Henderson slavio protiv Rue u vjerojatno najboljem MMA meču u povijesti!

DVOBOJ Dana Hendersona i Mauricija Shoguna Rue, koji je predvodio UFC 139, konkurira, a možda i jest, najbolji u povijesti slobodne borbe.

Teško je riječima opisati što se sve izdogađalo u 25 minuta beskompromisnog, krvavog rata u kavezu HP Pavilion centra u San Joseu. Na kraju su obojica boraca (iako jedva) ostali na nogama, a sva tri suca su sa 48:47 presudili u korist donedavnog prvaka Strikeforcea. Nakon svega što smo vidjeli tijekom pet rundi, može se reći da je odluka poštena, iako definitivno obojica zaslužuju da im se digne ruka u zrak i čestita jer su nam pružili dvoboj koji nikada nećemo zaboraviti. Mnogi su žalili što se ova dvojica nisu susreli još u Pride danima. Pokazalo se s pravom, jer smo predugo čekali na ovakvu borilačku poslasticu.

Uoči dvoboja se očekivala prednost Rue na nogama, a Hendersona u klinču. Dobili smo suprotan scenarij. Iskusni Henderson je izbjegavao hrvačke klinčeve i borbu na parteru, a odlično je parirao Brazilcu u izmjenama udaraca u stojci. Dapače, već je u prvoj rundi u dva navrata plasirao svoj top u desnoj ruci na pravo mjesto, a nekim čudom Shogun se uspio spasiti ranog nokauta. Oba puta je preživio samo zahvaljujući betonskoj bradi koju očito nosi na ramenima. I ne samo to… i sam je kvalitetno pogodio krajem prve dionice dobro uzdrmavši svog protivnika, no Hendersona nitko u karijeri nije nokautirao. Nije to uspjelo niti Shogunu….

I u dvije naredne runde Amerikanac je dominirao, a Brazilac je još dva puta bio u nokdaunu. Lice mu je već nakon 15 minuta bilo potpuno neprepoznatljivo od silnih batina koje mu je priuštila 41-godišnja borilačka legenda.

No, unatoč silnoj kazni, Rua se nije dao. Pokazao je lavlje srce, sjajnu pripremu i čudesnu volju. Polako je gurao vodu na svoj mlin i sve više pritiskao ispuhanog Strikeforceovog prvaka. U četvrtoj rundi pogađa sjajan aperkat, Henderson pada u nokdaun, a tek je malo snage falilo da Shogun napravi najveći preokret u povijesti MMA-ja.

Osvježen i maksimalno motiviran, Rua je dao i posljednji atom snage u petoj rundi. Opet je dobro plasirao svoje ručne kombinacije, rušio je protivnika i doslovce ga masakrirao na parteru. Čak je pet puta dolazio u full mount poziciju, no Henderson bi svaki put nekako preživio. Na koncu je odluka pripala sucima…

“Pogodio sam ga više puta čisto i snažno, no pravo je čudo što taj čovjek može preživjeti”, izjavio je Henderson nakon dvoboja dodavši:

“Računao sam da sam dobio prve tri runde, jednu od njih čak sa 10:8, te sam vjerovao u svoju pobjedu.”

Rua je bio velik u porazu. Čestitao je Hendersonu i rekao da će sljedeći put biti još bolji.

“Svaka mu čast. Nadam se da ću u sljedećem meču odraditi bolji posao”, jedva je izgovorio bivši UFC prvak.

Pročitajte više