"Hajduk je izgubio jer mu fali igrač na ključnoj poziciji. Sve drugo je sporedno"

Foto: Igor Kralj/PIXSELL; Hajduk.hr

HAJDUK je u drugoj utakmici nastavka polusezone izgubio na gostovanju u Puli protiv Istre 3:0. Bivše Hajdučko srce, Ante Erceg, ovog puta je presudilo Bijelima s dva gola, čime se Dinamo dodatno odmaknuo na tablici. Bio je ovo prvi poraz u eri novog trenera Bijelih Ivana Leke.

Nekadašnji kapetan splitskog kluba tijekom zime je na klupi zamijenio Mislava Karoglana i u natjecateljskim utakmicama startao pobjedom protiv Šibenika, ali i prije tog nastupa javno je izrazio mišljenje da Hajduku nedostaje nekoliko novih igrača. O aktualnostima vezanima uz Bijele razgovarali smo s nogometnim analitičarom i nekadašnjim trenerom u omladinskom pogonu Hajduka Markom Lozom.

Kako komentirate poraz Hajduka u Puli? Gdje je krenulo po zlu za Lekinu ekipu?

Hajduk je dobro otvorio utakmicu i pokazao visoku razinu energije, zna se da je to ideja otkako je Leko došao. Pribojavao sam se Istre koja dobro igra, Erceg im daje konkretnost naprijed koju nisu imali. Očekivao sam da će Hajduk imati problema sa zadnjom linijom.

Mislite na probleme neprilagođenosti na formaciju s trojicom stopera?

Formacija nije toliko bitna, bitna je ideja igre, a Hajdukova je da su ta trojica razvučena jako široko u fazi napada i da organiziraju igru. Hajduku je problem što nema pravu 'šesticu', mislim da Grgić ne može zatvarati sve propuste i sav prostor.

Kod Hajduka se i lijevi i desni stoper dižu jako visoko u posjedu, dolaze skoro do obrambene trećine protivnika. Po izgubljenoj lopti nemaju dobar reposjed, odnosno ne mogu brzo ponovno osvojiti loptu. Dva Hajdukova vezna igrača protiv Istre, Kalik i Krovinović, su stalno visoko u suparničkoj zadnjoj liniji, njihov zadatak je napadati iz drugog plana.

Problem sustava je što se ne reagira brzo po izgubljenoj lopti, defenzivna tranzicija i jest glavna mana sustava s trojicom u zadnjoj liniji. Pogotovo ako su stoperi ti koji izgube loptu daleko od tvog gola, potrebna ti je 'šestica' koja odmah napada protivnika, traži reposjed i dobro prepoznaje takve situacije. Igrač Kanteovog tipa. 

S obzirom na nedostatak stopera, ja bih u zadnju liniju radije stavio Marca Fossatija nego Stefana Simića koji nije u formi. Fossati je tehnički dominantniji, bio bi korisniji u iznošenju lopte, kao što je koristan Awaziem. Borevković i Simić su tu slabiji. Radije bih u zadnjoj liniji imao veznog igrača koji može razigrati suigrače i spriječiti kontre. Fossatiju bih dao prednost ispred Simića i Borevkovića. 

Što mislite o perspektivi mladih igrača Hajduka? Leko je odmah dao priliku mladom stoperu Dominiku Prpiću.

Potencijala je puno, ali postoji jedan problem koji bi mogli imati Prpić, Brajković ili Vušković. Hajdukove omladinske kategorije zadnjih sedam-osam godina igrale su potpuno drugačiji nogomet od ovoga kakav traži Leko. Igrali su pozicijski nogomet s puno manje tranzicije.

To je sustav na kojem inzistira većina prethodnih i sadašnjih trenera u omladinskoj školi. To je dosta statičan i tehnički nogomet u kojem se igrači orijentiraju po zonama, a kod Leke se igra nogomet orijentiran na presing u kojem se napada dubina.

Mladi igrači Hajduka nisu tako odgojeni, odrasli su u skroz drugačijem stilu. Osobno preferiram Lekinu ideju igre, mislim da je to to. Pozicijski nogomet možeš dobiti i naučiti u seniorima, ali mislim da nije dobro od pionira do juniora igrače odgajati u samo jednom stilu.

Ali, to je manji problem. Glavni razlog zbog kojeg je Hajduk izgubio i zbog kojeg će se to ponavljati je tranzicija koju sam već spominjao. Vezni su visoko i zato treba 'šestica' koja je moćna u destrukciji. Taj igrač se treba dovesti, a zatim i jedan Awaziemove kvalitete u zadnjoj liniji, ako se ne može naći takvoga, treba dati priliku Fossatiju.

Neki su kritizirali odluku Leke da kod 3:0 za Istru u 86. minuti uvodi Nikolu Kalinića, što vi mislite o tome?

Ne slažem se s kritikama. Nisam svaki dan s Kalinićem u trenažnom procesu kao Leko i njegov stožer. Imao je ozljeda i sada se postepeno vraća. To je klasan igrač koji treba Hajduku. Mlakar ne osjeti dobro neka Livajina proigravanja koja Kalinić sigurno bi.

Leko ima ideju s napadanjem dubine od strane veznjaka i otvaranjem prostora u centralnom koridoru za Livaju koji se spušta i razigrava. Napadač Kalinićevog profila koji je kralj šesnaesterca bi se tu sjajno uklopio. Potrebno mu je postepeno dizati minutažu i vraćati ga u ekipu i zato mi Lekina odluka nije sporna. Hajduk ne smije odustati od njegove ideje, potrebno je samo par novih lica u kadru.






 

Pročitajte više