HAJDUK

Hajduk je tri boda upisao i prije Koprivnice, a sudac Matoc ukrao je šou

Sanjin Strukic / PIXSELL

KOLIKO god Bijeli govorili da su nakon serije pobjeda i dalje čvrsto na zemlji, malo tko da tu nije unaprijed upisivao nova tri boda, pogotovo zbog Slavenovih loših igara na otvaranju.

U četvrtom kolu HNL-a Hajduk je u Koprivnici doživio prvi kiks u prvenstvu porazom 2:1.

>>> SLAVEN - HAJDUK 2:1 Luda utakmica s dva crvena i penalom

Početkom prvenstva Farmaceuti su igrali s četvoricom u obrani, što se nije pokazalo kao dobro rješenje te se Ivica Sertić ovaj put odlučio na formaciju 3-5-2. Kod Hajduka nije bilo većih iznenađenja.

Hajdukovih sjajnih pola sata

Gostovanja splitske momčadi u Koprivnici uvijek su teška, a posljednjih smo godina u samo nekoliko navrata imali priliku gledati lijepu utakmicu. Ovaj put je bilo dosta drugačije, Hajduk je u prvih pola sata bio odličan i stvorio brojne izgledne prilike, ali nedostajalo je smirenosti u završnici.

Udarac Jaira obranio je Filipović, a Eduok nije uspio poklopiti odbijenu loptu. Minutu kasnije Filipović je ponovno izašao kao pobjednik, ali sada u utrci sa Jradijem. Caktaš je također imao dvije dobre šanse, ali njegov pokušaj petom kao da je nagovijestio što bi se ubrzo moglo dogoditi.

Umjesto da lijepu akciju dovrši laganim pogotkom, odlučio se na taj potez petom, zbog kojeg bi kod nekih trenera odmah bio izvađen iz igre. Moglo je sve na koncu ispasti lukavo, genijalno i što već sve ne, ali ispalo je kao nadmen pokušaj kojem tu nije bilo ni mjesto ni vrijeme. 

NK Slaven Belupo - HNK Hajduk Split Live Score

Duka na visini zadatka

Iz takvog se pokušaja dala jasno iščitati Hajdukova "dijagnoza" za taj dan. Još su zabilježene neke dobre situacije, a vrhunac je bio promašaj Jradija nakon još jedne lijepo izrađene akcije. Trebao je Hajduk u prvih pola sata možda već i riješiti utakmicu, ali kazna je stigla odmah nakon spomenutog promašaja Jradija, i to na jako glup način.

U naizgled bezopasnom prodoru Puclina još bezopasniji udarac prošao je Simiću kroz noge, a intervencija Hajdukovog vratara Tomislava Duke bila je tragikomična. Možda mu je malo zasmetalo sunce, ali za takve propuste jednostavno nema nikakvog opravdanja.

Dukino samopouzdanje je zasigurno poljuljano, a vidjelo se to kasnije i kod jedanaesterca kad ga je Krstanović, kojem je ovo usputno rečeno bio 12. gol protiv Hajduka, poslao u jednu stranu "tri dana" prije udarca. Iako je imao solidan nastup protiv Lokomotive, svi se nadaju što bržem povratku Josipa Posavca.

Sudac totalno pogubljen

U 55. minuti u igru je ušao Marin Jakoliš, Hajdukovo novo pojačanje iz Admire Wacker. Nakon samo nešto više od minute provedene na terenu dobio je crveni karton zbog udaranja Međimorca te su Hajdukove šanse tada bile svedene na minimum.

Kontakta je u toj situaciji nedvojbeno bilo, ali Međimorec je prethodno držao Jakoliša te se ovaj pokušavao istrgnuti. Takav se kontakt najčešće ne bi ni sudio, a da se dogodio u gužvi, a ne na vrhu kaznenog prostora, vjerojatno ne bi bio ni primijećen. Ipak, pomalo teatralan pad stasitog Slavenovog stopera bio je prijeloman u glavi suca Marka Matoca. 

Na snimci se jasno vidi koliko se nakon kontakta oglasila njegova zviždaljka jer ako je već faul bio za izravni crveni, igra je morala biti prekinuta odmah, bez čekanja da Filipović uhvati Hamzin nabačaj. Ovako ispada kao da se Matoc premišljao ili tražio još neki dodatni argument, koji je dobio u Međimorčevom teturanju i padu.

Kasnije je Matoc potpuno izgubio kontrolu nad utakmicom, svirao penal, dao i Slavenu jedan crveni, podijelio sveukupno 12 žutih kartona, isključivao osoblje... Na sve nabrojeno bilo bi suvišno išta više dodati.

Teklićeva "asistencija"

Duboko u sudačkoj nadoknadi Hajduk je uspio ublažiti poraz prekrasnim pogotkom Eduoka koji je pogodio rašlje. Ipak, ostala je praktički neprimijećena asistencija Tonija Teklića, koja se na koncu i ne vodi kao asistencija.

