Hajduk je u deset godina promijenio više trenera nego Liverpool i United u svojoj povijesti

Foto: Hina 

MARIJAN PUŠNIK bivši je trener Hajduka, a Slovenac je 23. trener na Poljudu u zadnjih deset godina.
 
Nemamo namjeru provjeravati je li Hajduk s ovim nestvarnim statističkim podatkom porušio neke negativne nogometne rekorde, ali ako hajdučko žongliranje s trenerima usporedimo s velikanima poput Liverpoola, Manchester Uniteda ili njemačke nogometne reprezentacije, doći ćemo do zapanjujućih podataka, odnosno Hajduk je imao više trenera u deset godina nego Liverpool i United u povijesti.
 
Kultni klub s Anfielda, jedan je od najtrofejnijih u povijesti nogometa. Redsi su u 124 godine dugoj povijesti 18 puta bili prvaci Engleske, imaju osam FA i sedam Liga Kupova. Pet su puta bili prvaci Europe, tri su puta osvojili Kup Uefe i tri puta Europski superkup.
 
Od 1956., otkako ih je preuzeo legendarni Bill Shankly do danas, kad momčad vodi Jurgen Klopp – dakle, u punih 60 godina – Liverpool je promijenio 13 trenera. 
 
United je 20 puta bio prvak Engleske, ima 12 FA Kupova, a četiri puta je podizao Liga kup. Kup/Ligu prvaka United je osvajao tri puta, a Kup kupova jednom. Kao početnu točku uzet ćemo 1945., kad je klub s Kazališta snova preuzeo legendarni Matt Busby. Od tada, pa do danas, kad Vragove vodi portugalski vrag Jose Mourinho, na Old Traffordu se izredalo 11 trenera. 
 
Zanimljiva je priča i s njemačkom nogometnom reprezentacijom. Nijemci, četverostruki prvaci svijeta i trostruki Europe, u punih 80 godina promijenili su samo devet izbornika.
 
Prvak svijeta 1954. Sepp Herberger Elf je preuzeo pradavne 1936., kao momčad Trećeg Reicha, a reprezentaciju je vodio do 1964., kad je kormilo prepustio Helmutu Schönu. Slavni se Švabo povukao nakon osvajanja svjetskog naslova 1974., a nakon njega germanski ponos je vodilo još samo sedam izbornika zaključno s Joachimom Lowom.
 

Pročitajte više