Hajduk sada žestoko navija za Dinamo ili Rijeku. Evo zašto

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

HAJDUK je u samo četiri dana gotovo ostao bez prilike za oba hrvatska trofeja nakon što je od subote do srijede na Poljudu izgubio 0:1 od Dinama prvo u prvenstvu, a zatim i u Kupu. Do kraja SuperSport HNL-a ima još dosta, osam kola, a Hajduk teoretski stigne nadoknaditi sedam bodova manje od vodeće Rijeke te najmanje dva boda manje od Dinama. No s obzirom na očit raspad Hajduka, jasno je da u to više ne vjeruju ni njegovi igrači ni navijači.

Prilika za spas sezone Hajduku se nudila četiri dana kasnije također protiv najvećeg rivala i opet na Poljudu. Ali Bili su i u polufinalu SuperSport Hrvatskog kupa izgubili od Dinama, koji je tako izborio finale protiv Rijeke. Ova dva kluba tako će odlučivati o oba trofeja.

Dinamo ga je u prvenstvu zakucao za treće mjesto te izbacio iz Kupa. Činilo se da je Hajduk osuđen na Konferencijsku ligu, ali...

Hajduku je sezona propala. Sada je zakucan za tek treće mjesto SHNL-a, iako je donedavno bio vodeći, te je izbačen iz Kupa, koji je osvajao dvije prethodne godine. Usput, ne izgleda mu bajno ni europska perspektiva. Naime, da je osvojio Kup, iduće bi sezone išao u pretkolo Europa lige te bi ispadanjem iz nje pao u Konferencijsku ligu. Tako bi imao back up u slučaju ispadanja iz EL-a, dakle, ono što u Europi nije imao posljednjih sezona, kada je ranim eliminacijama u pretkolima KL-a definitivno ostajao bez Europe.

Ipak, ima nade za barem mali spas, barem bliske europske budućnosti. Naime, puleni profesora Tomislava Globana, stručnjaka za nogometnu statistiku i analitiku, okupljeni na platformi Football Meets Data, izračunali su da kako god završilo finale Kupa, i Rijeka i Dinamo od danas znaju da im ostanak u top 2 u SHNL-u garantira barem pretkolo Europa lige.

Dodaju i ono posebno zanimljivo hajdukovcima: "Unatoč ispadanju iz Kupa, Hajduk još uvijek može do Europa lige. Za to im je potrebno 2. mjesto u SHNL-u te da Rijeka ili Dinamo osvoje dvostruku krunu."

Pročitajte više