Hajduk je još od priprema imao problema s prekidima, naročito ofenzivnim. Kreirane prilike iz prekida, uključujući i utakmice protiv Gzire, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Jedan su gol iz prekida Bijeli ipak uspjeli zabiti, i to nakon kiksa vratara Istre. Generalno, napadački prekidi izgledaju kao očajnička nabijanja u sredinu bez ikakvog plana te su do sada sve protivničke obrane te ubačaje rješavale bez problema.

Ovaj put se Teklić odlučio na drugačiju opciju, vjerojatno i sam iznerviran bezveznim pokušajima koje je samo mogao gledati s klupe. Činilo se kao da će nabaciti, jer su mu valjda takve instrukcije, ali je na kraju prizemnim pasom pronašao Eduoka koji je majstorski zabio. Odlično uočavanje Hajdukovog veznjaka ostalo je u sjeni već riješene utakmice, a posebice Eduokovog poteza.

Prvi drugačije i dobro izveden prekid i odmah gol - možda je vrijeme da Hajduk napusti klasičnu opciju nabacivanja te se prebaci na odigravanja kraćih opcija kod kornera i prekida. Pokazali su da na klasičan način ne mogu stvoriti niti priliku, a gol mogu zabiti samo kad se dogodi neka kardinalna pogreška, kao Istrinom golmanu.

Problem za Hajduk je i u tome što loše izveden prekid znači i veliku opasnost od kontre. Nastavi li se s prekidima na klasičan način, Hajduk će zasigurno, kad se podvuče crta, na kraju sezone više golova primiti iz kontri nakon prekida nego zabiti iz samih tih prekida. Ako je jedna Barcelona u svojim najboljim danima zbog fizičkih nedostataka pri skoku kornere uglavnom izvodila kratkim dodavanjima i na taj način zapravo produljivala posjed lopte, onda zašto ne bi i Hajduk? Nije sramota odreći se nabačaja, izvesti kratak korner i kombinirati kod prekida, ali u ovom slučaju ispada kao da jest.

Što se tiče Tonija Teklića, on je uz ovu asistenciju u onim mrvicama koje je dobio odigrao poprilično dobro. Možda bi ubuduće mogao uzeti više minuta nekima koji kod rezultata 0:0 na jednom teškom gostovanju zicere pokušavaju zabiti petom.

Nema razloga za dramu

Koliko god su mnogi nakon tri vezane pobjede poletjeli, tako i sada puno toga dovode u pitanje. U komentarima nakon poraza malo tko ostaje neokrznut, a kad je Hajduk u pitanju, onda praktički nitko. Naravno, za svakog navijača bilo kojeg kluba bilo bi sjajno kada bi sve prilike njegovih ulazile, a protivničke se promašivale - tipična selektivna memorija. Bilo bi sjajno da je u Koprivnici sve išlo planiranim tokom pa da Goricu sljedećeg vikenda u Splitu dočeka preko 20 tisuća navijača, no treba biti realan i sagledati stvari iz malo drugačijeg kuta.

Istrinom golmanu kod slabo izvedenog prekida ispadne lopta koju Simić pospremi, a kod rezultata 1:0 Istra promaši brojne izgledne prilike. Lokomotiva umjesto gola za 1:0 na Poljudu pogodi stativu i promaši nekoliko zicera te Hajduk na koncu dobije 3:0, ali to je kod mnogih već isti čas bilo zaboravljeno. 

Ovaj put dobra igra u prvoj trećini utakmice nije bila naplaćena, dogodio se nesvakidašnje glup gol, još i taj crveni karton. Trebalo je sve biti gotovo do poluvremena, ekipa koja nije stvorila pravu šansu zabila je dva gola... Bolan način za poraz, ali događa se.

Izuzme li se scenarij jučerašnje utakmice i sagleda sve u cjelini, nema potrebe ni za kakvim dramama. Hajduk je po prikazanom u prva četiri kola zaslužio nekih devet-deset bodova, a toliko trenutno i ima. Na kraju krajeva, nakon onakvog otvaranja sezone protiv Gzire ekipa se ipak digla i iako bi moglo i trebalo biti bolje, ovo je s obzirom na šokantan start sezone ipak zadovoljavajuće.

Također, i Rijeka i Dinamo su prosuli bodove u ovom kolu, doduše Dinamo sa slabijom momčadi i na gostovanju kod Osijeka. No toga će biti još jako puno jer se i jednima i drugima smiješi europska jesen, a to bi Hajduk u prvenstvu trebao znati naplatiti, ali pod jednim uvjetom - da na Poljudu barem neko vrijeme bude mir i da se pokoji ovakav poraz uspije pretrpjeti.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više