HNL

Gorica je izrasla u najstabilniji klub HNL-a. Ovaj prijelazni rok je to potvrdio

Foto: HNK Gorica

U OVOM trenutku u Supersport HNL-u nema stabilnijeg kluba od Gorice. Možda ta izjava zvuči apsurdno kad se u obzir uzme činjenica da u istoj ligi igraju Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka, ali nipošto nije takva jer se osim imena i statusa kluba, treba gledati i kontekst u kojem posluje te koliko ga to poslovanje košta.

Navedena velika četvorka HNL-a ima znatno veći proračun od Gorice, ima i bolje igrače, ali s tim dolaze i veće obaveze, kako one financijske, tako i one rezultatske. I dok se hrvatski velikani svake godine moraju boriti s time kako će zatvoriti budžet prodajom igrača, jer drugi način zapravo i nemaju, a u isto vrijeme i konkurirati za najveće uspjehe na dva domaća fronta i barem plasman u skupinu nekog od europskih natjecanja, Gorica kao prva od "smrtnika" taj problem nema.

Već neko vrijeme Gorica posluje s budžetom do 30 milijuna kuna, u nekim sezonama u HNL-u i sa skoro dvostrukom manjim proračunom, a ni u jednoj od tih sezona nije bila u opasnosti da će ispasti iz lige. U jednoj je čak došla blizu da se plasira u Europu, ali onda je posrnula na kraju sezone i svoje mjesto u Europi prepustila probuđenom Hajduku.

Očekivanja su dovoljno realna da ne mogu polučiti dramu ako ne budu ispunjena

Pritisak rezultata, dakle, ne postoji jer opstanak u ligi nikad nije bio ugrožen, a cilj da se pokuša biti što bliže 4. mjestu pa eventualno ugroziti nekog od najboljih ako on upadne u krizu, dovoljno je široko definiran da ni prošlogodišnje šesto mjesto u Gorici ne doživljavaju kao velik problem. Drame u tom smislu nema, a i financijska slika Gorice je vrlo dobra.

Otkako je klub u HNL-u, plaće nijednom nisu kasnile, što je nešto čime se mnogi od klubova iz donjeg doma HNL-a ne mogu pohvaliti, a i priljev novca od transfera je redovit. Svakog prijelaznog roka Gorica napravi jedan ili više milijunskih transfera kojima onda popunjava proračun.

Činjenica da većina odšteta stiže u ratama čini da klub konstantno ima priljev novca koji mu dozvoljava da svakodnevna operativa funkcionira bez većih problema. Naravno da bi u Gorici, kao i svakom drugom klubu, bili sretniji da novac dobiju odmah, ali otplata igrača na rate trenutno je realnost poslovanja u rangu nogometnog tržišta u kojem Gorica prodaje igrače pa se s time treba i pomiriti.

Dovođenje igrača bez preuzimanja financijskog rizika je ključ

Osim načina na koji prodaje igrače, Gorica je i svojim modelom dovođenja igrača uspjela osigurati da prostor za pogrešku svede na minimum. Otkako je u HNL-u, Gorica je platila odštetu samo za šest igrača.

To su Dominik Kotarski koji je otkupljen za milijun eura od Ajaxa i onda prodan za dva milijuna eura i bonuse u grčki PAOK, Paulius Golubickas koji je stigao iz Litve za 50 tisuća eura i još je u kadru te Kristijan Lovrić koji je otkupljen od Lokomotive za 500 tisuća eura pa prodan za dva milijuna i 250 tisuća eura u Osijek.

Na popisu su još Farouk Miya koji je stigao iz Standard Liegea za 100 tisuća eura pa prodan u turski Konyaspor za 1.7 milijuna eura, Ronaldo Deaconu iz rumunjske Concordije koji je plaćen 50 tisuća eura i vodi se kao jedini promašaj jer nikada nije ostavio utisak u klubu te Justin Mathieu koji je stigao iz Cambuura za 15 tisuća eura i imao solidnu ulogu u ranijim sezonama.

Svi ostali stigli su besplatno pa Gorica nikad nije morala strahovati da će, čak i ako se pokažu kao promašaji, kojih je kroz godine bio pozamašan broj, klub koštati išta više od plaće koju su zarađivali, a često ni to jer bi im plaću pokrivao klub iz kojeg su dolazili na posudbu.

