Grafika: Ovako su Mamići po svijetu mogli jedan drugome isplaćivati Dinamove milijune

Foto: Index  / Hina / dubrovacki.hr / Getty Images
Fotomontaža: Index 

JUČER smo objasnili kako u praksi izgleda off shore pranje novca. Po definiciji, pranje novca je izvršavanje radnji putem više transakcija kojima se prikriva pravi izvor novca ili druge imovine koja je nezakonito pribavljena, s ciljem da se novac ili imovina prikažu kao zakonito stečeni. Perači novca vrlo su maštoviti, a primjeri iz prakse kazuju da se off shore oazama najčešće služe s namjerom utaje poreza, krijumčarenja ljudi, prostitucije ili preprodaje droge i oružja. Kao unosan biznis, i nogomet je dio priče.

U tom smjeru ide i velika USKOK-ova istraga o navodnim transakcijama između Dinamovih nogometaša i obitelji Mamić. Eksploatacija gradskog kluba od strane najmoćnije nogometne obitelji te njenih dugogodišnjih pobočnika, direktora Damira Vrbanovića i raznoraznih "perača" novca ispituje upravo tragove novca i otkriva maštovitost nogometnih mešetara i trgovaca igračima. 

Američka agencija pomogla USKOK-u u istraživanju niza offshore računa

U slučaj istrage Mamića i kompanije uključen je bio i IRS, ili Internal Revenue Service, agencija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama osposobljena i zadužena za slučajeve oko poreznih malverzacija. IRS je pomogao USKOK-u kako bi istražio cijeli niz offshore računa diljem svijeta preko kojih su osumnjičeni, prema tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvlačili novac iz Dinama i isplaćivali ga jedan drugome, na temelju fiktivnih usluga. 

Primjer Modrićevog transfera u Tottenham

Da bismo vam što jednostavnije objasnili kako su se Mamići, osim kroz gradski proračun, mogli obogatiti na Dinamu, uzeli smo za primjer transfer Luke Modrića iz Dinama u Tottenham 2007. godine, koji USKOK označava spornim. Kroz dvije slike prikazali smo za što točno USKOK tereti Mamiće, Vrbanovića i ekipu. Sumnja se da su izvukli ukupno više od 200 milijuna kuna iz kluba.

U praksi, to bi moglo izgledati ovako:

1. Potpiše se lihvarski ugovor s igračima na 50 posto davanja kod svakog transfera
2. Potpiše se fiktivni ugovor Dinama s off-shore tvrtkama, od kojih je jedna kako vjeruje USKOK, u vlasništvu Mamićevog sina 
3. Igrač odlazi iz Dinama
4. Potpisuju se antidatirani ugovori kojima Dinamo duguje igraču 50 posto transfera
5. Igrač se naplaćuje od Dinama i isplaćuje Mamiće
6. Off-shore tvrtke se naplaćuju i isplaćuju Mamiće

 

 

Pročitajte više