katar 2022.

Guardian: U Kataru je na gradilištima SP-a dosad poginulo više od 6500 ljudi

Foto: Guliver Image

ENGLESKI list Guardian objavio je danas da je na izgradnji stadiona za Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Kataru dosad poginulo više od 6500 radnika.

Guardian je do te brojke došao pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke, odakle dolazi iznimno jeftina radna snaga. Prema njihovom istraživanju, od 2011. do 2020. poginulo je 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana. To su podaci prikupljeni iz veleposlanstva tih zemalja u Kataru.

Guardian smatra da je stvaran broj mrtvih puno, puno veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina te još nekih zemalja iz kojih je jako puno radnika. Oni nisu stradali isključivo na gradilištima stadiona, već i na objektima popratne infrastrukture poput cesta, nadvožnjaka, stanica, hotela itd.

Brojna samoubojstva

"U Kataru je ukupno dva milijuna radnika koji su uvezeni iz siromašnih azijskih zemalja. Na gradilištima stadiona poginulo ih je službeno 37, a ostali su stradali na raznim drugim projektima. Radnici žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. Uništene su čitave obitelji, a brojne od njih uopće ne znaju kako su ostale bez svojih očeva, muževa i braće", stoji u tekstu.

Guardian tvrdi da su poslodavci za gotovo 80 posto smrtnih slučajeva uzrok smrti naveli kao "prirodan", a brojna tijela nađena su na gradilištima u poluraspadnutom stanju, što govori da nitko nije ni pitao gdje su radnici kad se nisu pojavili na poslu.

Katar je organizaciju SP-a dobio 2011. godine pod, blago rečeno, sumnjivim okolnostima. Objavljeno je nekoliko istraga i svjedočanstava o kupnji glasova uoči glasanja, ali dosad nitko nije odgovarao.

Pročitajte više