Hajduk postaje prvi klub HNL-a sankcioniran zbog rasizma

PREMA najnovijim informacijama iz HNS-a i PU splitsko-dalmatinske, Hajduk će postati prvi klub HNL-a sankcioniran zbog rasizma. Slučaj koji smo intenzivno pratili, a koji će ostati zapamćen kao prvi takav prijavljen u hrvatskom nogometu, trebao bi konačno dobiti svoj epilog.

Podsjetimo, uoči poljudskog  derbija Hajduka i Dinama, na tribini Torcide izvješen je transparent, blago rečeno, uvredljivog sadržaja, na kojem je pisalo: "Maksimirski zoo: Chago, Eto, Da Silva".

Marina Kraljević-Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske, s kojom smo često razgovarali u vezi s ovim slučajem, uputila nas je na inspektora Žarka Alebića. 

"U policiji još uvijek nemamo saznanja o tome tko je počinio kazneno djelo. Kada se cijeli slučaj riješi, javnost će biti obaviještena. Hajduk smo prijavili zbog nepravilnosti u organizaciji, dalje je sve na disciplinskoj komisiji HNS-a." - kazao je Alebić.

Kako doznajemo, HNS bi danas, tijekom tjednog sastanka disciplinske komisije trebao odrediti visinu novčane kazne za organizatora, tj, HNK Hajduk.

Transparent koji je vrijeđao Dinamove tamnopute igrače navodno nisu izradili pripadnici Torcide, koji su se medijima predstavili kao rasisti. Ponovo vam prenosimo priopćenje jednoga od njih.

"Ja sam jedan od autora rasističkog transparenta na Poljudu. Taj posao odradilo je nekoliko nas mimo znanja Torcide. Mi smo rasiti ali nismo jedini. Svi mrze Hercegovce, Prigorci mrze Zagorce, purgeri Dalmatince i obratno. Svatko mrzi svakoga. Iz svega ovoga i te kako je vidljivo da su Hrvati najveći rasisti među narodima što će pokazati kad uđemo u Europsku uniju i kad u Hrvatsku dođu kojekakvi obojeni narodi. Smeta me to što su Da Silva i rumunjski ciganin Mitu dobili hrvatsko državljanstvo, a i Chago je na tom tragu. U tom pogledu su daleko ispred Hrvata iz BiH. Ime Dumitra Mitua na transparentu se nije našlo samo radi internog nesporazuma. Rasizam u Hrvatskoj zapravo ne predstavlja neki problem, kao primjerice u nekim zapadnim zemljama. Ponavljam, rasist sam, ali nisam huligan. Poštujem navijački kodeks. Nikada nisam niti bih tukao običnog Dinamova navijača. Napadanje i premlaćivanje običnih navijača, studenata, korištenje noževa, sve ove situacije izlaze iz kodeksa ritualnog nasilja. Mi u Torcidi imali smo jednog crnca, iz Hrvatskog primorja, koji je bio žestoki navijač Hajduka. Zanimljivo, na sebi je nosio majicu Crna legija, što je čak i mene šokiralo. Sam crnac jednom je izjavio: "Ako imate jednog crnca, to je u redu, nema problema. Međutim, ako je na jednom mjestu više njih, onda tek nastupa problem jer oni neće smisliti ništa dobroga." Eto vidite što crnci kažu sami o sebi."

D.R.
)

Pročitajte više