HNL

Hajduk predstavio novog trenera: Više nikad se nećemo boriti za četvrto mjesto

Foto: Screenshot/hajduk.hr

HAJDUK je potvrdio da će Paola Tramezzanija na klupi prve momčadi naslijediti 42-godišnji Šveđanin Jens Gustafsson s kojim je potpisan dvogodišnji ugovor. Službeno predstavljanje novog Hajdukovog šefa struke bilo je zakazano za 14 sati, a na njemu su bili predsjednik Uprave kluba Luška Jakobušić, sportski direktor Mindaugas Nikoličius te novi šef struke.

Moderan trener

Poljudski klub je već ranije novog trenera predstavio kao modernog koji ''preferira napadački stil nogometa'' te podsjetio da se ''u Švedskoj istaknuo u radu s mladim igračima kojima je redovito podizao vrijednost i igračke sposobnosti. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri u sedam sezona vodio je preko tristo prvoligaških utakmica.''

Prvi je riječ uzeo Jakobušić koji se zahvalio bivšem treneru Tramezzaniju na napravljenom i pozdravio novog vođu momčadi.

''S trenerom smo se razišli sporazumno, na gospodski način. Ne bavimo se populizmom i činjenica je da mi ovdje imamo najviše informacija i na temelju njih donosimo odluke. Tako smo donijeli i ovu i za nju ćemo i odgovarati. Mijenjamo kad je dobro, to je percepcija. Ja mislim da nije i da se više nikad nećemo boriti za četvrto mjesto. Ali, dobro je što smo u Europi, svima je tada bolje. Treba nam jedinstvo koje donosi atmosferu, a ona donosi rezultat. Jedinstvo je ključno. Možemo imati najboljeg trenera i najboljeg sportskog direktora, ali bez jedinstva nema trofeja. Nadam se da ćemo u preostale tri godine to i ostvariti i da će na tom putu Jens biti s nama", rekao je Jakobušić, a njegovi riječi potvrdio sportski direktor.

Brza aklimatizacija

Potom je riječ dobio trener.

''Sretan sam i ponosan što sam dio ove zemlje, ovog grada i posebice Hajduka. Nisam mogao odbiti ovu ponudu. Napravit ću sve da se ljudi ponose Hajdukom. 'Očekujem da ću se brzo aklimatizirati. To ne bi trebao biti problem. Svjestan sam mentaliteta ovdašnjih ljudi, sve znam. Cilj mi je ostati do kraja ugovora, ali to nije pitanje za mene. Napravit ću sve što mogu da bih ostao'', bilo je prvo što je rekao Gustafsson koji u ugovoru ima opciju za treću sezonu.

Nikoličius je pojasnio da ne ovisi o postignutim rezultatima.

''Bilo je potrebno ispuniti mnoge kriterije za Hajdukova trenera, trebao je imati znanje i biti iskren. Vjerujemo da je to ono što Hajdukov trener mora imati, potom razvoj mladih igrača što on radi odlično, radni standard nam je također bio iznimno bitan. Tražili smo i trenera koji dugo ostaje u klubu, a on je takav i onog koji može unaprijediti momčad'', objasnio je Nikoličius razloge zašto je Gustafsson izabran ispred konkurencije.

Jakobušić i ostavka

Uslijedila su novinarska pitanja, a jedno od njih bilo je upućeno Jakobušiću. Upitan je hoće li dati ostavku. Odgovorio je da to ne namjerava napraviti već da će raditi još brže, više i jače za klub.

''U ovih pet mjeseci smo pokazali stabilnost u vođenju kluba i upravljanju procesima. Ono što su bili kriteriji za odabir trenera bili su da možemo biti održivi i da razvijamo mlade, ali i da imamo stupove kao što su Livaja ili Kalinić. Veselimo se tom miksu, jer ne plačemo za novcima, ali znamo da ih nema. Prodajemo neke, neki dolaze. Vraćaju se naša djeca, postoji proces u kojem se vidi nada i tome se veselimo više nego ulasku u Europu. To je naši cilj, pomiriti ono što djeluje nepomirivo'', rekao je Jakobušić objašnjavajući rad kluba.

''Na tom putu će mnogi otpadati, ali to je normalno. Opet ću reći da strategiju nismo napravili, ali je živimo. Imamo je, samo nije napisana, a to je bolje nego da je napisana i da je ne provodimo. Najbolje je mijenjati kad je dobro, kad je loše znate da kasnite'', poručio je.

 

Pročitajte više