Hajduk igra derbi protiv Dinama. Njegov najskuplji igrač ikad igra u Vinkovcima

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

LUKA VUŠKOVIĆ (16), jedan od najtraženijih mladih braniča na svijetu, prije pet dana postao je najskuplji igrač u povijesti Hajduka. Tada je naime sve dogovoreno oko njegovog transfera u Tottenham. To su potvrdila oba kluba. 

Tinejdžer će tako ostvariti najskuplji izlazni transfer Hajduka u povijesti. Točnije, ruši dosadašnjeg rekordera Nikolu Vlašića. Njega je Hajduk prije šest godina prodao Evertonu za 10.8 milijuna eura. Za Vuškovića će dobiti 11 milijuna eura neto i zajamčeno. Bez provizija, bonusa i ispunjavanja klauzula. No, Fabrizio Romano i Transfermarkt objavili su da je Hajduk još skuplje prodao Vuškovića, za 13.8 milijuna eura. 

Hajduk na Poljudu protiv Dinama, a njegov najskuplji igrač ikad kod Cibalije

Nakon što je dogovorio rekordni transfer i dva dana prije iznimno bitnog seniorskog derbija Hajduka i Dinama na Poljudu, najskuplji igrač u povijesti Hajduka nije u kadru prve momčadi, nego je s juniorima otputovao u Vinkovce. Tamo mladi hajdukovci u osmom kolu Juniorske HNL igraju kod Cibalije. 

Ne može u Tottenham prije Nove godine. Ove sezone još nije zaigrao

Prijelazni rok u Engleskoj završen je prije 28 dana, što znači da će Vušković barem do siječnja, kada počinje zimski prijelazni rok, ostati u Hajduku. Ove sezone nije zaigrao za seniorsku, ali ni za juniorsku momčad Bilih. Engleski mediji su početkom mjeseca pisali da će ga Tottenham poslati na posudbu u Nizozemsku ili Švicarsku. Prema najnovijim Romanovim saznanjima, Spursi će ga priključiti prvoj momčadi tek 2025., nakon što završi kaljenje i postane punoljetan.  

Debitirao za seniore kod Dinama sa 16 godina i dva dana. Tako je izjednačio rekord HNL-a

Vušković dakako po godinama pripada ne samo juniorima nego i kadetima, ali je prije više od pola godine priključen seniorima. Tako je 24. veljače, na svoj 16. rođendan, potpisao ugovor s Hajdukom do ljeta 2026. godine. Samo dva dana kasnije odigrao je cijelu utakmicu za Hajduk, i to u derbiju SuperSport HNL-a kod Dinama. Nastupom sa 16 godina i dva dana izjednačio je rekord Marka Dabre kao najmlađi igrač u povijesti HNL-a. Na Maksimiru je njegova momčad teško stradala (4:0), ali iako je obrana u kojoj je tada bio izbušena, Vušković nije klonuo.

Tri dana kasnije postao najmlađi strijelac u povijesti Hajduka

Tri dana poslije čekao ga je novi težak meč, četvrtfinale Kupa kod Osijeka. Opet je odigrao cijelu utakmicu te postigao čak i gol u pobjedi 2:1. Vušković je 16 godina navršio pet dana prije toga i tako postao najmlađi strijelac gola u službenim utakmicama u 112 godina dugoj povijesti Hajduka.

Fenomen je uvijek igrao za starije kategorije

Luka je dijete Hajduka, prošao je sve uzrasne kategorije Akademije, a prošlih nekoliko sezona je zbog svog iznimnog talenta i lakoće prilagodbe u pravilu nastupao za starije kategorije od onih kojima pripada po dobi. 

Pročitajte više