Hajduk

Članovi Hajduka ruše nove rekorde. Uskoro će imati pravo na najbitniju povlasticu

Foto: Naš Hajduk

PRIJE nekoliko dana osvajač Europa lige Frankfurt na svojim je službenim stranicama objavio da je klub dosegnuo brojku od 110 tisuća članova, samo dva mjeseca nakon što je probijena šesteroznamenkasta barijera. Kao i velika većina njemačkih klubova, Eintracht je ustrojen prema članskom iliti socios modelu. 

To omogućava popularno “50%+1 pravilo” (njem. Regel 50%+1) koje propisuje da upravljačka prava nad klubovima koji se žele natjecati u nekom od tri najviša ranga moraju većinski kontrolirati njihovi članovi. U Bayern Münchenu, na primjer, korporacije Adidas, Audi i Allianz kontroliraju nešto manje od četvrtine upravljačkih prava – što im omogućava preimenovanje stadiona i slične marketinške povlastice – ali veći dio prava je u rukama navijača/članova.

Njemački nogomet kolijevka je navijačke demokracije u kojoj je spomenuto pravilo na snazi već skoro 25 godina, pa su stvari poput masovnog članstva i prava na izbor ljudi koji će upravljati klubom dobro poznate mnogim generacijama navijača. Zato je zanimljivo gdje u usporedbi s njima stoji Hajduk, klub koji je po socios modelu ustrojen od 2011. godine, kao prvi u Hrvatskoj.

Samo šest bundesligaša je brojnije od Hajduka 

Bijeli su ove godine probili brojku od 75 tisuća članova što je poprilično impresivno u državi višestruko manjoj od Njemačke i gradu višestruko manjem od, primjerice, Frankfurta. Od Hajdukovih 75 tisuća članova masovnije su navijačke vojske svega šest bundesligaša. 

To su Bayern (293.000 članova), Schalke (160.023), Borussia Dortmund (157.000), Köln (114.357), Eintracht Frankfurt (110.000) i Borussia Mönchengladbach (94.100). Hajduk ima otprilike dvostruko više članova od Freiburga, Werdera, Uniona ili Herthe čiji su članovi nedavno za predsjednika kluba izabrali bivšeg navijača. 

Pogledamo li još niže na ljestvici, Bayer Leverkusen i Wolfsburg za splitskim klubom zaostaju više od 50 tisuća članova. S novom sezonom koja će za Hajduk započeti lovom na trofej u Superkupu može se očekivati novi val euforije koji za sobom nosi i povećane brojke navijačke participacije.

To pokazuje i primjer članskog 'booma' u Eintrachtu, koji naravno ima velike veze s osvajanje europskog trofeja, jer euforija nije pojam ograničen samo na Split. Članski odjel na Poljudu sigurno će imati posla do kraja kalendarske godine i teško je prognozirati do koje će brojke Hajdukovo sada već rekordno članstvo stići, ali sigurno je da se neće zaustaviti na 75 tisuća.

Izbori kao najvažnija članska povlastica

Uz rekord članstva hajdukovci su prošle sezone postavili i rekordni broj pretplatnika na poljudskim tribinama, kojih je bilo oko 8 tisuća. Uskoro će u prodaju biti puštene pretplate za ovu sezonu, pa bi rekord ekspresno mogao biti popravljen. U klubu su već proteklih mjeseci smišljali niz povlastica kojima se navijače motiviralo na učlanjivanje. 

Derbi protiv Dinama u ožujku na Poljudu tako je prvi put u povijesti odigran pred isključivo članovima kluba, budući da su samo oni imali ekskluzivna prava na kupovinu ulaznica, koje su razgrabljene u par dana. Za sve članove tu su i popusti u Fan shopu i pri kupovini pretplata.

Daleko najbitniju člansku povlasticu 75.000+ hajdukovaca imat će prilike uživati 15. srpnja, kada se u redovnom četverogodišnjem terminu održavaju izbori za Nadzorni odbor. U cijeloj jugoistočnoj Europi ovakvu demokratsku praksu kakva je u Njemačkoj regulirana zakonom moguće je pronaći jedino u Splitu. 

Trenutno je u tijeku registracija birača kojoj može pristupiti svatko s članskom iskaznicom kluba, a sutra, odnosno u petak bit će objavljena imena kandidata. Petero njih s najviše glasova navijača ubuduće će birati predsjednika i nadzirati rad Uprave, a u predizbornom razdoblju obraćat će se rekordno velikom biračkom tijelu.

Hajduk je relevantan i u europskim okvirima

Uz rekordni broj članova, i izgledno dvostruko rušenje rekordnog broja pretplatnika, hajdukovci će ove godine ostvariti i rekordnu izlaznost na klupskim izborima. Samo 11 godina nakon prvih povijesnih izbora, Hajdukovi navijači svojom su masovnošću klub učinili relevantnim i na europskoj nogometnoj mapi. 

Na cijelom kontinentu pored spomenutih šest bundesligaša još je jako malo socios klubova s brojnijim članstvom, a neki od njih su Real Madrid, Barcelona, Fenerbahče, Porto, Benfica i Sporting. U manjem dijelu nogometnog svijeta u kojem se navijači nešto pitaju Hajduk se kao najmlađi demokratski klub na tom popisu našao u društvu slavnih imena, a neka je i ostavio iza sebe.

Do kraja godine, aktivno navijačko tijelo splitskog kluba moglo bi se dodatno približiti brojci od 100 tisuća. To će donekle ovisiti i o uspjehu Dambrauskasovih izabranika u Europi, budući da bi veći broj takvih utakmica i ekskluzivno pravo na kupovinu karata definitivno privukli još članova i pretplatnika. No, neovisno o rezultatima, Hajduk je kao narodni klub već relevantan u okvirima puno širim od hrvatskih.

Pročitajte više