HNL

Hajduk nije pokazao ništa. Livaju smo vidjeli samo kad je pucao penale

Foto: Hrvoje Jelavić

DALMATINSKI derbi između Šibenika i Hajduka završio je pobjedom gostiju od 3:1. Time su Bijeli iskoristili kiks Osijeka kod kuće protiv Slaven Belupa i približili mu se na dva bodova zaostatka uz utakmicu manje. Ipak, dojam je da Hajduk mora igrati mnogo bolje od ovog s obzirom na očekivanja koja je postavio u prvoj polusezoni.

Šibenčani su mu poklonili dva nesmotrena, ali čista penala. Izuzmemo li golčinu Filipa Krovinovića, od Hajduka u ovom susretu nismo vidjeli skoro ništa. Pauza je očigledno učinila svoje, ali Dambrauskas mora razmišljati o rješenjima problema koji su na Šubićevcu bili i više nego očiti.

Livaja je nestao kao i čitav Hajdukov napad

Koliko je Hajduk bio mlak i bezličan, možda najbolje svjedoči statistika njegovih prednjih igrača. Doduše, Livaja je dao dva gola iz penala, ali u ostatku utakmice nismo od njega vidjeli gotovo ništa. 

Uzmemo li u obzir njega i tri krilna igrača (Mlakara, Biuka i Ljubičića koji je u 30. minuti zamijenio ozlijeđenog Biuka), njihov učinak u zadnjoj trećini terena je najmanji u ovoj sezoni. Ta četiri igrača imala su zajedno nula uspješnih driblinga, dva ključna proigravanja i nula kreiranih šansi.

Ljubičić, Biuk i Mlakar nisu imali niti jedan udarac prema golu. Livaja ih je, osim penala, imao tri, od čega su dva stigla nakon prekida. Brojke potvrđuju dojam s utakmice - Hajduk je propustio svoje najbolje i najopasnije igrače dovesti u dobre napadačke situacije iz kojih mogu kreirati višak ili priliku.

Oba penala plod su obrambene greške, a ne kontinuiranog pritiska ili reakcije kojom je zaustavljena naročita akcija gostiju. Čak je i gol Krovinovića trenutak inspiracije i genijalnosti, a ne sustavnog rješenja u napadu koje je Hajduk ciljao. Sva tri gola došla su kao međusobno nepovezani bljeskovi i incidenti. Kada se zna kakvih je problema Hajduk imao u vezi, to nije pretjerano čudno.

Problem s Fossatijem i Vukovićem mora se riješiti što prije

Litvanski trener odlučio je susret započeti s dva središnja veznjaka, Fossatijem i Vukovićem, Krovinovićem ispred njih i Livajom kao dodatnim kreatorom na poziciji devetke. U teoriji je Hajduk trebao imati kontrolu nad susretom i bez problema držati pritisak, ali u stvarnosti je to funkcioniralo bitno drugačije.

Vuković i Fossati nisu uspijevali u sredini terena pronaći prostor za primiti loptu iz zadnje linije i prenijeti je naprijed, što je Bijele ostavljalo razlomljenima u fazi napada. Hajduk nije mogao ni otvoriti napad kako spada bez povlačenja Filipa Krovinovića, ali je u tim situacijama on nedostajao kao spojka u završnici.

Nedostatak kontrole u napadu rezultirao je i obrambenim problemima. Stalne izmjene posjeda bolje su pasale Šibeniku koji je brzim izlascima po osvojenoj lopti jednostavno probijao prvu, a često i drugu liniju suparničke obrane.

Zabili su nakon sjajne akcije, a u još dva navrata su mogli do gola. Međutim, užasna reakcija u završnici koštala ih je toga da još jednom stvari vrate na početak. Šibenik ima velikih problema u obrani prekida i korekciji između linija, ali su prema naprijed jako opasna momčad s nekoliko igrača koji mogu lako stvoriti nered.

S obzirom na to da Hajduk u prednjem dijelu ima igrače koji su slabi u zonskoj obrani, nejasno je zašto Dambrauskas ne inzistira na tome da se češće igra presing čime se Livaja, Biuk i Ljubičić mogu zadržati u opasnoj zoni i u fazi obrane. Posebno kada, kao danas, utakmicu odluči započeti s dva zadnja vezna. Pasivna obrana protiv momčadi koja igra na kontranapade u pravilu nije produktivna ideja.

Hajduk nije odigrao ništa. Za borbu za naslov trebat će mu puno više

Slabija izvedba donekle je i očekivana nakon pauze. Igračima će trebati nekoliko susreta da uđu na višu fizičku razinu, a onda će Dambrauskas morati povisiti kriterije i očekivanja u svim fazama igre. 

Međutim, to ne smije sakriti probleme koji su bili očiti. Hajduk protiv sedme momčadi prvenstva nije odigrao baš ništa i pitanje je bi li uzeo tri boda da nije dobio dva glupa i poklonjena penala. Danas se provukao, ali će na duge staze trebati više.

Hajduku slijede Gorica, Slaven Belupo i Hrvatski dragovoljac i sve osim devet bodova bio bi neuspjeh u pogledu borbe za ono što njegovi navijači već 15 godina sanjaju. Hajduk je bolji od svih tih ekipa, ali će morati nešto i odigrati.

Pročitajte više