Hajdukove legende zabile su varkom iz penala godinu prije Cruyffa i 35 prije Messija i Suareza

Foto: Twitter

35 GODINA PRIJE Messija i Suareza terenima su harali majstori s mora Jurica Jerković i Ivica Šurjak, izvodeći bravure poput onih kojima su aktualni Barcini asovi oduševili ljubitelje nogometa.

Na utakmici protiv Celte, Messi iz penala nije pucao, nego je dodao natrčalom Suarezu i tako naravno potpuno zbunio protivničkog golmana, koji je prilikom izvođačevog trzaja pao na travu, pa je posluženi napadač lako poentirao.
 
Coppens je izmislio je ovaj potez
 
Kao što smo već naveli, Suarezu i Messiju uzor za ovaj performans bio je sličan pothvat Johana Cruyffa iz 1982., koji je pak to vidio od velikog belgijskog golgetera Rika Coppensa, strijelca takvog gola na utakmici protiv Islanda 1957
 
Ali, slavni Belgijanac postigao je gol davno prije sveprisutnosti i ključnog globalnog značaja televizije, pa se Cruyffu dugo pripisivalo da je izmislio navedenu varku prilikom izvođenja penala.
Jure i Šure nastavili su tradiciju velikog belgijskog golgetera
 
Godinu dana prije njega, 1981. godine, povodom 70. Hajdukovog rođendana, revijalnu utakmicu igrali su Bili i reprezentacija Jugoslavije. Splićani su povod iskoristili i za službenu oproštajku od kluba za Rizaha Meškovića, Branu Oblaka i Dragana Holcera, tri sjajna i omiljena igrača sa strane, koji su već odavno otišli iz Hajduka u inozemstvo, ali bez oproštajne utakmice.
 
Bila je to proslava rođendana i oproštaja za pamćenje, jer na tom susretu Jerković, koji je već tri godine bio igrač Zuricha, za Hajduk je izveo penal poput Messija, a Šurjak zabio kao Suarez. 
 
Pantelić se razbjesnio zato što su mu se hajdukovci narugali u Splitu, ali se na Poljudu osvetio za ismijavanje tako što je za reprezentaciju Jugoslavije zabio iz - penala
 
Dragan Pantelić, legendarni golman Radničkog iz Niša, Bordeauxa i Jugoslavije, koji je na toj utakmici čuvao vrata reprezentacije, razbjesnio se na "podrugljivi" potez kojim je savladan. Iako i sam ekscentrik koji je sjajno izvodio penale, smatrao je da mu suparnici nemaju pravo ovako zabiti iz jedanaesterca. 
 
Ali, Pantelić se za ismijavanje "osvetio" upravo u Splitu, jer Jugoslavija je u sklopu tada aktualnih kvalifikacija za SP 1982., Grčku ugostila na Poljudu, a u pobjedi domaćina 5:1, gol iz penala (kao i Danskoj u Ljubljani za slavlje Juge 2:1) postigla je upravo žrtva Jerkovićeve i Šurjakove smicalice.
 

Pročitajte više