Grčki skijaš izveo novu senzaciju pa ga diskvalificirali. Trojica Hrvata uzela bodove

Foto: EPA

TEK POLA sata nakon što je završila druga vožnja skijaške utrke u američkom Palisades Tahoeu, doznali smo i ime pobjednika devetog slaloma Svjetskog kupa. Premda je Grk AJ Ginnis imao najbolje vrijeme slaloma, na kraju je ipak diskvalificiran zbog pogrešnog prolaza jednih vrata, a pobjednikom je proglašen Norvežanin Alexander Steen Olsen. Pregledavanje snimki trajalo je oko pola sata, a zbog jakog snijega, slabe vidljivosti i lošeg kuta kamere nije bilo lako donijeti odluku.

Podsjetimo, Ginnis je bio senzacija nedavnog Svjetskog prvenstva u Francuskoj, gdje je sa startnim brojem 24 osvojio srebrnu medalju u slalomu, dok je uoči SP-a sa startnim brojem 45 također došao do drugog mjesta. "Sretan sam što sam previše glup da bih doista registrirao što mi se dogodilo prije dva tjedna, pa sam mogao ući u ovu utrku čiste glave i ne razmišljati ni o čemu", rekao je tada Ginnis i nasmijao sve.

Diskvalificirali su Ginnisa

Vodstvo utrke u SAD-u u konačnici je diskvalificiralo Ginnisa, a prvi put u karijeri u Svjetskom kupu je pobijedio 21-godišnji Norvežanin Olsen, svjetski juniorski prvak u slalomu i veleslalomu prošle godine. Norvežanin Timon Haugan bio je drugi s pet stotinki sekunde zaostatka, dok su treće mjesto podijelili Francuz Clement Noel te Bugarin Albert Popov.

Noel je nakon prve vožnje bio prvi, no u drugom nastup po bitno težim uvjetima nije uspio zadržati vrh. Identično vrijeme kao i Noel imao je Bugarin Albert Popov, koji je nakon prve vožnje bio 25., ali se najboljim rezultatom druge vožnje probio na postolje.

Trojica Hrvata u drugoj vožnji

Od trojice hrvatskih skijaša koji su osvojili bodove, najbolji plasman ostvario je Samuel Kolega osvojivši 11. mjesto sa 60 stotinki zaostatka. Kolega je nakon prve vožnje bio na 22. mjestu, a u drugom nastupu je popravio svoj plasman za 11 pozicija.

Filip Zubčić je osvojio 20. mjesto s 1.19 sekundi zaostatka, nakon što je u prvoj vožnji bio na 26. mjestu, dok je Istok Rodeš nakon 14. mjesta u prvoj vožnji drugim nastupom pao na 22. poziciju s 1.42 sekunde minusa. Bez druge vožnje je ostao Matej Vidović na 34. mjestu.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Švicarac Marco Odermatt s 1466 bodova, Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde je drugi s 1080 bodova, a treći je Norvežanin Henrik Kristoffersen s 874 boda. Zubčić je 26. s 228 bodova, Kolega drži 65. poziciju s 91 bodom, a Rodeš je 117. s 25 bodova.

U poretku slalomaša vodi Norvežanin Lucas Braathen s 466 bodova ispred Kristoffersena koji ima 434 boda te Švicarca Daniela Yulea s 401 bodom. Kolega je 24. (91), Zubčić na 27. mjestu (76), a Rodeš na 40. mjestu (25).

Pročitajte više