Pušnik Ukrajince "taktički uništio" s Ukrajincem

Foto: Miro Gabela/HNK Hajduk

U prvom dvoboju trećeg pretkola Europske lige u Ukrajini su nogometaši Hajduka slavili protiv Oleksandrije s 3:0 i stekli veliku prednost za uzvrat u sljedeći četvrtak na Poljudu. 
 
Pobjedu su Hajduku donijeli pogoci Marka Ćosića, Ante Ercega i Franka Ohandze .
 
> Senzacionalna pobjeda u Ukrajini: Hajduk na korak od play-offa Europske lige
 
Premda nije zabio, jedan od ključnih ljudi Hajdukove velike pobjede bio je Pušnikov izum za Ukrajince, splitski Ukrajinac Maksim Bilij.
 
Hajduk je protiv Iasija i i Cibalije u obrani djelovao jako loše, porozno i neuvjerljivo i Marijan Pušnik znao je da će morati izvesti određeni taktički manevar, pojačati defenzivu i iznenaditi Ukrajince, posebice nakon što je zbog ozljede ostao bez Frana Tudora.
 
Slovenac se odlučio na blok ispred bloka, postavivši dva zadnja vezna igrača, koji su trebali čuvati leđa napadački orijentiranima Sušiću i Vlašiću.
 
I dok je rutiner na toj poziciji Jefferson odigrao jako loše, Maksim Bilij bio je ugodno iznenađenje. U defenzivi pravovremen, u ofenzivi koristan. Ukrajinac nije odigrao neku senzacionalnu partiju, ali nije ni griješio, a protiv slabe Oleksandrije takav učinak bio je i više nego dovoljan.
 
Nakon utakmice Bilija su uhvatili novinari tamošnjeg ''Footbooma' i izvukli su od njega nekoliko izjava.
 
''Rezultat kaže da je bilo lako, no uvjeravam vas, pošteno smo se oznojili za pobjedu. Trener Pušnik odlično je pročitao igru Oleksandrije i kazao nam je da nam je glavni adut igra iz prekida, što je glavna mana domaćina. Prilagodili smo se trenerovim zamislima i taktičkom polju smo slavili'', rekao je Bilij, pa je dodao:
 
''Imamo veliku prednost, jasno je da smo sad veliki favoriti i da u uzvratu na Poljudu Oleksandrija nema neke velike šanse za prolaz, no bit ćemo oprezni, jer oni su momčad koja zna igrati, a to su pokazali i večeras. Kod 0:0 imali su nekoliko odličnih prilika i da su zabili, tko zna što bi na kraju bilo, možda bi na kraju oni pobijedili. Ipak, na kraju se naša taktika isplatila.''
 
Na kraju prvog i na kraju drugog poluvremena malo je zaiskrilo?
 
''Ma, nije to ništa. Nogomet je muška igra i kako bi to izgledalo da nema malo grubosti? Nemam ništa protiv malo agresivnije igre'', dodao je Bilij, koji je se iznenadio ugodnom atmosferom u Oleksandriji:
 
''Domaćini su imali odličnu podršku svojih navijača, ali i mi svojih. Hvala svim našim navijačima koji su napravili ovoliki put da bi navijali za nas. Velika je to stvar i puno nam znači takva podrška. Navijačima Oleksandrije također bi se želio zahvaliti jer su navijali pošteno i fer i bila je to jedna prava nogometna atmosfera. Nažalost po njih, izgubili su, ali to je nogomet. Želim im puno pobjeda u budućnosti.''
 

Pročitajte više