GRCI NAJAVLJUJU PAKAO RIJECI "Mi smo fanatici"

 Foto: Getty images/Guliver Image

VEČERAS od 20.45 Rijeka gostuje u paklu Pireja. Grčki prvak posljednja je prepreka za skupine Lige prvaka i ulog nikad nije bio veći za klub s Rujevice. Olympiakos je izrazito težak protivnik, ali naravno da ima i svoje mane koje se mogu iskoristiti. Ekipu s Karaiskakis stadiona za Index je secirao novinar grčke Gazzette, Johnny Georgopoulos.

"Mnogi smatraju da je Rijeka bila lagan ždrijeb, ali grdno se varaju"

Posljednjih nekoliko dana često čujem da je Rijeka zapravo lagan ždrijeb, kako je to momčad potencijala i kvalitete Partizana te kako će Olympiakos proći dalje bez većih problema. Osobno se nimalo ne slažem s tom tvrdnjom. Očekujem dvije potpuno drugačije utakmice od onih sa srpskim prvakom i dva prava balkanska derbija. Partizan je igrao napadački i srljao naprijed, a Rijeka je jedna moderna, čvrsta i pametna momčad.

No vratimo se malo unatrag. Olympiakos je prošle sezone bio prilično dobar, a svi očekuju da se ove godine napravi još jedan iskorak. Posebice zato što je po prvi put nakon dugo vremena ljetni prijelazni rok odrađen jako stručno. Predsjednik Evangelos Marinakis uložio je jako puno novaca, pa obrana naslova i plasman u Ligu prvaka nemaju nikakvu alternativu. Rijeka trenutno glasi kao klupski neprijatelj broj jedan.

"Olympiakos nikad nije odradio bolji prijelazni rok"

Kao što sam rekao, Olympiakos je bio vrlo aktivan po pitanju transfera. Došli su poznati nigerijski napadač Emmanuel Emenike iz Fenerbahčea, zatim srpski stoper Jagoš Vuković, ofenzivni veznjak Mehdi Carcela iz Granade, MVP poljske lige Vadis Odjidja-Ofoe te defenzivni veznjak Panagiotis Tachtsidis koji je igrao Serie A. Prije nekoliko dana stigao je i Gillet iz Nantesa, zatim se Elabdellaoui vratio s posudbe iz Hulla. Puno novih i kvalitetnih imena.

Treneru Besniku Hasiju neće biti lako uklopiti ih sve, ali atmosfera u klubu je sjajna i sve nekako glatko teče. Inače, navijači nisu bili najsretniji kada je u lipnju ovaj Kosovar preuzeo klub. Mislili su da on nije dovoljno kvalitetno rješenje, ali prošao je Partizan i sada svi jedva čekaju vidjeti što će se dalje događati. Koliko čujem, pozitivna je i pravedna osoba koja voli disciplinu. Preferira sustav 4-2-3-1 s velikom pokretljivošću linija.

"Rijeku večeras očekuje pakao na Karaiskakiu, pravo neprijateljsko gnijezdo"

Vjerujte da Rijeku očekuje pravi pakao večeras. Stadion će biti ispunjen do posljednjeg mjesta, točnije s više od 30 tisuća gledatelja. Navijači Olympiakosa jako su fanatični i u ovakvim utakmicama uvijek budu, što se kaže, onaj dodatan impuls snage. Igrači Rijeke osjećat će se kao u pravom neprijateljskom gnijezdu, budući da je momčad Matjaža Keka jedino što ove fanatike dijeli od željene Lige prvaka.

Što se tiče omjera snaga na terenu, tu će Riječani najviše imati problema s ofenzivnim veznjakom Kostasom Fortunisom, spomenutim marokanskim Belgijancem Carcelom te ElDardou Benom. Riječ je o jako brzim ofenzivcima koji po krilima rade dar-mar. Na njih moraju posebno pripaziti. Olympiakos je u svakom slučaju bolji nego prošle godine, ali Rijeka je već dugo na okupu i sigurno je veća momčad. 

"Grčka liga još nije počela, ali igrači Olympiakosa navikli su se tako boriti za Ligu prvaka"

Kada govorimo o sastavu koji će se suprotstaviti Rijeci, to bi trebalo izgledati ovako: na golu Kapino, pa s desna na lijevo u obrani Elabdellaoui, Retsos, Vuković, Koutris. Dvojac u sredini bit će Romao i Ofoe, ukoliko bude spreman, a ako ne bude, zamijenit će ga Gillet. Trojica ofenzivnih veznjaka naprijed su Fortunis, Marin i Carcela, dok je sam u napadu Ben. Emenike još nije sasvim spreman.

Činjenica je da grčko prvenstvo još nije počelo i da će to biti svojevrsni hendikep za Olympiakos, ali grčki prvak navikao je igrati takve utakmice svih proteklih godina. Uostalom, vrlo su uspješno prošli dvije zahtjevne utakmice s Partizanom, što je znak da su više-manje spremni za izazov koji je pred njima. Manjak utakmica nije nikakvo opravdanje za eventualno ispadanje.

"Jako cijenim Gavranovića, Gorgona i Bradarića"

Nemojte me krivo shvatiti, Rijeku se mora jako ozbiljno shvatiti. Pratimo mi kakve je velike stvari Matjaž Kek napravio s Rijekom. Zna on vrlo dobro kako pripremiti ekipu za utakmice kao što je ova večeras. Rijeka je obrambeno jako kvalitetna momčad, a njihova brza tranzicija svakome može stvoriti probleme. Također, jako respektiram Gavranovića, Gorgona i Bradarića. Ako oni zaigraju u skladu sa svojim mogućnostima, bit će gusto.

Da rezimiram. Rekao bih da je Olympiakos mali favorit za prolazak, ali samo zahvaljujući iskustvu igrača, od kojih su mnogi odigrali na desetke ovakvih utakmica. Šanse bih zato procijenio na 55:45 u korist grčke momčadi, ali ne bi me nimalo iznenadilo kad bi Rijeka prošla dalje. U nogometu se takve stvari vrlo često događaju. Prošle je godine, primjerice, Olympiakos izbacila izraelska Hapoel Beer - Sheva. Olympiakos nije nedodirljiv, to je svima odavno jasno...

 

 

 

Pročitajte više