hnl

HAJDUK - ISTRA 1:0 Umut donio Hajduku prvu pobjedu na Poljudu nakon četiri mjeseca

Foto: Pixsell

HAJDUK je u 19. kolu HNL-a pobijedio Istru 1:0 golom Umuta Nayira u 16. minuti i tako došao do prve domaće pobjede nakon 27. rujna prošle godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Paolo Tramezzani je uočio utakmice najavio promjene u postavi i to je i učinio. Kalinića je na golu zamijenio Posavec, Caktaš je preselio na klupu, a u početnoj postavi zaigrao je Darko Nejašmić.

Tramezzani isprobavao

Očito je da je Talijan otpisao ovu sezonu pa u svakoj utakmici isprobava nekoliko varijanti da vidi na čemu može graditi momčad za sljedeću sezonu i na koga može računati.

Dobro je to izgledalo na početku utakmice jer je Hajduk sasvim stisnuo Istru koja u nekim periodima igre po tri, četiri minute nije uspjela izaći sa svoje polovice. 

Već u 3. minuti Jakoliš, koji nakon špice i desnog beka kod Tramezzanija igra desno krilo, je odlično ubacio, a Jairo u dobroj poziciji glavnom puca ravno u Lučića. Četiri minute kasnije Atanasov dobro puca s ruba šesnaesterca, a Lučić odbija u korner da bi nakon kornera Jurić, koji je u skoku bio potpuno sam, pucao glavom visoko preko gola.

Hajduk je poveo u 16. minuti. Todorović je majstorski izvrtio Vojkovića na desnoj strani i poslao oštru i nisku loptu u peterac. Umut je odlično pratio akciju i rutinski zabio za 1:0.

Hajduk potpuno stao nakon promašenog penala

Domaćini su nakon gola malo stali, ali su već u 25. minuti dobili priliku riješiti utakmicu. Jairo je primio loptu u, činilo se, zaleđu i u nastavku akcije pucao prema golu, a njegov udarac je nehotice rukom blokirao Tomašević. Nakon nekoliko minuta konzultacije s VAR-om ustanovljeno je da zaleđa nije bilo i sudac Batinić je nakon pregleda snimke dosudio penal.

U nedostatku Mije Caktaša, Hajdukova dežurnog izvođača penala, loptu je uzeo Umut Nayir koji je tako sam mogao donijeti Hajduku bodove, ali ni on nije bio bolji od Caktaša u prošlom kolu. Turčin je pogodio stativu i tako srozao Hajdukov postotak realizacije penala na nevjerojatnih 40 posto. Splićani su zabili samo četiri iz deset pokušaja.

I to je manje-više bilo sve što smo vidjeli od gledljivog nogometa do kraja utakmice. 

Ohrabrena promašenim penalom, Istra je počela nešto igrati pa je u 30. minuti Špoljarić dobio dobru loptu na vrhu peterca, ali je iz okreta pucao ravno u Posavca. Jedanaest minuta kasnije isti igrač je dobio dobru loptu Lončara, ali je pucao pokraj gola.

Istra aktivnija u nastavku

Ne znamo što je Tramezzani rekao svojim igračima u poluvremenu, ali na početku drugog poluvremena Istra je bila bolja. Doduše, ne može se reći da su gosti opasno prijetili i radili nešto konkretno, no bili su dosta aktivniji od domaćina. 

Najveću šansu na utakmici imali su u 62. minuti i to ne svojom već Vuškovićevom zaslugom. Hajdukov stoper loše je dodao laganu loptu koja je presječena i Guzina je krenuo sam prema Posavcu. No, Hajdukov golman nekako je uspio doći do lopte prije nego što je igrač Istre uputio udarac i spasio je gol.

Baš ništa se nije događalo duboko do sudačke nadoknade. Istra je besciljnim dugim loptama pokušavala nešto napraviti, ali dojam je da gol ne bi dala da se igralo do sutra. Hajduk se orijentirao na čuvanje rezultata i nekakve kontre koje su uglavnom završavale krivim dodavanjima, a na kraju je mogao slaviti uvjerljivom razlikom. Prvo je Dolček u 93. minuti sebično držao loptu i pucao u blok u situaciji kad je imao potpuno samog suigrača, a minutu kasnije Čuić izlazi sam pred Lučića iskosa s desne strane, ali Istrin golman brani.

Tako je Hajduk došao do prve domaće pobjede nakon one protiv Varaždina i prekinuo je niz od dva uzastopna poraza.

Tri derbija u 18 dana

To su dobre vijesti za navijače Hajduka. Loše su da njihova momčad u sljedećih 18 dana igra četiri jako teške utakmice. Već u subotu gostuje u Osijeku, a četiri dana kasnije ide na Rujevicu. Potom dočekuje Slaven, a 21. veljače na Poljud stiže Dinamo.

S ovakvom igrom protiv Osijeka, Rijeke i Dinama ne može puno očekivati, a i protiv Slavena će morati odigrati puno, puno bolje.

Pročitajte više