Gotova je skijaška sezona. Zubčić je treći veleslalomaš svijeta

Foto: EPA

POSLJEDNJA utrka sezone Svjetskog kupa u alpskom skijanju, spust u Saalbach-Hinterglemmu, otkazana je zbog loših vremenskih uvjeta. To znači da je ukupni pobjednik spusta Marco Odermatt, a Švicarcu je to četvrti globus ove zime nakon onog za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, u superveleslalomu i veleslalomu. Francuz Cyprien Sarrazin bio je najviše razočaran odgodom jer je zaostajao 42 boda za Odermattom.

Pobjedom na kraju Odermatt je mogao poboljšati prošlogodišnji bodovni rekord Svjetskog kupa od 2042 boda, i to za samo pet bodova. No 26-godišnjak je ipak postigao poseban pečat - postao je tek treći trkač u 57-godišnjoj povijesti Svjetskog kupa koji je osvojio četiri kristalna globusa (sveukupno, veleslalom, super-G, spust). To su do danas uspjeli samo Pirmin Zurbriggen, koji je osvojio pet 1986./87. i Hermann Maier s po četiri 1999./2000. i 2000./01.

Odermatt je tako potvrdio titulu najboljeg skijaša na svijetu. Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić završio je sezonu na desetom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog kupa. No u poretku veleslalomaša je treći. Ispred njega su Odermatt i Loic Meillard.

Pročitajte više