Grobari i Delije stižu u Hrvatsku: "Ne postoji sila koja bi nas spriječila da dođemo na utakmicu"

PREDSJEDNIK Uefe Michel Platini stigao je prije nekoliko mjeseci u Beograd i Zagreb noseći istu poruku - zaustavite nerede na nogometnim stadionima ili se suočite s posljedicama.

Politika, policija, Uefa i nogometni/fudbalski savezi zbili su redove i pripremili nove zakone, akcije, zabrane, sve kako bi spriječili nove incidente koji bi značili moguću suspenziju saveza. No, Uefa je u jeku Platinijeve izborne kampanje okrenula glavu na slovo "U" na Stade de Franceu, a HNS je bio kažnjen tek novčanom kaznom za baklje, svastike i slova "U" na Poljudu protiv Gruzije. Srbi su morali biti nešto oprezniji nakon izgreda u Genovi protiv Italije pa su tamošnji zakonodavci priredili rigorozni zakon zbog kojega su navijači Zvezde i Partizana završili u zatvoru samo zbog pokušaja unošenja baklji na stadion.

Klupska europska sezona tek je krenula, a pogledamo li prošlu, incidente na tim utakmicama ne treba očekivati. Zato će pravi test HNS-u i FSS-u biti međusobne utakmice Hrvatske i Srbije u kvalifikacijskoj skupini za SP 2014. godine.

Mediji nagađaju kako bi savezi s Fifom mogli dogovoriti zabranu gostovanja navijača, kao što je bio slučaj proteklih godina, ali zabrana ne znači da dio navijača neće ići u Zagreb, Split ili Beograd bodriti odabranih osamnaest igrača "čija će imena djeca znati napamet sljedećih nekoliko godina", jedan je od zanimljivijih komentara na forumima.

"Ubij ustašu" u Beogradu, "ubij Srbina" u Zagrebu



Partizanovi Grobari su za slovenski Siol.net potvrdili kako sigurno dolaze na gostovanje u Hrvatsku te se nadaju kako će im se pridružiti i najveći rivali Delije.

"Na gostovanje u Hrvatskoj čekamo već dva desetljeća i možete zamisliti kako nas je razveselilo što smo u skupini s Hrvatima. Ne postoji sila koja bi nas spriječila da tog dana budemo u Zagrebu. Siguran sam da će doći i Delije i svi kojima je Srbija u srcu", rekao je Slovencima jedan od vođa Grobara. Treba napomenuti kako još nije poznato hoće li se utakmica sa Srbijom igrati u Zagrebu ili Splitu, ali jasno je da srpskim navijačima taj detalj neće igrati ulogu.

Isti izvor navodi kako su i skupine hrvatskih navijača, od BBB-a i Torcide do Kohorte i Armade, odlučili u vlastitoj organizaciji putovati na utakmicu u Srbiju neovisno o odlukama HNS-a.

Paljenje hrvatskih zastava i povike "ubij Ustašu" mogli smo čuti već na kraju prošle sezone srpskog prvenstva kada su navijači Rada "počastili" Zvezdinog trenera Roberta Prosinečkog, dok su navijači Dinama (bez BBB-a) na utakmici protiv Neftchija vrataru Saši Stamenkoviću vikali "ubij Srbina".

Ispune li navijači svoje najave, nema sumnje da će HNS i FSS imati pune ruke posla oko organizacije, a policija će spremna čekati prvi znak za akciju. Pitanje je samo hoće li ovog puta Uefu i Fifu zadovoljiti stotinjak tisuća eura ili su Blatter i Platini već stavili svoj prst na tipku "suspenzija".

Pročitajte više