"Hajduk je najveći hrvatski klub. Broj trofeja nije jedini kriterij za veličinu"

Foto: Igor Soban/Pixsell/Hajduk.hr

JUNIORI splitskog Hajduka od 18 sati u Ženevi igraju s nizozemskim AZ Alkmaarom za trofej pobjednika juniorske Lige prvaka, a u najavi za Deutsche Welle o tom je uspjehu govorio Martin Rafelt (32), njemački trener i nekadašnji glavni analitičar Akademije. Rafelt je prije toga radio u stručnom stožeru Thomasa Tuchela, a u Splitu se zadržao do prosinca 2020. godine.

"Aktualni trener juniora Marijan Budimir je bio, takoreći, moj prethodnik, on je bio asistent trenera druge momčadi prije nego što sam ja preuzeo taj posao. U Hajduku je, dok sam ja bio u klubu, radilo jako puno mladih, ambicioznih i talentiranih trenera, koji su jako dobro surađivali i razvijali nove ideje.

Uspjeli smo etablirati kvalitetan sustav izobrazbe mladih igrača, već smo u uzrastima U-14, U-15 forsirali taktički trening. Kod juniora se odmah vidi da je to taktički vrhunski obrazovana, vrlo dobro organizirana momčad koja zna kako u djelo provesti trenerove upute."

"Hajduk je najveći hrvatski klub"

Objasnio je zbog čega je za njega Hajduk najveći hrvatski klub iako je Dinamo osvojio više trofeja: "Hajduk je jednostavno Hajduk. To je klub kod kojeg imate osjećaj da je pravi nogometni klub. Hajduk je drugačiji. Teško mi je dati odgovor na to pitanje. To je osjećaj. Ja sam s Hajdukom obišao cijelu Dalmaciju, dobar dio Hrvatske."

"I znate, u koje god selo u Dalmaciji dođete, vidite veliki grb Hajduka. Na sjeveru Hrvatske nisam baš u svakom selu vidio Dinamov logo. Veza s navijačima i značenje Hajduka za Split i regiju ni za trunku nisu opali čak ni u kriznim vremenima kad klub nije dobro stajao. Uostalom, broj osvojenih trofeja nije uvijek jedini kriterij za veličinu kluba."

Pročitajte više