Grgić: Mamiću je lako, meni prethodnici nisu ostavili čiste račune

ZAKON o sportu trebao bi prema predviđanjima ministra Dragana Primorca biti izglasan već do kraja godine. Sport u Hrvatskoj nema razvojnu strategiju, nema rukovodećeg tijela koje se brine o sportu, a razvoj sportskog sustava uopće nije definiran.

Isto tako nema kvalitetnih rješenja, a velika većina sportskih klubova posluje negativno. Stadioni se ne grade ili se grade stihijski. Svi ovi problemi, prema riječima Dragana Primorca, uskoro će biti naša prošlost.

Veći dio nogometnih i košarkaških klubova dosad je poslovalo kao građanska udruga. Profesionalni klub može postati dioničko društvo na dva načina; osnivanjem novog ili preoblikovanjem postojećeg koje se vrši dobrovoljno ili pod obvezom. U potonju kategoriju ulaze samo nogometni i košarkaški klubovi, što je izazvalo negodovanje klubova koji se bave drugim sportovima.

No, neki od klubova zapravo ne žele čekati bogate ulagače, odnosno žele i dalje poslovati kao udruge građana. Najbolji primjer za to je Dinamo, čiji čelnici svoj stav pravdaju čistim računima i poslovanjem bez gubitaka.

Ipak, malo je onih koji ne shvaćaju da Dinamo ostankom u kategoriji udruge građana zapravo prikriva mutne operacije, odnosno, za njih dobija više prostora i mogućnosti. Nadalje, građanske udruge moraju voditi samo osnovno knjigovodstvo te iz svojih redova biraju nove rukovoditelje. Bude li Zakon o sportu djelovao na takav način, ni nakon 15 godina čekanja neće donijeti pozitivne rezultate.

No, veliku većinu ipak čine oni koje će novi Zakon spasiti od financijskog fijaska. Među njima je svakako i splitski Hajduk, koji je državi dužan više od 70 milijuna kuna. Predsjednik Hajduka Branko Grgić oduševljen je prijedlogom zakona, te za razliku od Dinamovih čelnika, jedva čeka da bude izglasan.

"Hajduku će Zakon o sportu zaista dobro doći. Konačno ćemo se riješiti dubioza i krenuti u normalno poslovanje. Većinski vlasnik našeg kluba tada bi bili Grad i Županija, jer država dug prebacuje na jedinice lokalne samouprave. To je za Hajduk idealno. Pitanje je samo kolika je vrijednost kluba, odnosno, koliko će vrijediti njegove dionice. Kad se napravi revizija, znat ćemo i koliki će biti postotak Štimca, Asanovića, Bokšića i Bilića. Točna je informacija da njemačka tvrtka Sportfive, kao naš dugogodišnji sponzor ima sva prava na otkup dionica. Čim se obavi revizija, ta firma će to i učiniti." - kazao je Grgić u razgovoru za Index.

Napomenimo da "sponzorstvo" o kojem Grgić govori uključuje i prebijanje dugova, plaćanje bivših trenera i igrača i sudjelovanje u upravnim poslovima, stoga ne čudi da Sportfive ima pravo prvokupa dionica.

Direktor Grgić nije želio previše komentirati odluku Dinama da nastavi svoje poslovanje kao građanska udruga, no tvrdi kako to nema veze s prikrivanjem navodnih mutnih poslova.

"Dinamo je dosad poslovao bez gubitka, stoga nemaju, kao mi, potrebu za osnivanjem dioničkog društva. Mamiću je lako, njemu su prethodnici ostavili čiste račune. Moji prethodnici, pak, to nikako nisu učinili. Dalje od toga ipak ne bi išao." - zaključio je Grgić.

Pročitajte više