisao bih ga kao nekog profesora, načitan je i obrazovan. Nogomet nije nikad igrao, ali se dosta školovao po Europi i ima ga u malome prstu. Sve zna", kazao nam je Blagojević pa nastavio:

"U dvije-tri sezone koliko sam radio s njim nisam imao nijedno negativno iskustvo. Uz dužno poštovanje Litvi i Latviji, ne ponižavam nikoga, ali već tada sam mu rekao da je prerastao tu ligu te da mora ići dalje. Kad sam napuštao Rigu i vraćao se u Hrvatsku, rekao sam mu da ću ga dovesti ovdje. Nisam ga ja doveo, ali evo susrest ćemo se već u idućem kolu kad igramo protiv njih. Nadam se da neće igrati flastera na mene i da će me malo poštedjeti."

Na kraju, pitali smo Blagojevića kako u nastavku sezone vidi Istru 1961, kojoj predstoji grčevita borba do samoga kraja prvenstva. Srčani veznjak vratio se na Alda Drosinu u siječnju, gdje je dres Istre već nosio od ljeta 2012. do veljače 2015. te za to vrijeme odigrao 83 utakmice, postigao 12 golova i u 14 navrata bio i kapetan. 

"Borba će biti do samoga kraja, mlada je ekipa i veliki je pritisak, ali ne bojimo se. Imamo mladog trenera, Prelec je stvarno vrhunski stručnjak. No da će biti borba, bit će, i to do zadnjeg kola", zaključio je.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više