Hajduk

Hajduk je ove godine ostao bez četiri talenta. Za samo jednog je dobio odštetu

Foto: Hajduk.hr

MARKO BRKLJAČA uskoro bi trebao biti službeno objavljen kao novi igrač Dinama. Veznjak koji je sredinom mjeseca navršio 17 godina smatrao se najtalentiranijim igračem u prošlosezonskoj generaciji Hajdukovih juniora, o čemu svjedoči i to da je prvi počeo dobivati minute u prvoj momčadi, još u jesenskom dijelu sezone pod Jensom Gustafssonom.

Brkljača je posljednji put na terenu bio u veljači kada je nastupao u juniorskoj Ligi prvaka protiv Atletico Madrida, a nedugo zatim Mindaugas Nikoličius je u javnom istupu na službenim klupskim stranicama obznanio kako Brkljačini predstavnici nisu prihvatili produljenje ugovora te da više neće nastupati ni za jednu dobnu kategoriju dok na ljeto ne napusti klub. 

U javnosti su kolale informacije kako je produljenje ugovora odbio Brkljačin otac, iako je želja samog igrača i njegovog agenta bila ostanak na Poljudu. Bilo kako bilo, kad Brkljača stavi potpis na ugovor s Dinamom, službeno će postati četvrti igrač iz Hajdukove Akademije koji je ove godine napustio klub a da ga se prethodno smatralo ozbiljnijim potencijalom.

Mate Ivković jedini naplaćen

Klub je najprije napustio 16-godišnji veznjak Mate Ivković koji je u veljači postao igrač Rome, za čiju je kadetsku momčad nastupao u nastavku sezone. Talijanski mediji opisali su ga kao jednog od najboljih igrača svoje generacije, a Hajduku je za njegov odlazak pripala pristojna odšteta. 

Ivkoviću je ugovor s Hajdukom trebao isteći ovog ljeta, ali Roma ga je htjela odmah i nije imala problem s plaćanjem odštete. Fiksni dio odštete iznosio je 500 tisuća eura, a Hajduku je pripala i naknada za razvoj koju propisuje FIFA pa je ukupna zarada iznosila oko 670 tisuća eura.

Foto: AS Roma/Twitter

Kapulici se projekt Gorice svidio više od Hajdukovog

Na preostalim igračima s ovog popisa, uključujući spomenutog Brkljaču, Hajduk nije zaradio. Dva mjeseca nakon Ivkovića, klub je napustio i godinu dana stariji kapetan kadeta Luka Kapulica, koji je postao novi igrač Gorice.

Kapulica je redovni član hrvatske U17 reprezentacije, a pri potpisu ugovora istaknuo je kako mu se svidio projekt koji su mu u Gorici predstavili te da je odluku donio vrlo lako jer želi napredovati. Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić na kasnijoj se Skupštini osvrnuo na njegov slučaj rekavši kako "onaj tko razmišlja između Hajduka i Gorice, i treba ići u Goricu".

Foto: HNK Gorica

Luka Bradarić će prvoligaške minute tražiti u Istri

Poput imenjaka Kapulice, i godinu dana stariji stoper Bradarić odlučio se za manji klub iz HNL-a. Mlađi brat prvotimca Lillea i jednog od najskupljih Hajdukovih izvoznih proizvoda Domagoja Bradarića odlučio je da će s istekom ugovora prijeći u redove Istre. Bradarić je prošle sezone bio standardni stoper u trofejnoj juniorskoj generaciji.

No, s obzirom na to da se u kadru prve momčadi trenutno nalaze Toni Borevković, Josip Elez, Stefan Simić i Kristian Dimitrov, dok se na pripremama za status prvotimca bore još i juniori Elvis Letaj, Mateo Jurić Petrašilo i Dominik Prpić, Bradarić je najvjerojatnije odabrao Istru pod garancijom određene količine prvoligaških seniorskih minuta koju mu Hajduk nije mogao dati i tako postao četvrti talentirani igrač koji je ove godine napustio Poljud.

Pročitajte više