SLUČAJ NAVIJAČA SA ŠIPKOM Još 20 torcidaša pokušalo ući na teren, povjerenik Hajduka oslobođen

Foto: Hina 

HAJDUKOV povjerenik za navijače Kristian Petric oslobođen je optužbe splitske policije za prekršaj članka 38. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Petrica su teretili da je poticao zaštitare na nepostupanje prema navijaču Dominiku Mamiću koji je sa sjeverne tribine uskočio na teren tijekom utakmice između Hajduka i Rijeke 11. ožujka te potrčao za sucem sa šipkom u ruci. U prijedlogu se navodi da je Petric kazao: "On je moj, ne hvatajte ga, pustite ga", pa su ga redari poslušali i tako propustili poduzeti dužne radnje.

Još osmorica navijača prijetila da će preskočiti ogradu...

Petric je u obrani naveo da se ne osjeća krivim. Navijača Mamića je usmjerio izvan terena. Kazao mu je da je napravio veliku štetu. Mamić je potom odložio željeznu šipku te se udaljio izvan terena. Tek su tada došli redari kojima je diskretno rekao da vode računa da se Mamić ne vrati na teren te da ga zadrže do dolaska policije. Ni u jednom trenutku redarima nije govorio da ne postupaju prema Mamiću. 

Smatra da ne stoji zaključak da je sprječavao redare u vršenju njihove služe jer je pomogao u sprječavanju daljnjeg nereda. Na sjevernoj tribini još su osmorica navijača prijetila da će preskočiti ogradu, držao je da je najprofesionalnije na miran način izvesti Mamića s terena. Uočio je i kako 20 navijača na sjeveru pokušavaju probiti lanac u namjeri da uđu na teren. O tome je obavijestio Franu Medvedeca, časnika Hajduka za sigurnost. Na platou ispred sjeverne i zapadne tribine nije bilo policajaca koji su tu običavali biti za vrijeme derbija.

Sud zaključio da je Petric savjetovao redare o najboljoj metodi

Prekršajni sudac zaključio je da djelo okrivljenika koje mu je stavljeno na teret po propisu nije prekršaj.

Redari nisu shvatili da ih je Petric nagovarao na nepostupanje, nego da im je upravo govorio kako trebaju postupati da ne bi došlo do još većeg nereda. Sud je zaključio da su redari postupali tako što su stajali iza Mamića i tako ga sprječavali da ponovno uđe u teren. Petric, dakle, nije utjecao na njih da ne obave dužnosti, to jest da zadrže gledatelja koji se nasilno ponaša.

Iz provedenog postupka proizlazi da bi okrivljenik redarima ukazivao koju metodu primijeniti prilikom sprječavanja daljnjeg nereda, zaključak je suda koji je konstatirao i to da policija nije navela da su redari pravomoćno osuđeni za prekršaj članka 38. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, pa i iz te činjenice proizlazi da Petric nije mogao potaknuti redare na nešto što nisu počinili. 

Pročitajte više