hnl europa

Hajduk doživio debakl kod Kazahstanaca. Njih je zatim razbio stari poznanik Splićana

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

HAJDUK je iz Europe ispao već u drugom pretkolu Konferencijske lige, novog UEFA-inog natjecanja. Senzacionalno ga je izbacio kazahstanski Tobol.

Očekivao se lagan prolazak Hajduka, posebno nakon što je u prvoj utakmici na svom terenu pobijedio 2:0. Umjesto toga, na uzvratu se dogodila jedna od najvećih blamaža Hajduka u Europi. Porazom 4:1 nakon produžetaka ispao je iz KL-a od anonimnog protivnika.

Koliko je slaba momčad koja je eliminirala Hajduk, svjedoči i to što je već u idućem pretkolu s ukupnih 0:6 (0:1, 0:5) uvjerljivo ispala od nejakog suparnika, ekipe koja je slovačko prvenstvo završila na četvrtom mjestu, s čak 19 bodova manje od prvaka. 

Taj je klub Žilina, također jako dobro poznat hajdukovcima. U ljeto 2009. je vodstvo Hajduka slavilo kada su u trećem pretkolu Europa lige izvukli Žilinu.

Uvjerenje da Hajduk prolazi bilo je potpuno nakon 1:1 u prvoj utakmici u Slovačkoj. Igrači i navijači Hajduka uzvrat su smatrali formalnošću, ali je Žilina na punom Poljudu pobijedila 1:0 te eliminiranjem Hajduka izazvala kaos u Hajduku.

Torcida je ogorčena europskim debaklom zamalo provalila u ložu, a pred kraj utakmice je Ivica Kalinić, privremeni trener Hajduka, dobio srčani udar. Žilina je tada izbacivanjem Hajduk izborila play-off s Partizanom, protiv kojeg je onda ispala.

Sada pak, nakon što je lako izbacila Hajduku nedostižni Tobol, protiv češkog Jabloneca igra za grupnu fazu Konferencijske lige i minimalno 2.94 milijuna eura nagrade od UEFA-e. 

Pročitajte više