euro 2020

Heroj Eura je želja Bayerna i Barce, ali njegov otok ga se odriče: "On je izdajnik"

Foto: EPA-EFE/Koen van Weel

DENZEL DUMFRIES je spasio Nizozemsku na Euru. 

Desni bočni u prve dvije utakmice postigao dva gola i namjestio jedan

Desni bočni Oranja je u prvoj utakmici skupine postigao pobjednički gol za 3:2 protiv Ukrajine. Zatim je u pobjedi nad Austrijom (2:0) po jedan gol zabio i namjestio. Tako je Nizozemskoj omogućio prolazak grupe, pa je u zadnjoj utakmici protiv Makedonije (3:0) dobio poštedu i igrao samo jedno poluvrijeme.

Sjajne igre na EP-u kapetana PSV-a, uz to što je u najboljim godinama (25) te ima otkupnu klauzulu od dostupnih 15 milijuna eura, učinile su ga jako zanimljivim najvećim europskim klubovima. Tako su za njega zainteresirani Bayern, Barcelona i Inter.

Dumfries je nakon briljantnih nastupa na Euru te posebno sjajnog ofenzivnog učinka za beka neočekivano postao nacionalni junak u Nizozemskoj. 

Međutim, nizozemski heroj je istovremeno i izdajnik Arube.

Heroj Nizozemske, ali i izdajica Arube

Dumfries je rođen u Rotterdamu, ali je porijeklom s Arube. To je karipski otok koji je dio Kraljevine Nizozemske, ali ima neka obilježja državnosti. Jedno od njih je i nogometna reprezentacija. Na malenoj Arubi, dugoj tek 32 i širokoj 10 kilometara, živi samo 115 tisuća ljudi, koji osjećaju snažan osjećaj pripadnosti svom otoku i zato su bijesni što je Dumfries izdao Arubu. 

Posebno jer je prije sedam godina, dok je još igrao za nižerazredni Barendrecht, prihvatio poziv Giovannija Frankena, tadašnjeg izbornika Arube te je za tu reprezentaciju odigrao dvije neslužbene utakmice te postigao jedan gol. 

"Tada sam ga pitao da ostane igrati za nas i službene mečeve, ali on mi je odgovorio da ne želi jer čeka poziv Nizozemske. Na to smo se svi nasmijali, jer tada je bio klinac koji je igrao za amatere, ali on je bio ozbiljan", prisjeća se Franken, danas pomoćni trener ADO Den Haaga, u razgovoru za Voetbal International i dodaje:

"Molio sam ga: 'Denzele, ostani s nama i bit ćeš naš Roger Milla ili George Weah.' Rekao mi je da nema šanse"

"Aruba je ponosan otok i zato su ga zbog toga odmah otpisali kao izdajnika. Ljutnja prema Dumfriesu rasla je kako je postajao sve poznatiji, da bi kulminirala sada, kada je zvijezda Eura i želja najvećih klubova. Dumfries je zvijezda televizijskih kanala na Arubi, ali tako da ga sprdaju i izruguju. Međutim, morate ih shvatiti. Zamislite kako bi Nizozemci reagirali da Frenkie de Jong nakon debija za Oranje odluči da će igrati za Belgiju? Pokušao sam nagovoriti Dumfriesa da ostane reprezentativac Arube. Govorio sam mu: 'Denzele, ostani s nama i bit ćeš naš Roger Milla ili George Weah, nacionalni junak koji je odbio jaku reprezentaciju da bi igrao za onu koju voli!'. Odgovorio mi je da nema šanse da napravi to i da će čekati da ga Nizozemska pozove."

Pročitajte više