lige petice

Haland objasnio zašto je odbio svog Olea i United i otišao u Dortmund

Foto: Epa

ČUDESNI Erling Braut Haland danas je mladić o kojem bruji cijela Europa. Za ovog 19-godišnjeg Norvežanina prije nekoliko mjeseci znali su samo najzagriženiji fanovi, a danas je jedna od najvećih zvijezda europskog nogometa.

Haland je zabljesnuo prošle jeseni kad je u dresu Red Bull Salzburga nemilosrdno tresao mreže rušeći silne rekorde. Austrijski klub bio je hit Lige prvaka, a mladi norveški napadač hit-igrač elitnog nogometnog natjecanja.

Tijekom zimskog prijelaznog roka brojni europski velikani čekali su u redu kako bi kupili Halanda, a Manchester United slovio je kao klub koji će gotovo sigurno dobiti prava na norveškog igrača.

Trener Uniteda Ole Gunnar Solskjaer trenirao je Halanda u norveškom Moldeu i bio mu je više od trenera. Upravo zbog norveške legende Old Trafforda svi su očekivali da će mladić završiti u Unitedu. Također, Halandov otac Alf Inge bio je igrač Foresta, Cityja i Leedsa i legenda Premiershipa pa je transfer u Englesku bio logičan korak.

Ipak, to se nije dogodilo. Kao bomba puknula je vijest ove zime da je Borussia Dortmund za 20 milijuna eura kupila Norvežanina i izgleda da je napravila posao stoljeća.

Haland je u dosadašnjih pet nastupa u dresu Borussije zabio nevjerojatnih osam pogodaka (36 u 27 utakmica tijekom cijele sezone) i cijena mu se na tržištu u rekordno kratkom vremenu povećala za nekoliko puta.

Norvešku koncem ožujka čeka baraž za Euro ovog ljeta protiv Srbije, a Haland je, naravno, prva zvijezda Skandinavaca.

Kako bi zaštitio svoju prvu violinu i omogućio joj što veći mir uoči ključnih utakmica za Norvešku, tamošnji savez je svojoj zvijezdi zabranio da daje bilo kakve izjave. Osim za norvešku televiziju Viasport.

Novinari te televizije razgovarali su s Halandom i prvo pitanje je bilo zbog čega Dortmund, a ne United i Ole Gunnar.

''Samo sam želio igrati nogomet i o tome nisam previše razmišljao sve dok nije završila polusezona. Iskreno, s tim nisam imao puno veze. Otac i ja smo željeli pronaći najbolji klub za mene, to je bila ideja'', rekao je Haland pa nastavio:

''Da, Ole Gunnar je zaslužan za ovo što mi se sad događa i što sam tu gdje jesam, ali zaključili smo da je Dortmund najbolja opcija za mene i moju karijeru. Novinar koji je napisao da sam Dortmund izabrao zbog novca trebao bi objasniti što je s tim mislio reći. Volio bih da mi to kaže ako se budemo sreli. Ta je priča smiješna. Svatko tko me poznaje zna koliko je to pogrešan pogled na situaciju.''

Kontroverzni Mino Raiola je Halandov agent, a Norvežanin je biranim riječima pričao o njemu.

''On je sjajan agent. Najbolji u svom poslu. Ima oko njega nekih negativnih priča, ali mislim da je to zato što ljudi ne vole njegovu uspješnost. On radi odličan posao i jako je dobro imati ga u svojoj blizini'', kazao je mladi napadač.

Pročitajte više