Grosjean o inovaciji koja mu je spasila život: Bio sam protiv, a sad me je spasila

Foto: Reuters

ROMAIN GROSJEAN jedva je izvukao živu glavu nakon stravične nesreće koja se dogodila na startu utrke u Bahreinu kad se zabio u ogradu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GROSJEANOVU NESREĆU

Bolid se odmah zapalio i proletio kroz ogradu, izgledalo je užasno, ali francuski vozač se srećom bez većih ozljeda uspio izvući iz gorućeg vozila.

Odmah je helikopterom prebačen u bolnicu. Iz njegove momčadi su objavili da je zaradio manje opekline po rukama i zglobovima.

Mnogi se pitaju kako je moguće da nakon onakvog udesa Grosjean nije zadobio teže ozljede, možda čak i izgubio život. Britanski Daily Mail piše da je Francuzu život spasila nedavno u Formulu 1 uvedena sigurnosna mjera nazvana sustav HALO Zanimljivo, upravo je on bio veliki protivnik tog sustava kad je bio uveden. Danas mu je on spasio život.

Sustav HALO uveden je u Formulu 1 prije dvije godine, a tada su mnogi bili protiv te inovacije smatrajući da će biti previše nametljiva. HALO je zapravo šiška od titana koja teži oko devet kilograma, a nalazi se u kokpitu odmah ispred vozača. Mnogi su piloti Formule 1 bili uvjereni da će HALO smetati vidnom polju tijekom utrke, no njegova primarna zadaća je štititi glavu od letećih ostataka prilikom sudara.

Stručnjaci smatraju da Grosjean ne bi imao šansu izaći iz gorućeg bolida da nije bilo sustava HALO, nego bi od siline udarca neke od krhotina bolida ostao u besvjesnom stanju zarobljen u bolidu. Ovako se Francuz uspio osloboditi pojasa i nakon 27 sekundi je izašao iz bolida bez težih ozljeda.

"Nisam bio za sustav HALO prije nekoliko godina, ali danas mislim da je to najveća stvar koju smo uveli u Formulu 1 i bez toga ne bih ovdje mogao pričati s vama", javio se Grosjean iz bolnice nakon nesreće.

Druga sigurnosna mjera koja je Francuzu spasila život je sustav Hans, koji je uveden 2003. godine. Taj sustav služi zaštiti glave i ruku, a sačinjen je od karbonskih vlakana i smješten je iza glave i pričvršćen za kacigu. Njegova svrha je spriječiti jak trzaj glave u nesreći.

Pročitajte više