Vladimir Balić i Ivan Katalinić za Index

"Hajduk je bolji od Rijeke. Sezona će mu na kraju biti uspješna"

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

HAJDUK i Rijeka u četvrtak s početkom u 19 sati na Poljudu igraju finale Kupa. Oba kluba u tom susretu imaju priliku doći do prvog trofeja u sezoni, nakon što je momčad s Kvarnera sezonu završila na četvrtom, a Hajduk na drugom mjestu.

Uoči susreta koji će se odigrati pred gotovo punim stadionom i u nedvojbeno vrhunskoj atmosferi, razgovarali smo s dva nekadašnja vratara Hajduka različitih generacija. Vladimira Balića 2004.Torcida je proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te godine, kao i iduće, osvojio naslov prvaka. 

Vladimir Balić: Imali smo aktivan rezultat, ali dogodio se Dumitru Mitu

Povezanost uz klub, kaže, osjećao je od djetinjstva: "Ja sam Slavonac iz Nuštra koji je odlazio na utakmice Hajduka. Porijeklom sam iz Katuna kod Šestanovca. Kao klinac sam posjećivao rodbinu koja je u Splitu živjela u Zrinsko-Frankopanskoj, odmah pored Poljuda. Na utakmicama Hajduka je često bio i poznati transparent Torcida Nuštar."

Kada je stigao na Poljud, dugo se nametao: "U Hajduku u početku nisam branio, nisam bio treći, nego peti golman. Da je netko bio zadnji izbor, ja bi bio iza njega. Tako je bilo dok sve nije otišlo kvragu. Dobio sam priliku 2004. u derbiju protiv Dinama, posljednja utakmica Dejana Računice, Štimac mi je rekao da ću braniti. Pobijedili smo 3:1, branio sam cijelo proljeće i osvojili smo prvenstvo."

Finala Kupa iz 2004. najviše se sjeća po nekadašnjem suigraču: "Izgubili smo 2:1 na Kantridi. Imali su dobru ekipu, poznavao sam Tomislava Ercega iz Hajduka i Dumitrua Mitua iz Osijeka. U uzvratu smo i dalje imali aktivan rezultat, gol u gostima, Poljud je bio pun i onda nam se dogodio Dumitru Mitu.

Mislio sam si: "Mitu, brate, otkud ti?" On je, mora se priznati, bio sjajan igrač, a i baraba. Navečer bi bio najdulje vani, a sutra najbolji na treningu. Mi smo te sezone imali šansu osvojiti duplu krunu, ali možda baš zato što nam je titula bila u džepu, nismo bili koncentrirani i najbolji. Sada sam siguran da je Hajduk bolji od Rijeke i da može osvojiti trofej."

Ivan Katalinić: Odlučujući faktor moglo bi biti to tko će napraviti manje grešaka u obrani

Ivan Katalinić vrata Bijelih je čuvao mnogo ranije, još na Starom Placu. Bio je član Zlatne generacije Tomislava Ivića sedamdesetih, a kao trener je postao jedini strateg Hajduka koji je u HNL eri osvojio duplu krunu. Između mnogih klubova u karijeri vodio je i Rijeku:

"Rijeka i Hajduk izjednačeni su ove sezone, a dobivali su jedni druge i u finalima Kupova. 1987. Hajduk je tukao Rijeku u Beogradu, a 2005. se Rijeka revanširala u Splitu. Mislim da velikog favorita nema, ali blagu prednost bih dao Hajduku. Rijeka nekoliko kola ne igra na svojoj razini, otkad je izgubila šanse za prvo mjesto."

Kaže kako Hajduk sezonu može smatrati uspješnom ako osvoji Kup: "Na utakmicu i igru će sigurno utjecati i klima. Veće su vrućine i imamo prave ljetne temperature, ali Hajduku bi zbog domaćeg terena dao prednost. Obje ekipe će svakako biti motivirane jer ovime spašavaju sezonu. Ako Hajduk osvoji trofej, mislim da može reći da je sezona uspješna."

Ključ uspjeha vidi u defenzivi: "I Goran Tomić i Valdas Dambrauskas vole napadački nogomet, zato mislim da možemo očekivati dobru i otvorenu utakmicu. Rijeka je imala najbolji napad lige, a Hajduk treći najbolji. Odlučujući faktor moglo bi biti to tko će napraviti manje grešaka u obrani."

Pročitajte više