LIGE PETICE

Haland je najveća pogreška jednog od najboljih svjetskih lovaca na talente

Foto: EPA

SENZACIONALNI Erling Braut Haland za 20 milijuna eura stigao je u Borussiju Dortmund iz RB Salzburga u siječnju i već zabio 11 golova za svoj novi klub.

Uključujući i golove iz Salzburga 19-godišnji Norvežanin sada ima 39 golova u 29 nastupa i, nema sumnje, jedan je od najboljih europskih centarfora unatoč mladim godinama.

Prije dvije godine Halanda je mogla dovesti Roma, no Talijani su zaključili da Haland, koji je tada igrao u Moldeu, nije dovoljno dobar za njih.

Bila je to odluka tadašnjeg sportskog direktora Monchija.

"Romi su ponudili Erlinga Halanda prije dvije godine za četiri milijuna eura. Tada ga je Monchiju preporučio jedan od bivših igrača Rome, ali klub ga je odbio jer su mislili da im nije dovoljno dobar. Nakon toga je on izabrao Salzburg i napravio odličan potez", rekao je Sebastian Nela, direktor ženskog tima AS Rome.

Monchi je u svijetu nogometa poznat kao jedan od najboljih lovaca na mlade talente te sjajan sportski direktor koji je Sevillu iz španjolskog prosjeka podigao do europske elite. 

Istu stvar napravio je i Hoffenheim

Talijani nisu jedini koji su napravili grešku u to doba.

Hoffenheim je klub kojem je sada također posebno krivo jer su prije četiri godine propustili dovesti Halanda iz norveškog Brynea.

Naime, Bild piše da je tada 15-godišnji Haland bio na probi u Hoffenheimu i apsolutno zadovoljio.

Otkrio ga je tadašnji šef skauta Michael Mutzel (danas sportski direktor HSV-a) i preporučio ga upravi, no ovi su rekli da ne žele pristati na uvjete obitelji Haland zbog tri tisuće eura više na plaći.

Mlade igrače Hoffenheim plaća 2000 tisuće eura mjesečno, a Halandovi su tražili pet i do dogovora nije došlo.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više