EUROPA LIGA

Hajduku prijete prvi Latvijci u Europi i klub nazvan prema kraljici Ilira

Foto: Facebook

HAJDUK je jučer saznao da će ako prođe prvo pretkolo Europa lige i eliminira maltešku Gziru United, u drugom pretkolu igrati protiv boljeg iz dvomeča latvijskog Ventspilsa i albanske Teute. 

Ventspils je u ždrijebu prvog pretkola imao status nositelja. Riječ je o jednom od najpopularnijih klubova u Latviji koji dolazi iz istoimenog lučkog grada na krajnjem zapadu te zemlje.

Posebno je zanimljivo da je to klub za koji navijaju pripadnici ruske manjine u Latviji, a službeno su osnovani 1997. godine nakon što su se sjedinili lokalni klubovi Venta i Nafta. U 22 godine postojanja osvojili su šest titula prvaka, a posljednju 2014. godine. 

Prvi Latvijci u Europi

Kup su osvajali čak sedam puta, a 2009. su postali prvi klub iz Latvije koji se plasirao u skupine europskog natjecanja. U kvalifikacijama za Ligu prvaka preskočili su dvije prepreke. Prvo su eliminirali luksemburški Dudelange u 2. pretkolu, a u trećem su kreirali senzaciju i izbacili BATE Borisov.

Tako su ostvarili plasman u Europa ligu u kojoj su osvojili tri boda u skupini sa Sportingom, Herthom i Heerenveenom. Ovoljetni nastup u kvalifikacijama za Europa ligu izborili su osvajanjem drugog mjesta u prvenstvu prošle sezone. 

U Latviji se prvenstvo još igra prema sustavu proljeće-jesen, a u ovu sezonu Ventspils je krenuo loše, nakon 15. kola je peti i vodeći dvojac bježi mu čak 11 bodova. 

Prema Transfermarktu, igrači Ventspilsa vrijede 3,4 milijuna eura, a najskuplji je brazilski napadač Jo Santos, koji je procijenjen na 500 tisuća eura. 

Klub nazvan po posljednjoj kraljici Ilira

Ako Ventspils ne prođe, Hajduk će u drugom pretkolu igrati protiv albanske Teute. Klub je, naravno, ime dobio po ilirskoj kraljici, a postoji znatno dulje od Ventspilsa; sljedeće sezone proslavit će 100 godina postojanja. 

Ipak, u svih tih 100 godina nema ozbiljniji rezultat u Europi, nije čest na europskoj sceni, a kad se i pojavi, gotovo redovito ispada u prvim pretkolima.

Posljednji put su nekog uspjeli eliminirati prije 17 godina, bila je to Valletta s Malte. Od tada su u čak sedam navrata ispadali u prvom pretkolu, jednom i od Slaven Belupa u prvom kolu Kupa UEFA-e 2007. godine s ukupnim rezultatom 8:4.

U prvo pretkolo Europa lige plasirali su se osvajanjem trećeg mjesta u prvenstvu Albanije zaostavši dva boda za drugoplasiranim Kukesijem i 13 za prvakom Partizanijem.

Momčad Teute prema Transfermarktu vrijedi 4,6 milijuna eura, a najskuplji igrač je Armando Vajushi, koji je procijenjen na 600 tisuća eura. 

Pročitajte više