Grgić odlazi, a Pukštas je otpao. Kako će Leko sastaviti vezni red za PAOK?

Foto: Marko Prpić/Pixsell

HAJDUK sljedećeg tjedna kreće u svoju ovosezonsku europsku avanturu. U četvrtak, 10. kolovoza, igrat će prvu utakmicu 3. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Na gotovo sigurno rasprodanom Poljudu dočekat će grčki PAOK. Izbacivanjem PAOK-a bi Hajduk stekao status nositelja u play-offu i izbjegao najteže protivnike na posljednjem ispitu prije grupne faze Konferencijske lige.

Ne treba ni isticati koliko je za Hajduk bitno da pred svojim navijačima odigra sjajnu utakmicu protiv PAOK-a i ostvari rezultat s kojim može na uzvrat u Solun otići kao favorit. Na tom putu mu se danas pojavila iznenadna prepreka. Naime, zbog ozljede je za tu, a možda i za uzvratnu utakmicu, otpao Rokas Pukštas, najbolji igrač Hajduka u dosadašnjem dijelu sezone.

Podsjetimo, Pukštas je bio junak Hajduka u dvije velike pobjede na otvaranju sezone. Protiv Dinama je u 93. minuti glavom zabio za pobjedu od 2:1, a protiv Rijeke je postigao jedini pogodak za minimalnu pobjedu Hajduka.

Zasad je sigurno samo da propušta prvu utakmicu s PAOK-om

Pukštas je ozlijedio koljeno uslijed nezgodnog pokreta prilikom jednog duela tijekom utakmice s Rijekom na Poljudu. Unatoč boli Rokas je utakmicu s Rijekom odigrao do kraja, a tijekom proteklih dana izvršena je dijagnostika te propisana terapija zbog koje će igrač biti na poštedi u narednim tjednima.

Tijekom navedenog procesa klupska liječnička služba pomno će pratiti odgovor na terapiju te sukladno tome poduzimati daljnje korake. Zasad nije poznato koliko će točno utakmica propustiti zbog spomenute ozljede, ali je jasno da će propustiti prvu utakmicu s PAOK-om.

Ne može na klupu uskočiti ni Grgić

Osim Pukštasa, Hajduk za utakmicu s PAOK-om neće imati ni Lukasa Grgića. On je već napustio Poljud i na putu je da postane novi igrač Rapida iz Beča. Potpisat će za Rapid nakon što odradi liječničke preglede. Ove sezone nije još nastupio za Hajduk u službenoj utakmici. Leko mjesecima ne računa na njega, ali bi sigurno, da je i dalje u klubu, našao mjesto barem na klupi u izostanku Pukstaša.

Grgić je, kako pišu Austrijanci, već neko vrijeme želja Rapida. Austrijski Hrvat stigao je u siječnju prošle godine iz LASK-a u Hajduk, a i tada ga je htio Rapid. Grgić ugovor s Hajdukom ima sve do 2026. godine, no trener ga je otpisao.

Pozitivna stvar za Hajduk je što će u tom poslu sjajno proći. Rješava se igrača na kojeg više ne računa, a za Grgića će zaraditi sedam puta više nego što ga je platio. Naime, LASK-u je za njega dao odštetu od 100 tisuća eura. Sada ga prodaje Rapidu za 750 tisuća eura. 

Što onda Leko može?

Trener Hajduk nema puno opcija pred PAOK. Točnije, uopće nema opcije, ima na raspolaganju samo dva centralna veznjaka i od njih mora sastaviti vezni red. To će biti, naravno, Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Krovinović, a nešto istureniju ulogu u veznoj liniji trebao bi dobiti Yassine Benrahou.

Postoji još jedan, manje vjerojatan scenarij. U njemu bi se Odjidji i Krovinoviću kao treći veznjak, u nešto defenzivnijoj varijanti, pridružio Niko Sigur. Mladi hajdukovac redovito igra na desnom boku, ali može odigrati i u veznoj liniji.

Teško je povjerovati da bi se Leko mogao odlučiti na ovakav eksperiment, ali treba napomenuti da je takav scenarij teoretski moguć.

Svakako teška situacija jer u slučaju ozljede ili umora bilo kojeg od navedena dva igrača Leko nema pravih rješenja za veznu liniju. Opcija bi mogao biti Anthony Kalik, ali on od prvog dana pokazuje da ne može ozbiljno konkurirati za kadar Hajduka pa je upitno bi li uopće mogao dobiti minute u ovako važnoj utakmici. Ako ne bude iznenađenja, Hajduk će biti postavljen kao na grafici ispod teksta.

Pročitajte više