NA GOSTOVANJU

Grčki novinar: Livaja je kompletan igrač, ali moram razočarati navijače Hajduka

Foto: Guliver

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Johnny Georgolopoulos, kolumnist grčke Gazette, koji nam otkriva u kakvom je stanju povratnik u Hajduk Marko Livaja i pod kojim je okolnostima napustio Atenu.

Između AEK-a i Livaje nema nikakvih ozbiljnih problema, stvar je prilično jednostavna. AEK mu je u nekoliko navrata ponudio novi ugovor jer mu je aktualni istjecao na ljeto, no dvije strane nikako se nisu uspjele dogovoriti. Posljednja ponuda iznosila je milijun eura godišnje, dok je Livaja tražio 200.000 eura više. AEK to jednostavno nije mogao platiti i postalo je jasno kako će na ljeto napustiti klub. Čelnici AEK-a tek su tada shvatili koliko su pogriješili kad ga prošle godine nisu prodali u SPAL koji je nudio četiri milijuna eura, milijun manje no što su ovi tražili. Sada je otišao besplatno.

Mogao je životariti još koji mjesec i otići s pola milijuna eura više

Livaja je znao da ga trener Manuel Jimenez u ostatku sezone neće koristiti, odnosno da će minute dobivati na kapaljku i da je AEK tako pokušao isforsirati raskid. Međutim, nitko se u klubu nije nadao da bi do toga zaista moglo doći. Ono što se dogodilo jučer ostavilo ih je u šoku, ali pozitivnom. Livaja se odrekao pola milijuna eura kako bi otišao u Hajduk. Kako su ga Splićani nagovorili, ostaje tajna. Mogao je životariti još koji mjesec i Atenu napustiti s 500.000 eura više. Ne znam, vjerojatno se nije vidio na klupi. Želio je igrati, možda i pokušati osigurati bolju poziciju u reprezentaciji uoči Europskog prvenstva koje se igra ovo ljeto.

Ali svakako mogu reći da su ga navijači AEK-a obožavali. Uvijek je davao sve što ima. Bio je konstantno jedan od najboljih, a prošle sezone tijekom play-offa upravo nevjerojatan. Na koncu je proglašen MVP-jem grčke lige. Ovdje je Livaja zaista cijenjen, on je vrijednost grčke lige. Ima veliku kvalitetu i može učiniti razliku i protiv najvećih ekipa. Ima sjajan dribling, podjednako je dobar asistent i strijelac, a posebno je važno to što na terenu djeluje poput pravog lidera. Vjerujem kako je trenutno u najboljim igračkim godinama. Može igrati kao centarfor, isturena špica ili kao lijevo krilo. U eri Massima Carrera na lijevom krilu je bio nezaustavljiv. Tu su do izražaja dolazile njegove fizičke predispozicije, sjajan pregled igre i još bolje postavljanje. O igračkim kvalitetama Marka Livaje imam samo riječi hvale. On je zaista kompletan igrač.

Izvrijeđao trenera pred svima, zakrvio se sa suigračem koji mu nije bio po volji

Pogađate, jednom kad dugo promatrate Livaju, shvatite da postoji podosta negativnih aspekata njegove igre. Često je nervozan, lako se ljuti i gubi strpljenje pa bez ikakve potrebe dobiva žute i crvene kartone. Zna se svađati s trenerima, kao što je to ovdje bio slučaj s bivšim strategom Cardozom kojeg je napao ispred svih kad ga je u jednoj utakmici izvadio pola sata prije kraja. Livaja se nikad ne libi otvoreno pokazati što misli i to ga često zna koštati. Da nema problema s disciplinom i sam sa sobom, bio bi igrač svjetske kvalitete. Ovako ga samodestruktivnost kojoj naginje zbog velikog ega drži u zoni prosječnosti. Njegov najveći problem je u glavi i ako to riješi, sutra može igrati u nekom od 20 najboljih klubova Europe. To po kvaliteti svakako zaslužuje.

Ako u tome ne uspije, uvijek se može vratiti u Grčku, gdje je na velikom glasu, posebice kod navijača Olympiakosa. Koliko čujem, traži ga i par turskih velikana, tako da se za svoju budućnost ne mora bojati. Što se tiče njegove buduće epizode u Hajduku, morat ću razočarati navijače, šanse da ostane tamo i sljedeće sezone ravne su nuli. Livaja ima goleme apetite, a Hajduk ih ne može ni približno ispuniti. U tom svjetlu, najveće pitanje ostaje kako kvalitetno iskoristiti njegove mogućnosti do ljeta. Poručio bih treneru Tramezzaniju da s njim ima beskrajno strpljenja, da pokuša izgraditi odnos pun povjerenja i da komunikacija među njima bude uvijek pažljivo njegovana. Ako u tome uspije, ako Livaja osjeti da ga ovaj shvaća kao čovjeka, Hajduk će dobiti golemo pojačanje, bez sumnje najboljeg igrača u cijeloj ligi.

Pročitajte više