Hajduk u Europi

Hajduk je jednim detaljem u pripremi utakmice potpuno pogodio i razoružao Portugalce

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

HAJDUK je ostvario veliku pobjedu protiv portugalske Vitorije 3:1 u prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige. Utakmicu je za Index komentirao Marko Lozo, najmlađi trener u povijesti HNL-a.

Zaslužena pobjeda Hajduka. Od prve minute vidjelo se koja je ekipa bolja na terenu. Vitoria je bila dosta limitirana jer je Hajduk dobro pripremio utakmicu. Ideja s postavom u 4-3-3 bila je vrlo dobra, a jedino je Grgić mogao biti bliže golu, a Vuković na šestici.

Kod prvog gola Hajduka vidjelo se da je Grgić došao u situaciju da osvoji drugu loptu i otvori linije za Livaju. Možda je to mogao i češće raditi da je stajao bliže golu, ali i ovako je Hajdukova veza dobro funkcionirala. Vitoria je gol zabila slučajno, toliko slučajno da se odmah nakon njega osjetilo da će Hajduk zabiti za izjednačenje, čak i pobijediti.

Dambrauskas je posebno pogodio s pripremom

Hajduk je prerastao one dječje bolesti kad mu je "prokletstvo Poljuda" bilo teret i postao ekipa koja stvari radi rutinski, posebno kad je bolji od suparnika, što je u ovom slučaju svakako bio. Portugalci ni u jednom trenutku nisu uspjeli zaigrati svoju igru, a za to je najzaslužniji Dambrauskas.

Jedan detalj u pripremi utakmice najviše upada u oko. Način na koji su igrači Hajduka dozvoljavali stoperima Vitorije da u miru grade igru pa onda pritiskali veznjake kad bi oni dobili loptu ili bili u procesu primanja danas je napravio veliku razliku. Tu je Hajduk osvojio niz lopti, koje je gurao na Livaju i stvarao šanse. To je nešto što je očito uigrano za ovu utakmicu i sjajno pogođeno.

Imao je Hajduk na trenutke i problema u veznoj liniji kad lopta nije mogla doći do Livaje i opasne zone pred golom Vitorije. U takvim trenucima su veznjaci Hajduka možda trebali imati malo više hrabrosti pa pucati na gol Vitorije s distance. Kad ne prolazi pas igra, to je nužno, ali danas je Hajduk bio dovoljno dobar da i bez toga rutinski riješi protivnika.

Obje ekipe imaju navijače, ali Hajduk ima i kvalitetu

U uzvratu će Hajduk vjerojatno igrati na isti način, teško je vjerovati da će se ići braniti jer je svjestan da je bolji protivnik u ovom dvomeču. Hajduk i Vitorija su slični, oboje su domaćinske momčadi koje nosi publika, ali za razliku od Vitorije, Hajduk ima i kvalitetne igrače, što se danas vidjelo, a vjerojatno će se vidjeti i u Portugalu.

Hajduk je ranijih godina često dovodio u opasnost ovakav rezultat i uvjerljivo vodstvo, ali sada doista ne vidim kako bi se to moglo dogoditi. Ova ekipa je znatno zrelija i u Portugalu bi trebala samo završiti posao.

Pročitajte više