Pritisak navijač i medija ne postoji

Osim nabrojanog, Gorica ima i druge dvije vrste mira u kojima se ostali klubovi koji se nalaze ispred nje na tablici ne mogu pronaći. Klub iz Velike Gorice nema pritisak tribina, iako bi ga vjerojatno radije imao, a nema ni medijski pritisak jer, kao što je i normalno, nije medijski praćen na razini na kojoj su to klubovi za koje navija većina stanovnika u Hrvatskoj.

Kad se sve zbroji, jedini klub koji po razini organizacije i stabilnosti parira Gorici je Lokomotiva, s kojom se Gorica i bori za 5. mjesto u HNL-u, ali bilo bi nepošteno u isti koš staviti dva toliko različita kluba.

Jedan koji je stvoren kroz niželigaške terene i bez ozbiljnijih mrlja na putu prema uspjehu u HNL-u i drugi, klub koji je izrastao u važan faktor elitnog razreda hrvatskog nogometa kroz neprirodan odnos s Dinamom.

Prijelazni rok koji zasad izgleda sjajno

Da se u Gorici radi dobar posao, dokazuje i prijelazni rok koji je u tijeku. On je, za razliku od nekoliko ranijih u kojima je bilo podosta odluka u kojima se vidjelo da se struka kluba iz Velike Gorice traži i nema uvijek spremno najbolje rješenje, zasad pokazao gotovo savršenim.

Neki od igrača koji su bili ta ne baš najbolja rješenja poput Benita, Younessa Delfija, Vlatka Stojanovskog i Iyayija Atiemwena napustili su klub, a kao potencijalna pojačanja stigao je cijeli niz igrača, točno na onim pozicijama koje je trener Samir Toplak isticao kao pozicije koje treba pojačati.

Matuš Vojtko, novi lijevi bočni Gorice

Lijevi bok poduplao je 21-godišnji Slovak Matuš Vojtko, inače kapetan slovačke U-21 reprezentacije, a desni bok Moussa Wague, igrač Barcelone koji će u Gorici kao posuđen igrač tražiti prve minute nakon teške ozljede i povratak ozbiljnom nogometu te Momčilo Raspopović, bivši igrač Rijeke. 

Odlazak Dominika Kotarskog u Grčku nadoknađen je povratkom Ivana Banića iz Olimpije i dolaskom Karla Žigera iz Chelseaja, a napad je ojačan Denijem Jurićem iz Dinama, Antonom Matejem Jurićem iz Belišća te Wallaceom, brazilskim krilnim napadačem iz Austrie Lustenau.

U veznoj liniji je zasad doveden samo mladi Edin Julardžija iz Dinama, ali očekuje se i dolazak igrača kojim bi se nadoknadio odlazak Hrvoja Babeca u Rigu. Sve su to na papiru sjajni poslovi Gorice jer, osim što su u skladu s dosadašnjom politikom kluba, ne nose ozbiljan rizik.

Klubovi koji žele postati stabilni prvoligaši trebali bi se ugledati u Goricu

Posebno je dobro što se većinom odnose na provjerena imena od kojih klub već sada zna točno što će dobiti, ali si može i dozvoliti da se s nekima kao što su Wague i Žiger kocka pa ako uspiju, uspiju. Na sve to treba dodati i činjenicu da je momčad, barem je tako komunicirano prema van, građena u potpunom dogovoru s trenerom Samirom Toplakom. 

I sada bi se, ako je zbilja u Gorici sve tako dobro kako izgleda, dobar rad na tržištu trebao preliti na prvenstvenu ljestvicu. Ako se to dogodi, Gorica može sanjati o tome da će ugroziti četvrtoplasirani klub i plasman u Europu i barem suvereno osvojiti peto mjesto, a ako se ne dogodi i Gorica opet završi na nekoj od pozicija ispod petog mjesta koja osigurava ostanak u ligi, ozbiljnije drame neće biti.

Plaće će svejedno dolaziti na vrijeme, rate odšteta za igrače također, a ambicije će se samo preseliti na sljedeću sezonu. I to je ono što Goricu čini najstabilnijim klubom u HNL-u, ali i klub u koji bi se oni koji žele postati stabilni prvoligaši trebali ugledati.

Pročitajte više